vaistai.lt

Suomiai imasi auginti kavą - jau džiaugėsi pirmuoju tikros kavos puodeliu, kuriam nereikėjo malti pupelių (590/0) 

Suomiai imasi auginti kavą - jau džiaugėsi pirmuoju tikros kavos puodeliu, kuriam nereikėjo malti pupeliųVėsioji Suomija tikrai negarsėja kaip kavą auginanti šalis. Tačiau šioje Šiaurės Europos valstybėje VTT tyrimų institute mokslininkai dabar augina kavą. Ir tai pasauliui bus labai svarbu.

Kasmet pasaulio gyventojai suvartoja 10 milijardų kilogramų kavos. Ir šis skaičius auga, kaip ir žmonių skaičius šioje planetoje. Kavos pupelių auginimas yra siejamas su miškų nykimu, spaudimu nykstančioms rūšims ir dar daugybe kitų bėdų. Bet jei ateityje ruošiamės valgyti laboratorijoje užaugintą mėsą, gal galime gerti ir laboratorijoje užaugintą kavą? Būtent to mokslininkai Suomijoje ir ketina siekti.

Mokslininkai iš tikrų kavamedžių ima ląstelių mėginius, o tuomet juos augina laboratorijoje. Tikslas - auginti kavą taip, kad nereikėtų naikinti miškų ir kurti milžiniškų plantacijų. Kitaip tariant, mokslininkai nori kultyvuoti ląstelių kultūras ir laboratorijoje auginti vartojimui tinkamą kavos pupelių medžiagą. Ir praeitą savaitę mokslininkai džiaugėsi pirmuoju laboratorijoje užaugintu kavos puodeliu.

Mokslininkai augino ląsteles naudodami specialų maistinių medžiagų mišinį. Jo reikia todėl, kad tos ląstelės nėra augalas, turintis visą šaknų ir lapų struktūrą. Tos ląstelės augo į biomasę, kuri savo turiniu yra identiška kavos pupelėms. Galiausiai ta biomasė buvo surinkta, išdžiovinta ir paskrudinta. Gautas puodelis kavos savo skoniu ir kvapu niekuo nesiskyrė nuo įprasto gėrimo. O kodėl turėtų skirtis - juk cheminės medžiagos ten buvo tos pačios.

Tokia ląstelinė žemdirbystė tikriausiai yra mūsų maisto pramonės ateitis. Mes tiesiog negalima iš miškų imti žemę žemdirbystei ir tikėtis, kad nieko blogo nenutiks. Miškai Žemei yra labai reikalingi - jie ne tik valo orą, bet ir skatina lietų ir vėsina regionus. Taigi, tikėtina, kad ateityje ne tik valgysite laboratorijose užaugintą mėsą, bet ir gersite laboratorijoje užaugintą kavą.

Beje, šaltoji Suomija kava domisi ne šiaip sau. Suomiai yra daugiausiai kavos išgerianti šalis pasaulyje.

 

Parengta pagal:
Sustainable coffee grown in Finland – the land that drinks the most coffee per capita produces its first tasty cup with cellular agriculture

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos