vaistai.lt

Konferencijoje paminėta Europos imunizacijos savaitė (198/0) 

Konferencijoje paminėta Europos imunizacijos savaitėNacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Kauno departamento specialistai su Lietuvos sveikatos mokslų universitetu ir Kauno kolegija balandžio 27 d. organizavo nuotolinę konferenciją, tema „Vaikų gydymo ir profilaktikos aktualijos infekcinių ligų kontekste”, kurios metu aptarė aktualiausius antimikrobinio atsparumo valdymo klausimus, vaikų skiepijimų organizavimo problemas ir pasveikino medikus profesinės dienos proga.

Bendromis jėgomis prieš bakterijų atsparumą

Pirmoji konferencijos dalis buvo skirta vaikų gydymo antibiotikais klausimams. LSMU Kauno ligoninės Vaikų priėmimo, skubios pagalbos ir intensyvios terapijos skyriaus vedėjas Darius Varaškevičius atkreipė dėmesį į pagrindinius antibiotikų skyrimo vaikams kriterijus ir jų neigiamą poveikį žarnyno mikrobiotai. Antroji lektorė LSMUL Kauno klinikos Infekcijų kontrolės tarnybos vadovė doc. dr. Asta Dambrauskienė pristatė atlikto vaikų šlapimo takų infekcijų sukėlėjų tyrimo rezultatus, kurie labai svarbūs pasirenkant empirinį gydymą bei racionalios antibiotikų terapijos aspektus.

Vaikų imunizacija labiausiai nukentėjo nuo pandemijos

Antrojoje konferencijos dalyje, atkreiptas dėmesys į pablogėjusią vaikų imunizacijos būklę, kuriai įtakos turėjo ne tik paskelbta pandemija, bet ir sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo pokyčiai, bei baimė užsikrėsti, lankantis sveikatos priežiūros įstaigose. NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė priminė, kad sumažėjus vaikų skiepijimo apimtims, nebesame apsaugoti nuo skiepais valdomų ligų plitimo ir protrūkių atsiradimo. NVSC Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Rima Gabrielaitė pristatė Vaikų skiepijimo apimtis ir tendencijas Kauno apskrityje, pasidalijo įžvalgomis, kaip atstatyti imunoprofilaktikos aktyvumą.

Konferencijos moderatorė, NVSC Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Orina Ivanauskienė, pabrėžė, kad antibiotikai gydo ne visas ligas. Ji priminė, kad antimikrobinius vaistus labai svarbu tinkamai parinkti, ir neskirti jų „ateičiai“, kad ligoniai neturėtų galimybės dalintis likučiais ir neužsiimtų savigyda. O. Ivanauskienė taip pat atkreipė dėmesį, kad COVID-19 ligos fone, nors ir nebuvo imunizacijos paslaugų teikimo ribojimų šalyje, tačiau paskutinių kelių dešimtmečių ligų valdymo pasiekimai atsidūrė permainų kryžkelėje. Siekiant didesnių vaikų skiepijimo apimčių, pasiūlyta stiprinti tarpinstitucinį bendradarbiavimą, dalinantis gerąja praktika. Savivaldybių administracijoms pasiūlyta inicijuoti,  skatinti ir viešinti informaciją apie geriausių rezultatų pasiekusias ne tik asmens sveikatos priežiūros įstaigas, bet ir gydytojus, ar slaugytojus.

 

Informacija iš:

Image Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos