vaistai.lt

NVSC primena – kodėl rankas plauti svarbu dažnai ir taisyklingai (69/0) 

NVSC primena – kodėl rankas plauti svarbu dažnai ir taisyklingaiArtėjant Pasaulinei rankų plovimo dienai, kuri kasmet minima spalio 15-ąją, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai primena, kad per nešvarias rankas plinta įvairios užkrečiamosios ligos. Todėl rankas būtina plauti dažnai ir taisyklingai.

„Net apie 80 proc. infekcinių ligų plinta per nešvarias rankas. Tyrimų duomenimis, rankų plovimas trečdaliu sumažina viduriavimo tikimybę ir penktadaliu – sergamumą kvėpavimo takų ligomis“, – atkreipia dėmesį NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Aušra Bartulienė.


Tinkama rankų higiena sumažina daugelio ligų riziką

Dėl netinkamos rankų higienos ir prastų rankų plovimo įgūdžių padidėja rizika susirgti ne tik šigelioze, hepatitu A, virusinėmis žarnyno infekcijomis (rotavirusine bei norovirusine infekcija), bet ir gripu, kitomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, kasmet pasaulyje nuo viduriavimo (diarėjos) miršta apie 3 mln. žmonių, o hepatitu A suserga apie 1,4 mln. gyventojų.

Rotavirusinė infekcija yra viena labiausiai paplitusių visame pasaulyje ūminių virusinių žarnyno infekcijų. Kasmet užregistruojama apie 100 mln. rotavirusų sukeltų viduriavimo atvejų. Europos šalyse apie 17 proc. visų diarėjos atvejų priežastis – norovirusinė infekcija, t. y. virusinė žarnyno infekcija, pasireiškianti vėmimu, neaukšta temperatūra, skystu ir dažnu viduriavimu, bendra organizmo intoksikacija. Lietuvoje dažniausiai registruojama virusinės kilmės žarnyno užkrečiamoji liga – norovirusinė infekcija. Praėjusiais metais buvo užregistruota 1019 minėtos infekcijos atvejų.


Netinkama rankų higiena gali sukelti protrūkius

Lietuvoje praėjusiais metais užregistruoti 5 978 žarnyno infekcinių ligų atvejai, iš jų 415 atvejų sudarė rotavirusinis gastroenteritas. 2021 m. nustatyti 87 protrūkiai (susirgo 236 asmenys), iš jų: 9 rotavirusinės infekcijos, 19 norovirusinės infekcijos, 6 salmoneliozės, 4 kitų bakterinių infekcijų ir 49 nenustatytos infekcijos protrūkiai.  „Daugiau nei 80 proc. visų protrūkių kasmet kyla šeimose dėl netinkamo maisto ruošimo ir rankų higienos. Dažniausia protrūkių priežastis buvo rotaviruso, noraviruso ir Salmonella sukėlėjai“, – pasakoja specialistė.


Kada plauti rankas?

NVSC specialistai primena, kad rankas būtina plauti ne tik tada, kai jos vizualiai nešvarios, bet ir prieš ar po maisto gaminimo, prieš valgį. Taip pat labai svarbu kruopščiai plauti rankas pabendravus su sergančiu žmogumi, po nosies valymo, čiaudėjimo ar kosėjimo. Be abejo, itin svarbu nepamiršti nusiplauti rankas pažaidus su savo augintiniais, po darbo sode ar darže, po važiavimo visuomeniniu transportu ar pabuvus kitose viešose vietose, pasinaudojus tualetu ar pakeitus kūdikio vystyklus.

Rankų plovimas su muilu pašalina ligas sukeliančius mikroorganizmus, kurie į žmogaus organizmą patenka būtent per rankas:

* dažnai jomis liečiant akis, nosį ir burną;

* ruošiant maistą ir gėrimus. Be to, mikroorganizmai gali pasidauginti ir maisto produktuose bei sukelti sunkius sveikatos sutrikimus;

* liečiant aplinkos daiktus ir paviršius.

Rankų plovimo rekomendacijas rasite čia.

Informacija iš:

Image Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos