vaistai.lt

Svarbi stebėtojų tarybos posėdžio tema – pandemijos įtaka sveikatos priežiūrai (204/0) 

Svarbi stebėtojų tarybos posėdžio tema – pandemijos įtaka sveikatos priežiūrai​Vilniaus teritorinės ligonių kasos (TLK) stebėtojų tarybos nuotoliniame posėdyje, patvirtinus biudžeto ir finansinių ataskaitų rinkinius, kalbėta apie sutarčių su asmens sveikatos priežiūros įstaigomis naujoves ir pandemijos įtaką svarbių sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumui.

Vilniaus m. savivaldybės mero pavaduotojos Editos Tamošiūnaitės pirmininkaujamame Vilniaus TLK stebėtojų tarybos posėdyje nariams aprobuoti buvo pateiktos įstaigos 2020 m. biudžeto vykdymo ir finansinės ataskaitos. Jas pristatydama Finansų ir apskaitos skyriaus vedėja Diana Valentinovičienė informavo, kad 2020 m. Vilniaus TLK administravo per 721 mln. eurų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (toliau – PSDF) biudžeto lėšų, iš kurių 99,66 proc. skirta sveikatos priežiūros paslaugoms, likusi dalis – TLK veiklai.

2020 m. asmens sveikatos priežiūros paslaugoms apmokėti skirta beveik 15 proc. daugiau lėšų, palyginti su 2019 m. Daugiau lėšų negu 2019 m. skirta ir medicininei reabilitacijai bei sanatoriniam gydymui – per 11,5 proc., vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms – 6,5 proc.

Tačiau dėl COVID-19 situacijos ir karantino 18,5 proc. sumažėjo sveikatos programoms ir kitoms sveikatos draudimo išlaidoms skirta PSDF biudžeto dalis, taip pat turėjo būti skirta lėšų darbo užmokesčiui kompensuoti gydymo įstaigų darbuotojams, teikiantiems paslaugas dėl COVID-19 ligos. Šiam tikslui per 2020-uosius skirta daugiau kaip 11,5 mln. eurų.

Sutarčių skyriaus vedėja Dangira Skebėrienė pristatė teigiamus sutarčių su asmens sveikatos priežiūros įstaigomis (toliau – ASPĮ) sudarymo pokyčius. 2021 m. pasirašoma viena sutartis su ASPĮ, kurios buveinė yra Vilniaus TLK veiklos zonoje, dėl paslaugų visiems šalies gyventojams. ASPĮ, teikiančios pirminio lygio ir ambulatorinės slaugos namuose paslaugas, sutartis pasirašo su kiekviena TLK, kurios veiklos zonoje teikia šias paslaugas.

2021 m. pasirašytos 558 sutartys su ASPĮ: dėl ASPP – 236, dėl medicininės reabilitacijos paslaugų – 66, dėl dantų protezavimo paslaugų – 256 sutartys. Su vaistinėmis ir optikomis sudarytos 46 sutartys. Pasikeitus PSDF biudžeto lėšomis kompensuojamo dantų protezavimo paslaugų tvarkai, išaugo poreikis sudaryti sutartis su TLK dėl šių paslaugų.

D. Skebėrienė kalbėjo apie slaugos ir palaikomojo gydymo lovų situaciją Vilniaus TLK veiklos zonoje, greitosios medicinos pagalbos brigadų finansavimą savivaldybėse, kuriose mažėja gyventojų, taip pat į stacionarines ASPĮ gydytis iš kitų teritorijų atvykstančių ir į jas išvykstančių gyventojų skaičius, turėjusius įtakos 2021 m. stacionarinių paslaugų sutartinėms sumoms.

V. Mockus atkreipė dėmesį į mirtingumo padidėjimą Lietuvoje per COVID-19 pandemiją. Be koronaviruso, viena iš priežasčių ta, kad sumažėjo paslaugų, teikiamų nustatant ir gydant kitas ligas, prieinamumas ir gyventojų baimė kreiptis į medicinos įstaigas. Pasirašant sutartis siekta pagerinti šią situaciją, skiriant daugiau lėšų vėžiui, širdies ir kraujagyslių ligoms gydyti, reabilitacijai bei slaugai.

Šią opią tam tikrų ypač svarbių medicinos paslaugų prieinamumo sumažėjimo dėl COVID-19 temą pratęsė Statistikos ir analizės skyriaus vyriausiasis specialistas Tomas Miliauskas, pristatydamas prevencinių programų vykdymą Vilniaus TLK veiklos zonoje 2017–2020 m.

Duomenys rodo, kad šioje teritorijoje 2017–2019 m. visose penkiose programose (gimdos kaklelio piktybinių navikų prevencinių priemonių, mamografinės patikros dėl krūties vėžio, storosios žarnos vėžio ankstyvosios diagnostikos, priešinės liaukos vėžio ankstyvosios diagnostikos bei širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos) dalyvaudavo apie 50 proc. dalyvauti galinčių gyventojų.

2020 m. pandemijos laikotarpiu, palyginti su 2019 m., gyventojų naudojimasis visų šių prevencinių programų paslaugomis Vilniaus TLK veiklos zonoje sumažėjo nuo 14 proc. (informavimo dėl gimdos kaklelio piktybinių navikų profilaktikos atveju) net iki 42 ar 44 proc. (siuntimo atlikti kolonoskopijos ar informavimo apie ankstyvąją priešinės liaukos diagnostiką ir prostatos specifinio antigeno nustatymo atveju, žr. pav. toliau). T. Miliauskas pateikė tikslius duomenis, iliustruojančius, kaip sumažėjo naudojimasis prevencinių programų paslaugomis konkrečiose savivaldybėse.

Image

Dalyviai pakviesti atkreipti dėmesį į šiuos faktus ir dėti visas pastangas, kad padėtis dėl prevencinių programų pagerėtų, pabrėžta pacientų, išvykstančių gydytis kitur ir atvykstančių, srautų svarba.

Posėdyje taip pat išrinktas naujas stebėtojų tarybos pirmininko pavaduotojas, pasikeitus stebėtojų tarybos nariui, atstovaujančiam Alytaus m. savivaldybei. Pirmininko pavaduotoju tapo Alytaus r. savivaldybės atstovas Marius Jasaitis.  Pristatyta ir aprobuota Vilniaus TLK 2021 m. išlaidų sąmata bei pareigybių sąrašas. Stebėtojų tarybos nariams su posėdžio medžiaga išsiųsta ir Vilniaus TLK 2020 m. veiklos ataskaita.

2021-04-28 Vilniaus TLK stebėtojų tarybos posėdžio protokolas, pranešimai ir kt. susiję dokumentai pateikiami šios interneto svetainės skiltyje „Vilniaus TLK stebėtojų taryba“ pasirinkus skirtuką „Dokumentai“.

Vilniaus teritorinės ligonių kasos informacija 

Ligonių kasos kviečia:

Skaityti svarbiausias naujienas Facebook: https://goo.gl/ML8SqJ
Pamatyti naujausias nuotraukas ;) Instagram: https://goo.gl/tXvpXr
Žiūrėti išsamius ir linksmus vaizdo įrašus Youtube: https://goo.gl/BPBep2
Sekti išskirtinius infografikus ir ne tik Flickr: https://goo.gl/bGtZg2
Rūpimus klausimus galima pateikti arba (8 5) 232 2222.

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos