vaistai.lt

Mimikos raukšlės – ką reikia apie jas žinoti ir ar įmanoma panaikinti? (2937/0) 

Mimikos raukšlės – ką reikia apie jas žinoti ir ar įmanoma panaikinti?Raukšlės – tai vieni pirmųjų mūsų odos senėjimo požymių ir mūsų emocijų, mimikų, nuotaikų bei įvairių vidinių būsenų pėdsakai veide. „Žąsų kojelės“, „pykčio“ ar ,,nuostabos“ raukšlės gali atsirasti jau nuo 25-erių metų ir vis labiau ryškėti laikui bėgant. Nuo kokių veiksnių priklauso, ar mimikos raukšlės išryškės mūsų veide ir ar įmanoma tai sukontroliuoti?


80 proc. odos senėjimo atvejų nulemia UV spinduliai

Odos senėjimas priklauso nuo išorinių (egzogeninių) ir vidinių (endogeninių) faktorių, kurie lemia sumažėjusį odos funkcijų pajėgumą. Dažniausiai, pasak „Nordclinic“ gydytojo dermatovenerologo Andriaus Jurėno, odos senėjimo požymiai pasireiškia visuose odos sluoksniuose – tiek viršutiniame, tiek gilesniuose: oda plonėja, sausėja, suglemba, praranda stangrumą, atsiranda soliarinė elastozė, matomos pigmentinės dėmės – tam įtakos turi sudėtingi procesai, vykstantys ląsteliniame ir molekuliniame lygyje.

Kas daro didžiausią įtaką raukšlių susiformavimui? Gydytojo A. Jurėno teigimu, išskiriamos pagrindinės priežastys: tai UV spinduliai, genetika, gravitacinė jėga ir tam tikri įpročiai (pvz., išraiškingos grimasos). Žinoma, labai svarbu ir tai, kaip kasdien rūpinamės savo oda.

UV spinduliai dar vadinami senėjimą skatinančia rykšte – mat net saikingai jais mėgaujantis, greitai pasireiškia pastebimi odos senėjimo pokyčiai. Tad po kaitinimosi saulėje galima pamatyti ne tik pigmentines dėmes, bet ir pirmąsias dinamines raukšles. Galime net nepastebėti, kaip saugodami akis nuo saulės stipriau susiraukiame ir prisimerkiame.

„Net apie 80 proc. odos senėjimo nulemia ultravioletinė spinduliuotė. Sumažėja elastingumas, stangrumas, atsiranda šiurkštesnis odos paviršius. Taip pat didelę įtaką daro išoriniai faktoriai: oro tarša, prasta mityba, rūkymas, stresas, netinkama odos priežiūra. Na, o pagrindiniai vidiniai veiksniai – genetika, hormoninės pusiausvyros pokyčiai ir gretutinės ligos. Visi šie procesai prisideda prie spartesnio odos senėjimo, nes sumažėja kolageno, elastino sintezė“, – paaiškino gydytojas dermatovenerologas Andrius Jurėnas.


Emocijų žymės veide – kokią įtaką daro įprotis mimikuoti?

Raukšlės pagal jas sukėlusią priežastį skirstomos į atrofines, mimikos, elastines ir gravitacines. Vos matomos raukšlelės veidui suteikia gyvumo, ekspresijos, pabrėžia unikalius asmens bruožus, tačiau gilesnės raukšlės kartais itin pasendina žmogų anksčiau laiko.

Mimikos raukšles sukelia tam tikrų veido raumenų dažnas ir stiprus susitraukimas. Pirmosios dažniausiai ir atsiranda mimikos raukšlės, kurias kai kuriems žmonėms galima pastebėti jau nuo 25-erių metų. Laikui bėgant mimikos raukšlės ryškėja ir išlieka net neatliekant jokios mimikos.

Aplink akis formuojasi vadinamosios „žąsų kojelės“, tarpuakyje – „rūpesčio ar pykčio raukšlės“, kaktoje horizontalios raukšlės – arba kitaip „nuostabos“. Tai vieni pirmųjų odos senėjimo požymių.

Vertikalios linijos tarp antakių (dar vadinamos „pykčio“ arba „rūpesčio“ raukšle) susidaro sutraukiant tarpuakyje esančius raumenis, kai žiūrime piktu ar susirūpinusiu žvilgsniu. Tokiu atveju gali atrodyti, kad žmogus yra piktas, susirūpinęs ar pavargęs. Zona aplink akis – ,,žąsų kojytės’’ – atsiranda dėl dažno ir stipraus žiedinio akies raumens susitraukimo. Kai šypsomės, kyla lūpų kampučiai ir šypsena prasitęsia ties šoniniais akių kampais. Įdomu tai, kad kuo stipresni raumenys, tuo gilesnės raukšlės gali susiformuoti.

Didelę reikšmę turi ir įpročiai. Horizontalias kaktos linijas sukelia dažnas antakių pakėlimas aukštyn, laikui bėgant audiniai plonėja, atsiranda „odos lūžis“, raukšlės ryškėja, gilėja ir tampa matomos net ir ramybės būsenoje. Jų susidarymą gali paskatinti ir įprotis nuolat kelti antakius į viršų.

Raukšlių atsiradimas būdingas tiek moterims, tiek vyrams. Tam įtakos turi gyvenimo būdas, odos tipas, gretutiniai susirgimai, miegojimo poza, netinkama odos priežiūra, dažnos, išraiškingos mimikos, ir kt. Mimikos raukšlių atsiradimas siejamas ir su genetika – jei stipriai raukšlės išreikštos tam tikrose zonose tėvams, tikėtina, kad pasireikš ir vaikams.


Ar rūpesčio, pykčio ir kitos žymės – visam gyvenimui?

Pasak dermatovenerologo A. Jurėno, dėl odos senėjimo požymių dažniausiai susirūpina 30 – 50 metų žmonės. Jaunesni kreipiasi dėl pirmųjų raukšlių ar jų profilaktikos, brandesnės moterys – po menopauzės, atsiradus ryškesniems senėjimo požymiams – pastebėjus odos stangrumo sumažėjimą ir veido suglebimą.

Nors gali atrodyti, kad gilias mimikos raukšles sumažinti tikrai sunku, gydytojo dermatovenerologo Andriaus Jurėno teigimu, tai įmanoma. Svarbiausia, žinoma, savalaikė profilaktika: vengti UV spinduliuotės, pasirūpinti pilnaverte mityba, drėkinti odą tinkamomis kosmetikos priemonėmis. Visų tipų raukšlių prevencijai ir odos kokybės gerinimui taip pat labai svarbus gilesnių odos sluoksnių drėkinimas, tam gali būti atliekama trombocitais praturtintos plazmos injekcijos ar biorevitalizacija, redermalizacija, kai naudojant adatėles injekuojama hialurono rūgštis, aminorūgštys, gintaro rūgštis. Mažai išreikštoms raukšlėms naikinti naudojama ir radijo dažnio procedūra, frakcinis odos atjauninimas. Siekiant išvengti mimikos raukšlių – auksiniu standartu estetinėje medicinoje išlieka botulino toksino injekcijos. Gilių raukšlių užpildymui dažniausiai reikalingos hialurono rūgšties injekcijos, kurios gali būti naudojamos ir bendram odos suglebimui mažinti, kai užpildomos ne tik konkrečios raukšlės, bet sustiprinamas ir visas odos karkasas fiksuojant audinius tam tikrose srityse, taip sumažinant gravitacijos sukeltus senėjimo požymius.

Rūpinantis savo oda itin svarbu tinkama odos priežiūra ir savalaikė senėjimo profilaktika. Juk didžiąją dalį veiksnių, turinčių įtakos odos senėjimui, mes galime koreguoti. Tuomet bus paprasčiau ir suvaldyti pirmąsias raukšleles, ir sumažinti ar panaikinti jau esamas.

Informacija iš: 

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos