vaistai.lt

NVSC: tuberkuliozė nėra nuosprendis (184/0) 

NVSC: tuberkuliozė nėra nuosprendisKasmet kovo 24 d. minima Pasaulinė tuberkuliozės diena, kurios tikslas – didinti informuotumą apie tuberkuliozę ir pastangas sustabdyti pasaulinę epidemiją. Ši diena pasirinkta neatsitiktinai – būtent šią dieną 1882 m. daktaras Robertas Kochas paskelbė apie tuberkuliozę sukeliančios bakterijos – Mycobacterium tuberculosis – atradimą. Šių metų tema – „Taip! Mes galime sustabdyti tuberkuliozės plitimą“, todėl Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) primena, kaip ši liga plinta, kaip jos saugotis ir kodėl ypač svarbu ją laiku diagnozuoti bei laikytis paskirto gydymo.


Ne visi užsikrėtę suserga

Tuberkuliozė – lėtinė infekcinė liga, kurią sukelia tuberkuliozės mikobakterijos. Sukėlėjas dažniausiai pažeidžia plaučius, tačiau gali sukelti ligą beveik bet kurioje kūno vietoje. Tuberkuliozės sukėlėjai plinta per orą su dalelėmis. Sergantis atvira plaučių tuberkulioze žmogus išskiria bakterijas kosėdamas, čiaudėdamas, kalbėdamas. Rizika užsikrėsti kyla artimai ir ilgai bendraujant su sergančiu žmogumi.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) teigimu, maždaug ketvirtadalis pasaulio gyventojų yra užsikrėtę TB bakterijomis, tačiau jie ligos neplatina. Nustatyta, kad tik 5–10 proc. asmenų, užsikrėtusių tuberkuliozės bakterijomis, per gyvenimą suserga tuberkulioze.

Didesnę riziką susirgti turi asmenys, kurių imuninė sistema susilpnėjusi, pavyzdžiui, užsikrėtę ŽIV, sergantys lėtinėmis ligomis (tokiomis kaip cukrinis diabetas, lėtinis inkstų nepakankamumas), asmenys, kurių mityba yra nepakankama ar nevisavertė, yra priklausomi nuo alkoholio, narkotinių ir kitų psichoaktyvių medžiagų, bei esant kitoms imunitetą slopinančioms būklėms.


Svarbiausia – kuo anksčiau diagnozuoti

Specialistai pabrėžia, kad pagrindinė šios infekcijos išplitimo valdymo priemonė yra profilaktinių tyrimų atlikimas. Todėl labai svarbu laiku atkreipti dėmesį į savo sveikatą ir kreiptis į medikus, jeigu jaučiate bendrą silpnumą, greičiau pavargstate, skundžiatės sumažėjusiu apetitu ir svorio kritimu. Jei pastebite, kad kurį laiką, atrodo, be priežasties Jūsų kūno temperatūra yra padidėjusi (apie 37,5 °C), gausiai prakaituojate naktį, vargina ilgai trunkantis kosulys (3 ar daugiau savaičių), atsikosėjama skrepliais ar krauju, kreiptis į gydytoją ir atlikti tyrimus reikėtų nedelsiant.

Daugeliu atvejų tuberkuliozė yra išgydoma, ypač jeigu gydymas pradedamas anksti ir baigiamas visas vaistų kursas. Kuo anksčiau pradedamas gydymas, tuo mažesnė tikimybė susirgti sunkesne forma ar užkrėsti kitus. Svarbiausia pradėjus gydymo kursą – jį užbaigti, nes kitu atveju vystosi atsparios vaistams tuberkuliozės formos, kurias išgydyti ypač sunku ir gydymas trunka keletą metų.

Reikėtų nepamiršti ir kitų prevencijos priemonių – kuo dažniau vėdinti patalpas, kad jose būtų užtikrintas šviežio oro judėjimas, stiprinti imunitetą (pilnavertė mityba, fizinis aktyvumas, buvimas gryname ore, tinkamas darbo ir poilsio režimas, žalingų įpročių vengimas), laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo (kosint ar čiaudint nosį ir burną rekomenduojama užsidengti nosinaite arba kosėti / čiaudėti į vidinį alkūnės linkį) ir nepamiršti rankų higienos (reguliariai plauti rankas ar naudoti rankų antiseptiką).


Sergamumas Lietuvoje mažėja

PSO duomenimis, tuberkuliozė yra viena iš pagrindinių mirties nuo infekcinių ligų priežasčių pasaulyje. Nepaisant to, kad jos galima išvengti ir ji yra išgydoma, 2021 m. pasaulyje tuberkulioze susirgo 10,6 mln. žmonių, mirė – 1,6 mln. žmonių. Skelbiama, kad pasaulinės pastangos kovojant su tuberkulioze nuo 2000 m. išgelbėjo 74 milijonus gyvybių.

NVSC duomenimis, 2022 m. Lietuvoje buvo užregistruoti 657 nauji tuberkuliozės atvejai (rodiklis – 23,2 atvejai 100 tūkst. gyventojų), 29 mirties atvejai. Lyginant su priešpandeminiu laikotarpiu, matyti, kad sergamumas sumažėjo – 2019 m. buvo nustatyti 889 nauji atvejai (31,8 atvejai 100 tūkst. gyventojų), 56 mirties atvejai.

Daugiau informacijos apie tuberkuliozės situaciją Lietuvoje, taikomas profilaktikos priemones ir kt. rasite NVSC interneto svetainėje šiuo adresu.

Daugiau apie Pasaulinę tuberkuliozės dieną skaitykite PSO interneto svetainėje čia.

Informacija iš:

Image Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos