vaistai.lt

Skelbimuose internete vis dar gausu nelegalių maisto gamintojų ir pardavėjų (647/0) 

Skelbimuose internete vis dar gausu nelegalių maisto gamintojų ir pardavėjųValstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), nuolat vykdanti skelbimų portaluose stebėseną, nustatė, kad maisto pardavėjai ir viešojo maitinimo patiekalų bei konditerinių miltinių kepinių gamintojai vis dar vengia registruoti veiklą. 

Vien per 2021 m. VMVT įvertino daugiau kaip pusę tūkstančio skelbimų įvairiuose portaluose internete ir socialiniuose tinkluose, kuriuose buvo siūloma įsigyti maisto produktų. Nustatyta, kad tik 10 proc. prekybą vykdžiusių subjektų turėjo VMVT išduotą leidimą vykdomai maisto tvarkymo veiklai. Taip pat įvertino 460 skelbimų, kuriuose buvo siūlomos viešojo maitinimo patiekalų ar konditerinių kepinių gamybos paslaugos. Paaiškėjo, kad teisėtai gamybos veiklą vykdė tik 8 proc. subjektų.

VMVT atkreipia tiek pardavėjų, tiek ir pirkėjų dėmesį, kad Lietuvoje vykdyti maisto tvarkymo veiklą (pvz., gaminti maisto produktus, jais prekiauti (įskaitant ir prekybą internetu), sandėliuoti ir pan.) gali tik VMVT nustatyta tvarka registruoti ar patvirtinti maisto tvarkymo subjektai. Registruojant veiklą, maisto tvarkymo subjektui ne tik suteikiama teisė vykdyti tokią veiklą ir jis yra įtraukiamas į VMVT Maisto tvarkymo subjektų sąrašą, bet ir suteikiamas unikalus atpažinimo numeris. Tokiu būdu yra patvirtinama, kad maistas tvarkomas tinkamomis, higienos reikalavimus atitinkančiomis sąlygomis, o įmonė yra tikrinama ir kontroliuojama.

Labai svarbu pažymėti, kad maisto gamyba ir prekyba, neįregistravus veiklos, traktuojama kaip nelegali veikla, todėl tai užtraukia administracinę atsakomybę pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodeksą. Baudos už reikalavimų nesilaikymą fiziniams asmenims gali siekti nuo 390 iki 1100 eurų. Pakartotinai padarius šį nusižengimą, toliau nelegaliai vykdant ūkinę veiklą, bauda išauga nuo 1040 iki 2400 eurų. Siekdama patvirtinti nelegalios maisto tvarkymo veiklos vykdymą ir įvertinti, ar parduodami maisto produktai ir teikiamos paslaugos laikantis nustatytų teisės aktų reikalavimų, VMVT gali atlikti ir slaptus pirkimus.

Interneto skelbimų patikros taip pat parodė, kad dalis verslininkų turėjo VMVT leidimus vykdomai veiklai, tačiau informacijos skelbime apie tai dažnu atveju nepateikdavo, nors mažmeninę prekybą reglamentuojantys teisės aktai numato tokią prievolę pardavėjui.

Primename, kad didieji skelbimų portalai skelbimo pildymo formoje jau yra įdiegę papildomą laukelį maisto tvarkymo subjekto atpažinimo numerio suvedimui, tad raginame pardavėjus pateikti minėtą informaciją savo skelbime. Pardavėjai, pateikiantys šią informaciją, kelia didesnį vartotojų pasitikėjimą jų parduodamais maisto produktais.

VMVT įspėja vartotojus – įsigydami maisto produktų iš nelegalių prekiautojų, rizikuojate nusipirkti nekokybiškų ir nesaugių maisto produktų, kurių, tikėtina, nebegalėsite grąžinti pardavėjui ir atgauti sumokėtų pinigų.

Įsigydami maisto produktus iš teisėtai savo veiklą vykdančio pardavėjo, gaunate produktų įsigijimą patvirtinančius dokumentus (tai padaryti pardavėją įpareigoja Lietuvos Respublikos civilinis kodeksas), tokiu būdu, įsigijus nekokybiškus maisto produktus, įgyjate teisę kreiptis į pardavėją  dėl jų gražinimo, o ginčo atveju (pardavėjas atsisako grąžinti pinigus ar pakeisti gaminį), turite teisę dėl maisto produktų kokybės ar saugos kreiptis į VMVT nemokamu telefonu 8 800 40 403 arba pranešti apie nekokybiškus maisto produktus VMVT interneto svetainės www.vmvt.lt skiltyje „Praneškite mums“ pateiktomis elektroniniu būdu teikiamų pranešimų formomis. Jeigu turite turtinį reikalavimą pardavėjui, turite teisę kreiptis į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą dėl ginčo nagrinėjimo Lietuvos Respublikos vartotojų teisių apsaugos įstatyme įtvirtinta vartotojų ir pardavėjų, paslaugų teikėjų ginčų sprendimo alternatyvia (ne teismo) ginčų nagrinėjimo tvarka.

Informacija iš:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos