vaistai.lt

Sutarta: būtina mažinti sveikatai nepalankių maisto produktų rinkodaros vaikams poveikį (102/0) 

Sutarta: būtina mažinti sveikatai nepalankių maisto produktų rinkodaros vaikams poveikįMokslo tyrimais įrodyta, kad tinkama ir visavertė mityba daro poveikį fiziniam ir protiniam asmens vystymuisi, tačiau Lietuvoje netinkamus mitybos įpročius dažnas paveldi jau iš tėvų. Be to, jaunosios kartos aplinkoje skleidžiama sveikatai nepalankių maisto produktų reklama ar pasiūlymai, abejotinos naujos mitybos mados, pamokymai, patarimai.

Atsižvelgdama į šią nerimą keliančią situaciją, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kovo 23 d. suorganizavo antrąją tarpinstitucinę diskusiją „Maisto produktų rinkodara vaikams. Iššūkiai ir galimybės“, kurios metu valstybinių ir mokslo institucijų, žiniasklaidos, verslo ir nevyriausybinių organizacijų atstovai išsakė įžvalgas, kaip Lietuvoje būtų galima apriboti sveikatai nepalankių maisto produktų rinkodarą vaikams.

Diskusijos metu aptarta esama situacija, svarstyta, ar socialiai atsakingai veiklai pakanka savireguliacijos (etikos kodų), ar reikalingas šios veiklos reglamentavimas, aptarti iššūkiai ir veiklos galimybės. Sutarta, kad maisto produktų gamintojai, pardavėjai, viešojo maitinimo įstaigos, žiniasklaida, savivaldybės gali skirti daugiau dėmesio, kad sveikatai nepalankių maisto produktų rinkodara nebūtų skiriama vaikams ar ją keistų sveikatai palankių maisto produktų rinkodara.

SAM Visuomenės sveikatos departamento direktorius Audrius Ščeponavičius pasidžiaugė, kad ši, jau antroji diskusija, sulaukė dar didesnio susidomėjimo bei palaikymo.

„Sutarta, kad svarbu tęsti darbą sveikatai nepalankių maisto produktų rinkodaros apribojimo ir visuomenės raštingumo didinimo srityse. Tam, kad veikla šioje srityje būtų aiškesnė ir visi vienodai suprastų, kurių maisto produktų rinkodara neturėtų būti skiriama vaikams, šiais metais SAM planuoja parengti rekomendacijas sveikatai nepalankių maisto produktų rinkodaros ribojimui Lietuvoje“, – sako A. Ščeponavičius.

Diskusijos pagrindu tapo tai, kad viena iš Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) bei Europos Tarybos rekomenduojamų vaikų nutukimo paplitimo stabdymo ir sveikatai palankios mitybos skatinimo krypčių  yra sveikatai  nepalankių  maisto produktų  rinkodaros apribojimas vaikams. Šiuo tikslu 2023 m. kovo 6 d. PSO Europos regiono padalinys paskelbė atnaujintą Maistinių medžiagų profilio modelį (angl. Nutrient Profile Model), kuriame pateiktos rekomendacijos, kokių maisto produktų rinkodara vaikams turėtų būti apribota.

Tinkama ir visavertė mityba yra vienas pagrindinių sveikatą saugančių bei palaikančių gyvensenos veiksnių. Tų veiksnių sistema pradeda formuotis vaikystėje. Kuo anksčiau pradedami ugdyti sveikos gyvensenos ir sveikatai palankios mitybos įgūdžiai, tuo didesnė tikimybė, kad vaikai augs sveiki, o suaugę galės kokybiškai gyventi, kūrybiškai dirbti.

Tėvai pirmieji pradeda formuoti vaiko sveikatos, sveikos mitybos pagrindus. Jiems tenka didžiulė atsakomybė už vaiko vystymąsi ir auklėjimą. Tačiau tai – nelengvas uždavinys. Lietuvoje vaikų ir suaugusių mitybos problemos išlieka labai panašios: per mažai vartojama vaisių ir daržovių, grūdinių produktų, per daug riebalų ir cukraus. Vaikai užkandžiauja saldžiai, mėgsta greitai pagamintą maistą, nesilaiko mitybos režimo. Tą patvirtina ir Lietuvoje atliktų vaikų mitybos tyrimų rezultatai. Daugėja vaikų, kurių kūno svoris yra per didelis.

Be to, sveikatai palankios mitybos, grįstos mokslo įrodymais, pagrindus kasdienėse situacijose bei interneto platybėse atakuoja sveikatai nepalankių maisto produktų reklama ar pasiūlymai, naujos mitybos mados, pamokymai, patarimai. Dėl to būtina kuo aktyviau riboti sveikatai nepalankių maisto produktų rinkodarą vaikams.

SAM yra asocijuotas Europos Komisijos finansuojamų Bendrųjų veiksmų Best-ReMaP (Joint Action on Implementation of Validated Best Practices in Nutrition, Project Number 951202, acronym Best-ReMap) partneris ir dalyvauja darbinio paketo „Gerosios praktikos ribojant sveikatai nepalankių maisto produktų rinkodarą vaikams ir paaugliams“ veikloje.

Daugiau apie šią veiklą skaitykite čia: https://bestremap.eu/ ir https://www.facebook.com/Best-Remap-EU-103045795026362/.

Su PSO Maistinių medžiagų profilio modeliu galite susipažinti ČIA

Informacija iš:

sam.lt 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos