vaistai.lt

Traumatologas pasakė, kaip atskirti, ar simptomai patyrus traumą įspėja apie lūžį (561/0) 

Traumatologas pasakė, kaip atskirti, ar simptomai patyrus traumą įspėja apie lūžįPasiruošti netikėtam griuvimui yra neįmanoma, tačiau vos per sekundę pajutus veriantį skausmą gali būti keblu nuspręsti – ar tai trumpalaikis sutrenkimo keliamas diskomfortas, ar lūžis, kai nedelsiant būtina vykti į gydymo įstaigą. Kaip atskirti simptomus ir kada delsimas gali lemti sunkias komplikacijas?


Kaip suteikti pirmąją pagalbą?

Aktyvai judantys, slidinėjantys, žiemos pramogas išbandantys vaikai ir suaugusieji bei vyresnio amžiaus žmonės dažniausiai patiria traumas, sumušimus. Traumų tikimybė ypač padidėja žiemą, kai po šviežiu sniegu slepiasi „spąstai“, todėl šaltuoju metų laikotarpiu reikėtų išlikti budriems. „Nordclinic“ ortopedas traumatologas Arnoldas Sipavičius ragina atkreipti dėmesį į slidžius ar apledėjusius paviršius ir būti ypač atsargiems šalia vandens nutekėjimo vietų, pavyzdžiui, lietvamzdžių, taip pat laiptų.

„Dažniausiai žmonės kreipiasi dėl skausmo, paraudimo, patinimo, sutrikusios funkcijos, nestabilumo, galūnės deformacijos. Bet labai noriu atkreipti dėmesį, kad visiems būtina žinoti, kaip sau ar kitam suteikti pirmąją pagalbą. Įvykus traumai - sumušimui ar lūžiui, traumuotai vietai reikia suteikti ramybę. Jei sumušta vieta nestabili ar deformuota - pririšti tvirtesnį daiktą – lentą, pagalį, apsukti laikraščiu, žurnalu, šaliku, kad pažeista galūnė būtų įmobilizuota. Papildoma pagalba – vaistai, mažinantys skausmą, šaldymas“, – sakė gydytojas ortopedas traumatologas A. Sipavičius.


Kaip atskirti

Dažniausiai patiriami simptomai įvykus traumai yra skausmas ir sutrikusi funkcija. Kaip įvertinti skausmą? Ortopedas traumatologas A. Sipavičius sako, kad sumušimas, patempimas praeina savaime ir pakanka galūnę pašaldyti, kad skausmas ir tinimas mažėtų, tad jei tai yra tik lokalus patinimas, savijauta gerėja ir apkraunant galūnę nejaučiamas skausmas, galima situaciją stebėti ir gydytis namuose. Įprasta praktika sumušimai, patempimai, daliniai raiščių plyšimai yra gydomi konservatyviai: ramybe, ledu, imobilizacija ortopediniais įtvarais arba gipso langetėmis ir vaistais nuo skausmo, kitaip tai dar yra vadinama PRICE protokolu – (ang.: protect, rest, ice, compress, elevate).

Visai kita – pavojinga situacija, jei neišeina atsistoti ant kojos, atsiremti ranka, matoma aiški galūnės deformacija, spalvos pokyčiai, yra labai didelė kraujosruva – tai reiškia, kad sužalojimas yra didelis ir įspėja apie lūžį, minkštųjų audinių, raiščių traumą. Todėl jaučiant stiprų skausmą delsti negalima ir būtina kreiptis į gydymo įstaigą. Atlikti papildomi tyrimai – magnetinis rezonansas, ultragarso tyrimas ar kompiuterinė tomografija – patvirtintų, patikslintų diagnozę ir būtų pradėtas gydymas. Taip galima išvengti komplikacijų, galbūt ir operacijos bei greičiau grįžti į prieš traumą buvusį režimą.


Delsimo kaina – kantrybės reikalaujantis gijimas

Jei delsiama pažeistą galūnę gydyti, kaulas gali suaugti neteisingoje padėtyje, tokiu atveju norint ištaisyti deformaciją, ortopedo traumatologo A. Sipavičiaus teigimu, reikia chirurginės intervencijos. Sugyti lūžiui prireikia nuo 6 iki 8 savaičių, o šlaunikaulio lūžio atveju – kartais ir dvigubai ilgesnio termino.

Lengviausia gydyti, nepriklausomai nuo to, ar tai raiščių plyšimas, ar lūžis, ar išnirimas - šviežią traumą. Kreipimasis laiku duoda geriausią rezultatą ir mažiausią komplikacijų skaičių.

Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.

Informacija iš: 

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos