vaistai.lt

Dvylikamečiui iškrypęs stuburas tiesintas nauju, Baltijos šalyse dar netaikytu metodu (1706/0) 

Dvylikamečiui iškrypęs stuburas tiesintas nauju, Baltijos šalyse dar netaikytu metoduVilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Vaikų chirurgijos, ortopedijos ir traumatologijos centre pirmą kartą Baltijos šalyse dvylikos metų vaikui atlikta skoliozės (stuburo deformacijos) korekcijos operacija mažai invazyviu būdu, – praneša Santaros klinikos.

Kaip teigia operaciją su komanda atlikęs gydytojas ortopedas-traumatologas dr. Giedrius Bernotavičius, iškrypusį stuburą turėjusiam dvylikamečiui ši operacija sugrąžins normalią išvaizdą, dėl ypatingo stuburo slanksteliams sutvirtinti panaudoto būdo stuburas augdamas liks tiesus ir lankstus, netrukdys vaikui judėti.

„Įprastai stuburo deformacijų korekcijos operacijos buvo daromos atliekant pjūvį nugaroje ir panaudojant titaninius stuburo slankstelių implantus, kurie ištiesindavo iškrypusius stuburo slankstelius, tačiau stuburas tose vietose tapdavo nejudrus“, – pasakoja Vaikų ortopedijos ir traumatologijos skyriaus vedėjas dr. G. Bernotavičius.

Atliekant šią inovatyvią operaciją, gydytojus ortopedus-traumatologus stebėjo ir konsultavo stuburo deformacijų operacijų žinovas prof. Ilkka Helenius iš Suomijos. Mažai invazyvi operacija buvo atlikta iš šono per nedidelius pjūvius, o į stuburo slankstelių kūnus įsriegti titaniniai sraigtai sutvirtinti specialia lavsanine juosta. Būtent ji lemia, kad augančio vaiko stuburo slankstelių mobilumas nenukenčia.

Kaip teigia jau ne vieną inovatyvią stuburo operaciją vaikams atlikęs gydytojas ortopedas-traumatologas dr. G. Bernotavičius, pritaikius šią operacijos techniką, stuburui augant, iškrypusi jo pusė bus stabdoma, o kita pusė augs ir stuburas tiesinsis, neprarasdamas savo prigimtinio lankstumo.

Tokio tipo operacija skoliozei gydyti negali būti atlikta visiems, turintiems didelio laipsnio stuburo iškrypimą, todėl pacientai jai gali būti atrinkti tik tam tikro amžiaus, įvertinus jų kaulinę brandą. Kaulinis amžius nustatomas specialia metodika iš plaštakos pagal augimo zonas.

Šiai operacijai atlikti buvo pasirinktas intensyviai augantis dvylikos metų vaikas, kurį gydytojai stebėjo jau ketverius-penkerius metus, ir kurio skoliozė siekė 50 laipsnių ir vis dar progresavo.

„Kitiems pacientams, turintiems didelio laipsnio stuburo iškrypimą, gali prireikti ir kitokio deformacijų korekcijos būdo, individualaus gydymo plano“, – sako dr. G. Bernotavičius.

Gydytojams ortopedams-traumatologams atlikti tokias stuburo operacijas prireikia ne tik profesionalių įgūdžių, bet ir tam tikrų specialių priemonių. Būtent šiai operacijai prireikė 15 tūkst. eurų kainavusių implantų, kuriuos padėjo įsigyti Gydymo įstaigų paramos fondas.

Santaros klinikų Vaikų ligoninėje operuojantys gydytojai ortopedai-traumatologai yra atlikę ne vieną pažangią stuburo deformacijų korekcijoms skirtą operaciją, taip padėdami pacientams susigrąžinti visavertį gyvenimą, galimybę augti neatsiliekant nuo kitų bendraamžių, normaliai judėti.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos