vaistai.lt

Stebėtojų taryboje aptartos sutarčių sudarymo naujovės, prevencinių programų vykdymas (238/0) 

Stebėtojų taryboje aptartos sutarčių sudarymo naujovės, prevencinių programų vykdymasVilniaus teritorinės ligonių kasos (TLK) stebėtojų tarybos posėdyje pritarta pernai metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto vykdymo ir finansinėms ataskaitoms. Pristatytos sutarčių su gydymo įstaigomis naujovės ir eiga, psichikos sveikatos centrų patikrinimo rezultatai. Prevencinių programų vykdymo apžvalga parodė, kuriose savivaldybėse ne vienus metus prevenciškai tikrinamasi itin vangiai.

Vilniaus m. savivaldybės mero pavaduotojos Editos Tamošiūnaitės pirmininkaujamame posėdyje Vilniaus TLK Finansų ir apskaitos skyriaus vedėja Diana Valentinovičienė informavo, kad 2021 m. Vilniaus TLK administravo per 853 mln. eurų PSDF lėšų. Didžioji šių lėšų dalis skirta sveikatos priežiūros paslaugoms, likę 0,3 proc. – TLK veiklai.

Pernai medicininės reabilitacijos ir sanatorinio gydymo paslaugoms apmokėti skirta net 62 proc. daugiau PSDF lėšų, palyginti su 2020 m. Taip pat 14 proc. augo kitoms sveikatos priežiūros paslaugoms skiriama suma, 11 proc. – vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms. Per 38 mln. eurų iš PSDF skirta gydymo įstaigų darbuotojų, teikusių paslaugas dėl COVID-19, darbo užmokesčio išlaidoms kompensuoti.

Sutarčių skyriaus patarėja Aušra Arbačiauskienė pristatė sutarčių pasirašymo naujoves. Sutartys su gydymo įstaigomis sudaromos 3 metams, o antraisiais ir trečiaisiais sutarties metais pasirašomi susitarimai dėl sutartinės sumos. Taip pat įsigaliojo nauji dienos chirurgijos paslaugų teikimo reikalavimai.

Tikimasi, jog šių metų pokyčiai pagerins medicininės reabilitacijos prieinamumą. Siuntimai į reabilitaciją išduodami kaip ir siuntimai gauti kitų paslaugų – atsižvelgiant į medicinines indikacijas, o ne šioms paslaugoms planuojamas lėšas. Pakeista medicininės reabilitacijos apmokėjimo tvarka, išskirta nauja – prioritetinė – stacionarinės reabilitacijos paslaugų grupė, kai mokama už suteiktas paslaugas.

Šiemet 42 proc. PSDF lėšų skirta stacionarinėms, 21 proc. – ambulatorinėms, 17 proc. – pirminės ambulatorinės sveikatos priežiūros paslaugoms. Geros žinios dėl PSDF lėšomis apmokamų ligų prevencijos programų: daugiau kaip dukart išaugo lėšos gimdos kaklelio vėžio prevencinei programai, nes apmokamas naujas (žmogaus papilomos viruso) tyrimas 35–59 m. moterims.

Vilniaus TLK sudarė sutartis dėl sveikatos priežiūros paslaugų su 98 gydymo įstaigomis (31 viešąja, 67 privačiomis), dėl greitosios medicinos paslaugų – su 11 gydymo įstaigų (10 viešųjų, 1 privačia). Sutartis dėl stacionarinių aktyviojo gydymo akušerijos paslaugų nesudaroma su Trakų ir Ukmergės ligoninėmis. Nuo šių metų sutarčių su vaistinėmis, ūkio subjektais ir optikomis Vilniaus TLK nebesudaro: su vaistinėmis jas sudaro Kauno TLK, su optikomis – Valstybinė ligonių kasa.

Pastaraisiais metais daug dėmesio skiriama ligų prevencijos programoms, todėl, kaip ir pernai, šiame stebėtojų tarybos posėdyje kalbėta ir šia tema. Statistikos ir analizės skyriaus vyriausiasis specialistas Tomas Miliauskas, pristatydamas prevencinių programų vykdymo rezultatus, atkreipė dėmesį, kad Vilniaus TLK veiklos zonoje aktyviausiai programose dalyvauja Vilniaus ir Alytaus miestų gyventojai, o nerimą kelia daug metų nesikeičianti prasčiausia padėtis Švenčionių ir Trakų rajonuose.

Nedžiugina visų rajonų gyventojų pasyvumas tikrinantis dėl prostatos vėžio – 2020 ir 2021 m. programoje dalyvavo tik kas trečias vyras, o 2018 ir 2019 m. – daugiau kaip du trečdaliai. Šioje programoje minėtu laikotarpiu aktyviai dalyvavo tik Širvintų rajono gyventojai – pasitikrino per 50 proc. galinčiųjų, o Švenčionių, Trakų ir kai kuriuose kituose rajonuose šis rodiklis nesiekė nė 30 proc.

Kontrolės skyriaus vyresnioji patarėja Jolita Klara Kedaitė apžvelgė 2022 m. pirmąjį metų ketvirtį atliktų 36 psichikos sveikatos centrų patikrinimo rezultatus. Tikrinant paaiškėjo tam tikros bendros tendencijos. Psichikos sveikatos centruose paslaugų teikimas neužtikrinamas taip, kaip turėtų būti pagal teisės aktus. Pateikiami neteisingi duomenys sistemose ir ataskaitose, netinkamai pildomi darbo grafikai bei darbo laiko apskaitos žiniaraščiai. Didelėse įstaigose viršijamas krūvis, tenkantis vienam slaugytojo ar socialinio darbuotojo etatui. Tikėtina, kad atsižvelgiant į patikrinimų duomenų analizę gali būti teisės aktų pakeitimų dėl minėtų paslaugų apmokėjimo, darbo laiko užtikrinimo reguliavimo.

Posėdyje pristatyta ir aprobuota Vilniaus TLK šių metų išlaidų sąmata bei pareigybių sąrašas. Diskutuojant dėl dienos chirurgijos paslaugų, pabrėžta, kad šias paslaugas gavusiems pacientams kitą dieną įprastai turėtų būti reikalingos tik šeimos gydytojo paslaugos (pvz., perrišimas, apžiūra). Gydytojo specialisto konsultacija kitą dieną PSDF lėšomis apmokama, jeigu viršijama šeimos gydytojo kompetencija. Išreikšta viltis, kad apmokant sveikatos priežiūros paslaugas baigiantis metams, kaip ir pernai, vėl bus galimybė apmokėti viršsutartines sumas.

Stebėtojų tarybos nariams su posėdžio medžiaga išsiųsta ir Vilniaus TLK 2020 m. veiklos ataskaita. Vilniaus TLK stebėtojų tarybos posėdžio protokolas, pranešimai ir kt. susiję dokumentai pateikiami čia.

Vilniaus teritorinės ligonių kasos informacija

Ligonių kasos kviečia:

Skaityti svarbiausias naujienas Facebook: https://goo.gl/ML8SqJ
Pamatyti naujausias nuotraukas ;) Instagram: https://goo.gl/tXvpXr
Žiūrėti išsamius ir linksmus vaizdo įrašus Youtube: https://goo.gl/BPBep2
Sekti išskirtinius infografikus ir ne tik Flickr: https://goo.gl/bGtZg2
Rūpimus klausimus galima pateikti arba (8 5) 232 2222.

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos