vaistai.lt

17-ajame Baltijos politikos dialoge – dėmesys vaistų prieinamumui (154/0) 

17-ajame Baltijos politikos dialoge – dėmesys vaistų prieinamumuiLapkričio 14–15 dienomis Lietuvoje vyksta 17-asis Baltijos politikos dialogas „Farmacijos politikos Baltijos šalyse apžvalga: siekis užtikrinti tvarų prieinamumą prie veiksmingų ir inovatyvių vaistų“. Vilniuje viešintys Latvijos ir Estijos sveikatos apsaugos ministrai bei užsienio ekspertai diskutuos apie kylančius iššūkius, būdus stiprinti nacionalinę vaistų politiką, Baltijos šalių bendradarbiavimo galimybes farmacijos srityje.

„Šiemet Baltijos politikos dialogas, nors ir po trejų metų pertraukos, vyksta jau 17-ąjį kartą, o tai tik įrodo, kad Baltijos šalys mato poreikį ir naudą dalintis žiniomis bei gerąja praktika įvairiose sveikatos priežiūros srityse. Šiais metais pagrindinis dėmesys – farmacijai. Visose trijose šalyse vaistams tiek valstybė, tiek gyventojai išleidžia nemažus pinigus, o tai rodo, kad nėra iki galo užtikrinama finansinė apsauga, o pažeidžiamoms gyventojų grupėms gali būti sunku įsigyti naujų, įprastai brangių, bet reikalingų vaistų“, – sako sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Baltijos šalys, kaip ir daugelis kitų Europos Sąjungos Vidurio Europos valstybių narių, vaistams skiria santykinai didesnę sveikatos biudžeto dalį (nuo 19 iki 29 proc., palyginus su ES vidurkiu, kuris siekia 18 proc.).

Dialogo metu bus siekiama analizuoti iššūkius, su kuriais šiuo metu susiduria Baltijos valstybės, siekdamos užtikrinti vaistų prieinamumą, ypač atsižvelgiant į naujų brangių vaistų patekimą į rinką bei apžvelgti Baltijos šalyse ir kitose Europos Sąjungos šalyse taikomo bendro vaistų pirkimo potencialą ir apribojimus.

Susitikimo metu sveikatos apsaugos ministrai bei ekspertai aptars, kokia naujojo Europos Sąjungos sveikatos technologijų vertinimo reglamento reikšmė naujų vaistų kompensavimui, bus kalbama apie galimybes apsaugoti gyventojus nuo finansinių problemų vaistų srityje.

Jau 2010 m. ir 2015 m. vykusiuose Baltijos šalių politiniuose dialoguose buvo aptartos galimybės ir strategijos, kaip užtikrinti vaistų prieinamumą. Šiais metais bus apžvelgta dabartinė farmacijos politikos padėtis Baltijos šalyse, kas dar liko nepadaryta, bei nagrinėjamos tolesnio bendradarbiavimo galimybės.

17-ąjį Baltijos politikos dialogą organizuoja Sveikatos apsaugos ministerija kartu su Pasaulio sveikatos organizacijos Europos regiono biuru ir Europos sveikatos sistemų ir politikos observatorija.

Susitikime dalyvauja aukšto lygio delegacijos iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, taip pat tarptautiniai ekspertai bei specialistai iš Pasaulio sveikatos organizacijos Europos regiono biuro, Europos sveikatos sistemų ir politikos observatorijos.

SAM Spaudos tarnyba

Informacija iš:

sam.lt 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos