vaistai.lt

Gripo sezonas skaičiuoja paskutines dienas (89/0) 

Gripo sezonas skaičiuoja paskutines dienasŠi savaitė (20-oji metų savaitė) yra paskutinė 2022–2023 m. gripo sezono, kuris prasidėjo praėjusių metų spalį (40-ąją metų savaitę), savaitė. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) duomenimis, sergamumas gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) ir COVID-19 liga priešpaskutinę sezono savaitę (19-ąją savaitę) šiek tiek pakilo. Bendras sergamumo rodiklis šių metų 19-ąją savaitę siekė 561,6 atvejo 100 tūkst. gyventojų, 18-ąją savaitę jis buvo mažesnis – 480,1 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Didžiausi sergamumo rodikliai praėjusią savaitę buvo užfiksuoti: Panevėžyje – 894,50 atvejo 100 tūkst. gyventojų, Šiauliuose – 877,27 atvejo 100 tūkst. gyventojų, Kėdainių rajono savivaldybėje – 864,56 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Lyginant šių metų 19-osios savaitės sergamumo gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) ir COVID-19 liga rodiklius su ankstesnės savaitės rodikliais, matyti, kad susirgimų gripu skaičius sumažėjo, o ŪVKTI ir COVID-19 ligos atvejų skaičius – padidėjo.

Gegužės 8–14 d. į ligonines dėl gripo paguldyta mažiau asmenų nei prieš savaitę (5 asmenys, iš kurių 3 nepilnamečiai), gegužės 1–7 d.  į ligonines iš viso pateko 9 asmenys, iš kurių 7 priklausė 0–17 m. amžiaus grupei.

Visos Lietuvos duomenis pagal atskiras savivaldybes, sergančiųjų amžių,  viruso tipus, mirties atvejus ir kt. galite rasti NVSC interneto svetainėje adresu ČIA

Sergamumo gripu, ŪVKTI ir COVID-19 liga duomenys apskrityse

Sergamumo gripu, ŪVKTI ir COVID-19 liga duomenys apskrityse 

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, 18-ą šių metų savaitę ŪVKTI simptomus turintiems pacientams iš viso buvo paimti 37 ėminiai, iš kurių penkiuose ėminiuose buvo aptiktas B tipo gripo virusas.

Sergamumas gripu ir ŪVKTI Lietuvoje gripo sezonų metu nuo 2017 m.

Sergamumas gripu ir ŪVKTI Lietuvoje gripo sezonų metu nuo 2017 m.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) duomenimis, Europoje 18-ą šių metų savaitę iš  27 862 mėginių, imtų gripo virusui nustatyti, 785 buvo teigiami (A tipo gripas sudarė  26 proc., B tipo – 74 proc.).


Europos savaitiniai duomenys apie nustatytus gripo virusus pagal tipą 2022–2023 m. sezonu

Europos savaitiniai duomenys apie nustatytus gripo virusus pagal tipą 2022–2023 m. sezonu 

 

Nors gripo sezonas eina į pabaigą (baigsis 20-ąją šių metų savaitę), tačiau NVSC specialistai ir toliau rekomenduoja kruopščiai plauti rankas, vėdinti ir drėgnu būdu valyti patalpas, laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo. Pajutus į gripą panašius simptomus (karščiavimą, kosulį, gerklės, galvos, sąnarių skausmus ir kt.), rekomenduojama nesigydyti patiems, o kreiptis į savo šeimos gydytoją.


Informacija iš:

Image Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Image: FreeDigitalPhotos.net




Susijusios prekės




Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos