vaistai.lt

VMVT primena: ką reikia žinoti apie internetu parduodamų maisto produktų ženklinimą? (434/0) 

1992 m. Jungtinių Tautų Organizacija gruodžio 3-iąją paskelbė Tarptautine žmonių su negalia diena, kurią minime kiekvienais metais. Šią dieną reikia priminti apie žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių visuotinumą, nedalomumą bei būtinybę neįgaliesiems užtikrinti galimybę visapusiškai naudotis šiomis teisėmis ir laisvėmis. Pagrindinis tarptautinis žmogaus teisių dokumentas, kuriame įtvirtinamos negalią turinčių asmenų teisės ir pagrindinės laisvės bei skatinama pagarba šių asmenų prigimtiniam orumui, yra 2006 m. Jungtinių Tautų (JT) Asamblėjos priimta Neįgaliųjų teisių konvencija, kurią Lietuva ratifikavo 2010 m. Konvencijos priėmimas pakeitė požiūrį į neįgalumą: nuo medicininio modelio pereinant prie biopsichosocialinio modelio, kuris pateikia naują neįgalumo sampratą, kurios esmė – pamatuoti ne tai, ko žmogus negali, o tai, ką jis gali. Pasaulio sveikatos organizacija neįgalumą apibrėžia kaip sveikatos būklės, aplinkos ir personalinių individo savybių sąveikos rezultatą, galintį pasireikšti 3 lygiais: kūno funkcijų ir struktūros pažeidimo, veiklos ribotumo ir dalyvavimo varžymo.Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) primena, kad vartotojams turi būti pateikiama informacija apie bet kurį maisto produktą, nepriklausomai nuo to, ar yra parduodamas internetu, ar fizinėje parduotuvėje. VMVT dažnai sulaukia klausimų, kaip pateikti vartotojui skirtą informaciją apie maisto produktus, kuriais prekiaujama internetu. Ne visi prekybą internetu pradedantys ar ją plečiantys verslai žino, kokią informaciją privaloma nurodyti pirkėjams.

VMVT specialistai primena – teisingas informacijos apie maistą pateikimas (įskaitant maisto produktų ženklinimą) yra vienas svarbiausių būdų vartotojams gauti reikiamą informaciją apie maistą. Maisto produktams, kuriuos siūloma įsigyti internetinėse parduotuvėse, įvairiose prekybos maistu platformose arba, kitaip tariant, „per atstumą“, galioja iš esmės tie patys reikalavimai, kaip ir parduodamiems įprastu būdu. Pardavėjas atsakingas, kad pirkėjams siūlomi maisto produktai būtų saugūs ir kokybiški.

Kokią informaciją turi pateikti internetu prekiaujantis verslininkas?

Draudžiama pateikti klaidinančią informaciją apie maistą, o visa privaloma nurodyti informacija apie maisto produktus turi būti pateikiama interneto svetainėje, socialiniame tinkle ar skelbimų portale, kur vykdoma nuotolinė prekyba maistu, iki vartotojui įsigyjant produktą.

Jei to padaryti neįmanoma, privalomą informaciją apie maistą galima pateikti naudojant kitas tam tinkamas priemones – pavyzdžiui, pateikti aiškią nuorodą vartotojui, kur jis surastų reikiamą informaciją, tačiau dėl to vartotojas neturi patirti papildomų išlaidų ar mokesčių, kad tokią informaciją gautų. Ji turi būti lengvai pasiekiama.

Kokią informaciją pateikti apie pardavėją?

Pagal Europos Sąjungos (ES) vartotojus ginančius teisės aktus, nuotolinės prekybos subjektai, kurie yra registruoti ES arba kurių nuotolinės prekybos veikla orientuota į ES rinką, savo interneto parduotuvėje privalo nurodyti:

  • tapatybės duomenis (vardą, pavardę arba įmonės pavadinimą);
  • adresą, kuriuo yra įsisteigęs pardavėjas;
  • kontaktinius duomenis (telefoną, el. paštą, kuriuo vartotojas galėtų susisiekti su pardavėju);
  • registruoto ir (ar) patvirtinto maisto tvarkymo subjekto numerį (atpažinimo numerį).

Kokią informaciją pateikti apie produktus?

Fasuoti produktai

Apie parduodamą fasuotą maisto produktą privalo būti pateikta ši informacija:

  • maisto produkto pavadinimas;
  • sudedamųjų dalių sąrašas;
  • alergenai;
  • sudedamųjų dalių, nurodytų maisto produkto pavadinime, ženklinant išskiriamų žodžiais, piešiniais ar grafiniais ženklais ar labiausiai atspindinčių maisto produkto savybes, kiekis (pvz.: produktui pavadinimu „Sausainiai su razinomis“ sudedamųjų dalių sąraše papildomai turi būti nurodytas į sudėtį įeinančių razinų procentas);
  • grynasis kiekis;
  • už informacijos teikimą atsakingo subjekto (pvz., gamintojo) pavadinimas ir adresas;
  • prireikus, specialios vartojimo ar laikymo sąlygos;
  • prireikus, vartojimo instrukcija;
  • tam tikrais atvejais, kilmės šalis ar vieta;
  • prekiaujant alkoholiniais gėrimais – faktinė alkoholio koncentracija, išreikšta tūrio procentais;
  • maistingumo deklaracija (išskyrus numatytas išimtis).

Tam tikrais atvejais, jeigu taikomi specialieji reikalavimai, pavyzdžiui, prekiaujant ekologiškais maisto produktais, taip pat maisto papildais, gali prireikti pateikti ir kitą privalomą informaciją.

Informacija apie tinkamumo vartoti terminą vartotojui turi būti pateikta pačioje ženklinimo etiketėje, jos iki įsigyjant maisto produktą pateikti neprivaloma. Tačiau, kaip ir tradicinės prekybos atveju, pardavėjui taikoma pareiga – prekiauti nepasibaigusio galiojimo termino maisto produktais.

Nefasuoti maisto produktai:

  • maisto produkto pavadinimas;
  • maisto produktams, kuriuos pakuojant panaudotos apsauginės dujos, ar kurių sudėtyje yra saldiklių, paprastojo saldymedžio, kofeino arba dažiklių E 110, E 104, E 122, E 129, E 102, E 124, papildomi duomenys (specialūs įspėjimai) (pvz.: „su saldikliu“, „supakuotas naudojant apsaugines dujas“);
  • alergenai;
  • sudedamųjų dalių sąrašas;
  • už informacijos teikimą atsakingo subjekto (pvz., gamintojo) pavadinimas ir adresas;
  • tam tikrais atvejais, kilmės šalis ar vieta.

Nefasuotų maisto produktų pristatymo vartotojui metu be aukščiau nurodytos informacijos, papildomai dar turi būti pateikta informacija apie maisto produkto grynąjį kiekį ir tinkamumo vartoti terminą, išskyrus numatytas išimtys, pvz., tinkamumo vartoti termino neprivaloma nurodyti šviežiems vaisiams ir daržovėms, vynams, valgomajai druskai ir kt.
 
Kokią informaciją pateikti apie viešojo maitinimo patiekalus, siūlomus internetu?

Apie viešojo maitinimo įstaigų nuotoliniu būdu parduodamus nefasuotus maisto produktus privalo būti pateikta ši informacija (interneto parduotuvėje pateiktame produkto aprašyme bei ženklinimo etiketėje):

  • maisto produkto pavadinimas;
  • alergenai;
  • kur reikalinga, papildomi žodžiai „genetiškai modifikuotas“ arba „pagamintas iš genetiškai modifikuoto (organizmo pavadinimas)“, arba „sudėtyje yra genetiškai modifikuoto (organizmo pavadinimas)“.

Galima ir papildoma neprivaloma informacija

Interneto parduotuvėje reklamuojant maisto produktus, tai yra teikiant vartotojams papildomą, tačiau neprivalomą informaciją, ji taip pat turi atitikti ES ir Lietuvos Respublikos teisės aktų taikomus reikalavimus.

Teiginiai apie maisto produktų sveikumą

Ypač atkreiptinas dėmesys, kad maisto produktams draudžiama priskirti žmogaus ligų profilaktines ar gydomąsias savybes arba daryti nuorodą į jas. Teiginiai apie sveikatingumą ir maistingumą yra galimi tik tuomet, jeigu jie atitinka 2006 m. gruodžio 20 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento Nr. 1924/2006 dėl teiginių apie maisto produktų maistingumą ir sveikatingumą reikalavimus.

Primename apie galimybę konsultuotis

VMVT kviečia verslus konsultuotis maisto produktų saugos, kokybės, taip pat ir maisto produktų ženklinimo klausimų bendruoju telefonu 8 800 40 403 arba el. paštu . Daugiau informacijos apie prekybą maisto produktais internetu galima rasti ir VMVT tinklalapyje čia, atsakymai į dažniausiai užduodamus klausimus (DUK) apie maisto ženklinimą pateikiami čia.

Vartotojams primenama, kad pastebėjus, jog pardavėjas nepateikia privalomos informacijos apie nuotoliniu būdu parduodamus maisto produktus, arba įtarus, kad jis pažeidžia teisės aktų reikalavimus, galima kreiptis konsultacijos ir pranešti VMVT specialistams nemokamu telefonu 8 800 40403, el. paštu arba užpildžius elektroninę skundo formą – anketą.

Taip pat primenama, kad jeigu interneto svetainėje, iš kurios perkate maisto produktus, nėra pateikiama privalomos nurodyti informacijos apie pardavėją, apie tai galima pranešti ir Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai telefonu (8 5) 262 6760 arba el. paštu .

Informacija iš:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos