vaistai.lt

ECDC ir EVA: rekomendacijos dėl adaptuotų vakcinų nuo COVID-19 naudojimo (475/0) 

ECDC ir EVA: rekomendacijos dėl adaptuotų vakcinų nuo COVID-19 naudojimoEuropos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC) ir Europos vaistų agentūra (EVA) paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame pateikiama atnaujinta informacija apie naujai registruotas adaptuotąsias vakcinas nuo COVID-19 ligos.

Neseniai ES buvo registruotos dvi naujos adaptuotosios vakcinos nuo COVID-19 ligos: „Comirnaty Original/Omicron BA.1“ ir „Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1“.


Revakcinacijai rekomenduojama naudoti adaptuotas vakcinas

Nors šios pirmosios dvi adaptuotosios vakcinos yra skirtos 12 metų ir vyresniems asmenims, kurie jau buvo paskiepyti nuo COVID-19 ligos, ECDC ir EVA pataria, kad revakcinacija adaptuotosiomis vakcinomis pirmiausia būtų skiriama žmonėms, kurie dėl tam tikrų rizikos veiksnių COVID-19 liga rizikuoja sirgti sunkiau. Tai būtų 60 metų ir vyresni asmenys, asmenys, kurių imunitetas nusilpęs,  kiti pažeidžiami asmenys, taip pat nėščios moterys. Be to, pirmenybė turėtų būti teikiama slaugos namų gyventojams bei darbuotojams, sveikatos apsaugos sektoriaus darbuotojams.


Patarimai dėl skiepijimo rudenį

Artėjant šaltajam metų sezonui, siekiant išvengti itin didelio sergančiųjų COVID-19 liga skaičiaus, labai svarbi savalaikė vakcinacija ir revakcinacija. Tad būtina, kad pasiskiepytų visi tie, kurie dar nespėjo to padaryti.

Neseniai registruotos adaptuotosios vakcinos rekomenduojamos kaip revakcinacija tiems asmenims, kurie jau buvo paskiepyti nuo COVID-19 ligos (nesvarbu, kokia vakcina).

Originaliosios vakcinos nuo COVID-19 ligos apsaugo nuo sunkių komplikacijų, galimos hospitalizacijos bei mirties, todėl turėtų būti naudojamos pirminei vakcinacijai.


Vakcinų adaptavimas ateityje

Tolesnis vakcinų nuo COVID-19 ligos sudėties adaptavimas pagal pasaulyje  cirkuliuojančias viruso atmainas yra neišvengiamas. Preliminarūs duomenys rodo, kad naujai registruotų ir BA.1 atmainai pritaikytų vakcinų sukeltas imuninis atsakas yra didesnis, taip pat veikia ir prieš kitas omikron atmainas, tokias kaip BA.2, BA.2.75 ir BA.5.

Daugiau informacijos žr. čia.

Informacija iš:

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos