vaistai.lt

Ligonių kasos: dalyvavimas prevencinėse patikrose išlaiko teigiamą pagreitį (Video) (379/0) 

Ligonių kasos: dalyvavimas prevencinėse patikrose išlaiko teigiamą pagreitįLietuvos gyventojai vis aktyviau dalyvauja prevencinėse sveikatos programose. Dėl koronaviruso pandemijos pernai gerokai sumenkusios profilaktinių patikrų apimtys pastaruoju metu pasiekė ir net pralenkė priešepideminį lygį.

Ligonių kasų turimi duomenys rodo, kad nuo 2021-ųjų sausio tokiose patikrose dalyvavusių privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) apdraustųjų skaičius augo ir birželį buvo didesnis nei 2019-aisiais, kai apie koronaviruso infekciją dar niekas net negalvojo.

Birželį širdies ir kraujagyslių ligų prevencinėje  programoje dalyvavo18,6 tūkst. apdraustųjų, patikra pasiekė 107 proc. 2019-ųjų lygio (sausį šis lygis buvo 66 proc.). Krūties vėžio prevencinėje programoje numatytas paslaugas birželį gavo 9.5 tūkst. moterų –  tai sudaro net 128 proc. 2019 m. lygio (sausį – 45 proc.), gimdos kaklelio vėžio – 9.6 tūkst. pacienčių, pasiektas 129 proc. 2019 m. lygio (sausį – 57 proc.).

Pagal priešinės liaukos vėžio ankstyvosios diagnostikos programą birželį pasitikrino 5 tūkst. vyrų arba 101 proc. 2019 m. lygio (sausį – 40 proc.),  pagal storosios žarnos vėžio diagnostikos programą – 18,6 tūkst. žmonių, tai sudarė net 131 proc. 2019 lygio (sausį – 52 proc.).

„Dalyvavimas prevencinėse sveikatos programose – gera galimybė nemokamai pasitikrinti, išsitirti, kad negalavimai būtų aptikti laiku ir nesunkiai išgydyti“, – sako Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Jūratė Romaneckienė. Ji primena, kad lėšos prevenciniams sveikatos tyrimams skiriamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF). „Kasmet šių programų finansavimas tik didėja – 2019 metais joms buvo skirta 19,7 mln. eurų, 2020 metais – 22 mln. eurų, 2021-aisiais – 24,5 mln. eurų“, – sako J. Romaneckienė.

PSD apsidraudę žmonės gali nemokamai pasitikrinti sveikatą dalyvaudami penkiose prevencinėse programose: gimdos kaklelio, krūties, priešinės liaukos ir storosios žarnos vėžio bei širdies ir kraujagyslių ligų. Pasak J. Romaneckienės, svarbu žinoti, kad jei žmogus nėra programoje numatyto amžiaus, bet turi nusiskundimų dėl savo sveikatos, jam reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją. Atsižvelgdamas į paciento amžių ir įvertinęs sveikatos būklę, ligos istoriją bei rizikos veiksnius, šeimos gydytojas pagal savo kompetenciją paskirs reikiamus tyrimus, o prireikus, – išrašys siuntimą konsultuotis pas gydytoją specialistą.

VLK užsakymu pernai liepą atliktas Lietuvos gyventojų nuomonės tyrimas parodė, kad žmonės  pripažįsta iš PSDF finansuojamų ligų prevencijos programų naudą ir gana aktyviai jomis naudojasi.  Geriausiai žinomos yra gimdos kaklelio (žino 66 proc. apklaustųjų) ir krūties (65 proc.) vėžio prevencinės programos. Po 61 proc. respondentų teigė girdėję apie priešinės liaukos (prostatos) vėžio bei širdies ir kraujagyslių ligų, 58 proc. – storosios žarnos vėžio prevencinę programą.

Plačiau apie prevencines programas bei dalyvavimą jose galima sužinoti ligonių kasų interneto svetainėje, taip pat pamatyti grafinį vaizdą.

Ligonių kasos kviečia:

Skaityti svarbiausias naujienas Facebook: https://goo.gl/ML8SqJ
Pamatyti naujausias nuotraukas ;) Instagram: https://goo.gl/tXvpXr
Žiūrėti išsamius ir linksmus vaizdo įrašus Youtube: https://goo.gl/BPBep2
Sekti išskirtinius infografikus ir ne tik Flickr: https://goo.gl/bGtZg2
Rūpimus klausimus galima pateikti arba (8 5) 232 2222.

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos