vaistai.lt

Vilkaviškio rajono savivaldybės vandenvietėje rastas padidėjęs arseno kiekis (522/0) 

Vilkaviškio rajono savivaldybės vandenvietėje rastas padidėjęs arseno kiekisNacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Marijampolės departamentas informuoja, kad 2022 m. spalio 4 d. iš Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Kauno departamento buvo gautas pranešimas apie UAB „Vilkaviškio vandenys“ Trilaukio vandenvietėje padidėjusį arseno kiekį, viršijantį Lietuvos higienos normos HN 24:2017 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“ nustatytus reikalavimus (nustatyta arseno rodiklio vertė – 14,8±2,1 µg/l, kai norma – 10 µg/l).


Arsenas į aplinką patenka natūralių terminių procesų metu ir dėl žmogaus veiklos

Arsenas į aplinką patenka iš chemijos, farmacijos, elektronikos, tekstilės, optikos, energetikos, trąšų pramonės įmonių ir jų gaminių. Taip pat kaip priedas, panaudojamas vario, švino lydiniuose, odų ir kailių konservacijai, stiklų nuskaidrinimui, vaistų, pesticidų, antiseptikų, dažų, puslaidininkių gamyboje. Arseno yra ir akmens anglies pelenuose.


Arsenas – toksiškas cheminis elementas

Arsenas pasižymi stipriu bendratoksiniu, kumuliatyviniu (besikaupiančiu organizme), o taip pat, nors ir kiek žemesniu, kancerogeniniu ir mutageniniu bei neurotoksiniu poveikiu. Jis gali būti mažakraujystės, neuritų, odos uždegimų, nuplikimo, galvos skausmų, skrandžio-žarnyno, kvėpavimo takų, neuropatijos, anemijos, regėjimo, klausos, hemodinamikos sutrikimų ir kitų neigiamų pasekmių priežastimi.


Kaip apsinuodijama arsenu?

Arsenu apsinuodijama, kai vartojamame vandenyje yra ypač didelė arseno koncentracija (21,0 mg/l). Arsenas per placentą gali patekti į dar negimusio kūdikio organizmą, todėl nėščioms moterims, nuolat vartojančioms arsenu užterštą geriamąjį vandenį, padidėja persileidimo, priešlaikinio gimdymo, negyvo vaisiaus gimimo rizika.


Trilaukio gyventojai aprūpinti saugiu geriamuoju vandeniu

Geriamojo vandens tiekėjas pateikė informaciją, kad gyventojai aprūpinti saugiu fasuotu geriamuoju vandeniu.

Informacija iš:

Image Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos