vaistai.lt

Apie spalvotus kontaktinius lęšius  (8940/0) 

Apie spalvotus kontaktinius lęšiusNorite pakeisti savo akių spalvą? Tai tikrai nėra problema. Šiais laikais, kai kiekvienas stengiasi atrodyti išskirtinai ir žavingai, spalvoti kontaktiniai lęšiai tampa vis populiaresnė stiliaus detalė. Kai kuriems asmenims jų akių spalva nepatinka, kitiems ji pabodo, treti tiesiog nori, kad akys būtų ryškesnės. Tačiau kai kurie mano, jog pakeisti akių spalvą gali tik tie asmenys, kuriems reikalinga regos korekcija. Spalvoti kontaktiniai lęšiai be dioptrijų tiks ir tiems asmenims, kurie neturi regėjimo problemų. Žinoma, verta įsiminti, jog spalvoti lęšiai reikalauja tokios pačios priežiūros kaip ir įprasti regėjimo korekcijai skirti kontaktiniai lęšiai.

Yra įvairių kalbų ir teiginių tiek apie akinius, tiek apie kontaktinius lęšius. Nors spalvoti kontaktiniai lęšiai atsirado kur kas vėliau nei įprasti regėjimą koreguojantieji, vis dėlto jie tampa gana populiarūs. Tai lemia įvairios priežastys. Bene pagrindinė yra ta, jog spalvoti lęšiai gali būti ir su dioptrijomis ir be jų. Vadinasi, akių spalvą paryškinti ar ją pakoreguoti gali tiek regėjimu nesiskundžiantys asmenys, tiek visi, kurie turi regos problemų. Dar vienas privalumas yra tai, jog spalvoti kontaktiniai lęšiai kaina  prilygsta įprastiems lęšiams. Tai reiškia, jog spalvoti lęšiai nėra brangesni už įprastus bespalvius. Didelis privalumas, kad šiuo metu lęšių pasirinkimas yra gerokai išaugęs.  Vyrauja ne tik įprastinės akių spalvos – žalia, ruda, pilka, mėlyna, bet ir kiek neįprastos mums akių spalvos, pavyzdžiui, juoda, geltona ar net raudona. Kiekvienam, tiek sportininkui, tiek šokėjai, tiek siuvėjai ar valytojai,  pagal poreikius ir nuotaiką. Ir nesvarbu, kokia jūsų akių spalva. Spalvoti kontaktiniai lęšiai būna ne tik keičiantys akių spalvą, bet padedantys sukurti tam tikro personažo įvaizdį. Pavyzdžiui, jeigu asmeniui visada darė įspūdį moters – katės įvaizdis, vien tik atitinkamo stiliaus drabužių kartais gali ir nepakakti. Neįtikėtina, koks efektas yra gaunamas pažvelgus tokiomis katės akimis į kitą.

Jaunų žmonių šiais laikais jau nenustebinsi paprastais spalvotais ar netgi karnavaliniais kontaktiniais lęšiais. Tačiau lęšiai, šviečiantys tamsoje – tai naujovė netgi labiausiai išprususiam jaunimui. Pradėkime nuo to, kad tokie lęšiai yra spalvoti ir be dioptrijų – taigi blogą regėjimą turintiems žmonėms jie netinka. Taigi, kaip veikia tamsoje šviečiantys kontaktiniai lęšiai? Labai paprastai. Šviesioje aplinkoje tokios linzės atrodo, kaip paprasti karnavaliniai arba tiesiog spalvoti lęšiai, tačiau išjungus šviesą ir ją įjungus vėl iš akių pradeda sklisti švytėjimas. Tačiau šie lęšiai kelia nemažai diskusijų dėl  lęšio sudėtyje esančio fosforo, kuris, kai kurių žmonių teigimu,  organizmui yra toksiškas. Kitų nuomone tamsoje šviečiantys kontaktiniai lęšiai yra ne pavojingesni už paprastus karnavalinius, tereikia tik  juos tinkamai prižiūrėti. Žinoma, nevertėtų piktnaudžiauti tokiais aksesuarais kasdien, tačiau tik ypatingomis progomis tai puiki priemonė pritraukti kitų žmonių dėmesį.

Spalvoti lęšiai būna trijų tipų. Pirmieji – paryškinantys akių spalvą. Jei esate šviesių (pilkų, melsvų) akių – jie jums bus tinkamiausi. Šie lęšiai jūsų akims pridės švelnų atspalvį, jūsų akys taps išraiškingesnės, tačiau  natūralumas išliks. Priklausomai nuo jūsų tikrosios akių spalvos, priderinus tinkamą atspalvį, kai kurie žmonės net nepatikės, jog tai nėra tikra jūsų akių spalva. Deja, rudaakiams šie lęšiai gali netikti – jų tikroji akių spalva užgoš švelnų žydrą, žalią, rusvą ar violetinį lęšio atspalvį.

Tamsių akių savininkams tiks lęšiai, pakeičiantys akių spalvą. Tai daugiau pigmento turintys spalvoti lęšiai, kurie suteiks jūsų akims visai kitą spalvą. Spalvą keičiančių lęšių dažniausiai būna daugiau spalvų, nei paryškinančių lęšių kategorijoje. Galite rinktis ir tokius lęšius, kurie optiškai padidins jūsų akis.

Drąsiausi gali puoštis lęšiais, kurie yra išskirtinio dizaino. Tai ypač ryškūs, teminiai, spalvoti akių lęšiai, labiausiai tinkantys vakarėliams, karnavalams ar kitoms šventinėms progoms. Šių lęšių kategorijoje galite rasti net ir labai įdomių lęšių, pvz. švytinčių ultravioletinėje šviesoje. Nors kasdien tokių lęšių galbūt ir nenešiosite, pasipuošti ar nustebinti draugus jie tikrai padės.

Tiems žmonėms, kurių regėjimas nėra visiškai geras, kartais iškyla dilema – kas, lęšiai ar akiniai labiau pateisina lūkesčius. O juk kiekvienam nuotaika nuolat kinta ir tikriausiai geriausias sprendimas, kad abu šie daiktai būtų namuose. Juk vieną dieną taip norisi nosį pabalnoti savo neįtikėtino grožio akinukais ir juos rodyti kiekvienam praeiviui, o kitą yra suplanuojama kelionė dviračiu į gamtą, todėl atrodo, kad geriau pasinaudoti lęšiais. Tuomet, kad ir kokie būtų sprendimai praleisti dieną, galima būti tikram, jog akys džiaugsis kiekvienu žvilgsniu, jeigu namuose bus pačių įvairiausių spalvų, rūšių lęšių ir, žinoma, bent vieneri akinukai.

Deja, ne visi spalvoti lęšiai gaminami su dioptrijomis, tad tiems, kas nori ir koreguoti savo regėjimą, pasirinkimas bus šiek tiek mažesnis. Taip pat visiems nešiojantiems lęšius derėtų nepamiršti, kad po siautulingo vakarėlio, reikia nepamiršti išsiimti lęšius prieš miegą. Spalvoti lęšiai mažiausiai pralaidūs deguoniui, tad jų neišsiėmus kitą rytą vargins išsausėjusios ir perštinčios raudonos akys. Tačiau tinkamai juos prižiūrint ir kasnakt paliekant juos dezinfekuotis specialiai tam skirtame tirpale, lęšiai jums tarnaus nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių, tad džiaugtis įstabiu žvilgsniu galėsite ilgai.

Spalvotųjų lęšių išpopuliarėjimas paskatino jų pardavimą įvairiuose grožio salonuose ir įprastose grožio parduotuvėse, nors pagal įstatymus kontaktiniais lęšiais prekiauti gali tik specializuotos parduotuvės. Čia ir slypi pagrindinis pavojus: jaunuoliai, pirkdami lęšius be profesionalo konsultacijos, net nenutuokia kaip su jais elgtis. Nekalbant apie tai, kad kiekvieno žmogaus akys yra individualios, todėl “standartinių” lęšių tiesiog nebūna, pasirodo labai aktuali ir kita problema – elementarios higienos nesilaikymas. Paauglių nuomone, išsiimti ir įsidėti kontaktinius lęšius neplautomis rankomis yra visiškai normalu. Normalu ir dalintis jais su draugais, kad kasdien galėtum atrodyti vis kitaip ir išleistum mažiau pinigų. Gydytojai jau užfiksavo ne vieną atvejį, kuomet toks neatsakingas požiūris privedė prie smarkaus akių pažeidimo ir netgi aklumo. Taip pat specialistai rekomenduoja, nepriklausomai nuo to, ar turite regos problemų, ar neturite, bent kartą per metus pasitikrinti savo regėjimą.

Savaime aišku, kad savarankiškai rinkdamiesi lęšius nustatyti savo individualius parametrus negalite. Tai gali padaryti tik gydytojas-profesionalas. Jums būtina kreiptis į oftalmologą, kad jis atliktų reikalingus pamatavimus. Jis būtinai atsižvelgs į tai, ar jau turite patirties nešiojant spalvotus lęšius, taip pat į jūsų akių krūvių režimą, gyvenimo būdą ir fizinio aktyvumo lygį.

Vaistinėse ir internete dabar galima nusipirkti įvairių spalvų ir atspalvių lęšius. Kiekvienas prekės ženklas turi savo savybes, būtinas individualiam lęšių parinkimui pagal parametrus. Skirtingų gamintojų, bet vienodų parametrų kontaktiniai lęšiai gali „įsitaisyti“ ant jūsų akių visiškai kitaip. Todėl gydytojo išrašytame recepte būtinai nurodomas ne tik dioptrijų skaičius ir akies obuolio kreivumo spindulys, bet ir lęšio prekės ženklas. Būtent kreivumo spindulys lemia tai, kaip tankiai lęšis priglus prie akies paviršiaus.

Tamsias akis turinčios merginos renkasi spalvotus lęšius, tokius, kurių paviršius padengtas pusiau permatoma arba nepermatoma medžiaga, kuri ne suteikia atspalvį, o tarytum uždengia natūralią akių spalvą, o vyzdžio plotas lieka atidengtas. Visiškai nudažyti kontaktiniai lęšiai atrodo keistai, nenatūraliai – akys atrodo kaip ateivio ir blausiai, todėl gamintojai ant kokybiškų spalvotų lęšių nupiešia imituojantį natūralią rainelę piešinį.

Tokiu pat principu gaminami ir lęšiai diskotekai arba karnavaliniai, Crazy lęšiai, Fun ar Wild Eyes tipo lęšiai. Iš visų trijų lęšių tipų, keičiančių natūralią rainelės spalvą, karnavaliniai turi daugiausiai nešiojimo dažnumo ir trukmės apribojimų, nes jie yra nepermatomi ir riboja šviesą, patenkančią į akį, dažnas jų nešiojimas gali sukelti regėjimo sutrikimų. Rekomenduojama juos nešioti ne daugiau 4–5 valandų per dieną. Be to, tokie lęšiai gaminami be dioptrijų.

Vieniems spalvoti kontaktiniai lęšiai yra stiliaus detalė, kitiems, būdas pritraukti aplinkinių žvilgsnius, tretiems – puiki priemonė paįvairinti kasdienę akinių nešiojimo rutiną. Tik nepamirškime, kad sklandus kontaktinių lęšių nešiojimas galimas tik tinkamai juos prižiūrint ir naudojant.

Image: FreeDigitalPhotos.net

Optometrijos centras

_____________________________________________________________________

Spalvoti kontaktiniai lęšiai "Freshlook"

Kontaktiniai lęšiai Freshlook ColorsKontaktiniai lęšiai Freshlook DimensionsKontaktiniai lęšiai Freshlook ColorBlends







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos