vaistai.lt

Šiaulių neurochirurgai pirmą kartą panaudojo individualų kranialinį implantą (910/0) 

galvos kaulinio defekto kranioplastikaRespublikinėje Šiaulių ligoninėje atlikta retai pasitaikanti plati galvos kaulinio defekto kranioplastika. Pirmą kartą ligoninės istorijoje pacientui gydyti panaudotas individualus kranialinis implantas, pagamintas iš medicininio titano lydinio, o individualaus implanto kūrimui ir gamybai buvo pasitelktos pažangiausios 3D technologijos.

Trauma, pakeitusi gyvenimą

Tuo, kad gyvenimas per akimirką gali apsiversti aukštyn kojomis, įsitikino kuršėniškis Aleksandras Sysinas. Tuo metu jis dirbo ir gyveno Vokietijoje. Prieš metus 48 metų vyrą, besiruošiantį važiuoti iš darbo, iš nugaros užpuolė plėšikai. Trenkę sunkiu daiktu per galvą, sunkiai sužalojo kaukolę, nurengė, pasiėmė visus daiktus, pinigus ir paliko mirti.

Pro šalį ėjęs žmogus iškvietė greitąją medicinos pagalbą ir Aleksandras buvo nuvežtas į ligoninę. Du mėnesius vyras buvo komos būklės, jam buvo atliktos kelios galvos operacijos. Vokietijos neurochirurgams pavyko išgelbėti Aleksandro gyvybę, tačiau sugrįžti į įprastą gyvenimą dar nepavyksta – reikia tam daugiau laiko ir pastangų, nes liko paralyžiuota kairė ranka ir koja, kaukolės dešinė pusė įdubusi, nes buvo pašalinta plati kaulinė kaukolės dalis. Vokietijos chirurgai mėgino sugražinti sutrupintą kaulą, bet jis supūliavo. Gydytojai darė viską, kad būtų išgelbėta gyvybė, ir už tai ne tik Aleksandras, bet ir jo mama Janina Sysina labai dėkinga Vokietijos medikams.

Dėkingi kuršėniškiai ir Respublikinės Šiaulių ligoninės neurochirurgų komandai.

„Šiandien Aleksandras atrodo visiškai kitaip, nei tada, kai grįžo iš Vokietijos“, – pasakoja Janina ir džiaugiasi, kad sūnui jau atsigavo paralyžiuota dešinė ranka, nors valdo ją dar sunkiai. Ypač džiugina neseniai atlikta galvos operacija, kurios metu implantuota individualiai Aleksandrui pagaminta kaukolės plokštelė, kurios dėka atstatyta galvos forma, pasikeitė estetinis vaizdas ir Aleksandras gali jaustis saugiau, labiau pasitikintis savimi.

Iš cemento - neįmanoma

Vokietijoje gelbstint Aleksandro gyvybę atlikta didelio masto dekompresinė kraniotomija. Neurochirurgijos skyriaus gydytojas neurochirurgas Petras Dženkaitis sako, kad kolegoms Vokietijoje nebuvo kitos išeities, nes teko pašalinti didelę kraujosruvą. Esant tokiai traumai, smegenys tinsta ir tenka nuimti dalį kaukolės kaulo, kad būtų vietos smegenims plėstis.

Tik po metų, kai tinimas praeina, galima atstatyti kaukolės paviršių. Rugpjūčio pradžioje pacientas kreipėsi į Respublikinę Šiaulių ligoninę, jį apžiūrėjusiam neurochirurgui P. Dženkaičiui tapo aišku, kad įprastu būdu kaukolės kaulo atstatyti nepavyks.

„Įprastai pašalintas kaukolės kaulas atstatomas rankiniu būdu iš cemento formuojant kaukolės lopą, –sako gydytojas P. Dženkaitis, – tačiau tokio dydžio kaukolės paviršiaus suformuoti rankomis iš cemento neįmanoma“.

Anksčiau tokiais atvejais žmonės pagalbos vykdavo į Čekiją arba Lenkiją, kur jau seniai gaminami ir implantuojami individualūs kranialiniai implantai. Deja, šia galimybe pasinaudodavo labai mažai pacientų, nes ši operacija kainuodavo labai daug. Galime pasidžiaugti, kad jau kurį laiką Lietuvoje veikianti įmonė Ortho Baltic, gamina individualius implantus pacientams, todėl vykti svetur nebereikia. Pateikus gydytojų konsiliumo išvadas dėl šios retos klinikinės būklės, buvo gautas finansavimas iš Valstybinės ligonių kasos. „Nebūtume pajėgę mokėti už implantą mums tokios didelės sumos“, – sako ir Aleksandro mama ir tikisi, kad viskas jos sūnui bus gerai.

Pažanga chirurgijos srityje

Populiarėjant 3D spausdinimo technologijoms pasaulyje, šios pradėtos plačiai taikyti medicinoje chirurgijos srityje. Gydytojai chirurgai vis dažniau pasitelkia esamas 3D spausdinimo technologijų galimybes, spręsdami sudėtingus ir retus klinikinius atvejus.

Pasiekta pažanga medicininių vaizdų apdorojimo srityje, leidžia dvimačius vaizdus apdoroti į trimačius (3D) virtualius modelius, kurie detaliai atkartoja sudėtingą paciento kaulų anatomiją, todėl galima analizuoti patologijas, įvertinti traumų padarinius, atlikti priešoperacinį planavimą, kurti individualius chirurginius instrumentus, pagaminti anatominius modelius bei individualius implantus. Gydytojai-chirurgai šia apdorota skaitmenine informacija aktyviai naudojasi, kad retus ir sudėtingus klinikinius atvejus gydytų suplanuotais chirurginiais veiksmais operacinėje ir taip pasiektų gerus klinikinius rezultatus.

Individualūs implantai neurochirurgijoje

Pagal užsakymą pagamintas individualus kranialinis implantas skirtas užpildyti kaukolės defektą ir atstatyti estetinį ir apsauginį kaukolės kaulų struktūros vientisumą bei pagerinti paciento gyvenimo kokybę. Individualus kranialinis implantas projektuojamas ir gaminamas pacientui, atsižvelgiant į paciento kaukolės defekto dydį, sužalojimo sritį ir pobūdį.

Apie individualių kranialinių implantų panaudojimą neurochirurgijoje yra daugybė mokslinių publikacijų. Apžvelgti tyrimai ir jų rezultatai rodo, jog palyginus su standartiniais metodais, panaudojant individualų kranialinį implantą yra sutrumpinama operacijos trukmė (mažesnis invaziškumas, pacientas praranda mažiau kraujo, nereikia skirti laiko implanto formavimui), defektas individualiu implantu užpildomas preciziškai, sumažinama operacinių ir pooperacinių komplikacijų rizika. Taip pat atkurta kaukolės formos simetrija ir estetinis vaizdas padeda pacientui greičiau atgauti pasitikėjimą savimi ir susigrąžinti gyvenimo kokybę.

3D priešoperacinis planavimas

Respublikinėje Šiaulių ligoninėje paciento gydymui su retai pasitaikančiu galvos kaukolės defektu pasitelktos pažangiausios 3D planavimo priemonės. Neurochirurgijos skyriaus gydytojas neurochirurgas Petras Dženkaitis džiaugėsi, turėdamas galimybę pacientą gydyti šiuolaikinėmis 3D technologijomis.

„Turėdamas 3D anatominį paciento kaukolės modelį, galėjau operaciją planuoti pažangia 3D priešoperacinio planavimo programa MICE, – sako neurochirurgas. – Prieš tai iš kompiuterinės tomografijos tyrimo vaizdų kompanijos Ortho Baltic inžinieriai atliko kaukolės 3D rekonstrukciją. Tada, prieš akis turėdamas modelius, iš įvairių pusių matydamas 3D aplinkoje kaulinį defektą, galėjau planuoti chirurginius veiksmus programoje, turėjau galimybę tiksliai įvertinti ir išsimatuoti kaulo storį implanto fiksavimo vietose, tai leido parinkti tinkamus sraigtų ilgius implanto tvirtinimui, taip pat turėjau galimybę matyti, koks sąlytis kaulinio audinio su implanto paviršiumi. Tai tik dalis funkcijų, kurios leido objektyviai įvertinti esamą klinikinį atvejį. Manau, kad šis planavimo procesas kompleksiškai padėjo greitai, saugiai ir preciziškai įvertinti bei rekonstruoti anatominę paciento sandarą,” - pasakoja gydytojas.

MICE programa suteikia galimybę užsakyti pagaminti priešoperacinio planavimo metu ekrane matomus 3D modelius. Pasak gydytojo P. Dženkaičio, laikyti rankose anatominį kaukolės modelį bei implanto kopijas yra ne tik unikalu, bet ir naudinga: „Operacijos planavimo procesui artėjant prie implanto dizaino suderinimo ir patvirtinimo, turėjau galimybę šio individualaus implanto kopiją kartu su anatominiu kaukolės modeliu laikyti rankose, Ortho Baltic komanda atspausdino iš plastiko reikalingus modelius 3D spausdintuvu. Matydamas ir liesdamas modelius galėjau implantą primatuoti, o prireikus atlikti papildomas korekcijas ir įsitikinti, kad planavimas yra sėkmingas,”- kalbėjo neurochirurgas P. Dženkaitis.

Individualaus kranialinio implanto gamyba 3D spausdintuvu

Respublikinės Šiaulių ligoninės pacientui gydyti individualus kranialinis implantas buvo pagamintas 3D spausdintuvu naudojant vieną iš adityvios gamybos technologijų – metalo miltelių tiesioginio sukepinimo lazeriu technologiją (DMLS) iš medicininio titano lydinio Ti6Al4V. Ši technologija tinka gaminti ypatingai sudėtingos geometrijos implantus, suteikia neribotą modelio geometrinio sudėtingumo laisvę. Pritaikius šias 3D spausdinimo galimybes, buvo atspausdintas Aleksandro Sysino gydymui individualus kranialinis implantas.

Auksinis standartas

Manoma, jog 3D priešoperacinis planavimas turėtų tapti auksiniu standartu chirurgijos srityje, siekiant geresnių chirurginio gydymo rezultatų. Neurochirurgijos skyriaus gydytojai džiaugiasi pritaikę 3D technologijų galimybes paciento gydymui ir panaudoję pirmąjį Šiaulių ligoninėje individualų kranialinį implantą.

“Manau, jog kas atrodė dar ranka nepasiekiama – šiandien jau mūsų operacinėje, ir tikiuosi, kad tai bus puiki pradžia Respublikinėje Šiaulių ligoninėje vis dažniau pereiti prie personalizuotų sprendimų gydant pacientus”, – apie 3D technologijų pažangą taikomą chirurgijoje, kalbėjo Respublikinės Šiaulių ligoninės gydytojas neurochirurgas P.  Dženkaitis.

Zita Katkienė, Respublikinės Šiaulių ligoninės viešųjų ryšių specialistė

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos