vaistai.lt

Bazinė sauskelnių, įklotų ir paklodžių kaina paskaičiuota nuo netiekiamo rinkai produkto (202/0) 

Bazinė sauskelnių, įklotų ir paklodžių kaina paskaičiuota nuo netiekiamo rinkai produktoNuo liepos 1 d. įsigaliojo nauja kompensuojamų šlapimą ir išmatas sugeriančių priemonių receptų išrašymo tvarka. „Noriu atkreipti pacientų dėmesį, kad keičiasi priemonių grupavimas. Svarbu ir tai, kad sauskelnių grupavime nelieka dydžio kriterijaus. Mums labiausiai nerimą kelia, kad už visas šlapimą ir išmatas sugeriančias priemones reikės mokėti padidėjusias priemokas. Priemokas išaugino bazinė kaina, kuri paskaičiuota nuo šiuo metu rinkai netiekiamo produkto“, – pranešime žiniasklaidai sako VšĮ Inkocentro vadovė, gydytoja Jurga Misevičienė.


Ilgų diskusijų rezultatas

„Daugiau nei metus vyko intensyvios diskusijos su valdžios institucijomis, kaip protingai suskirstyti šlapimą ir išmatas sugeriančius gaminius, kad valstybei nepagrįstai neaugtų išlaidų kaštai, ir kad pacientams nebūtų apribotas pasirinkimas. Ankstesni pokyčių projektai, kurie buvo pristatomi diskusijoms kėlė daug nerimo: iš kompensavimo sistemos turėjo iškristi daug šlapimą sugeriančių gaminių (virš 200 prekių), socialiai pažeidžiamų grupių asmenys galėjo netekti turimų lengvatų, vienu metu po klaustuku buvo ir vyrams skirti gaminiai. Daugelis nuogąstavimų nepasitvirtino ir į nevyriausybinių, pacientų organizacijų pastabas bei pasiūlymus buvo atsižvelgta“, – sako gydytoja J. Misevičienė.

Inkocentro vadovė džiaugiasi, kad į atskiras grupes išskirti vyriški ir moteriški įklotai. Sauskelnių kelnaičių anksčiau buvo viena grupė, dabar keturios, taip pat atsirado daugiau paklodžių grupių. „Tokia nauja tvarka tikrai bus patogesnė pacientui. Gal tik mažesnis pasirinkimas yra XL ir XXL dydžio pacientams. Ankstesniuose pokyčių projektuose šios grupės pacientai iš viso galėjo netekti bet kokios kompensacijos šlapimą sugeriančių gaminių. Priemonių jie turės, tačiau priemoka jiems bus didesnė, nes bazinė kaina skaičiuojama nuo grupėje esančio pigiausio produkto kainos. Naujoje grupavimo tvarkoje gaminiai grupuojami neatsižvelgiant į dydį“, – aiškina J. Misevičienė.


Nuo ko skaičiuojama bazinė kaina?

Pasak J. Misevičienės, šiuo metu yra susiklosčiusi labai keista situacija su pačiu pigiausiu gaminiu, kurio kaina buvo pasirinkta kaip bazinė. „Bazinė kaina reiškia, kad kiti kompensuojamų priemonių sąraše esantys gaminiai bus valstybės kompensuojami ne daugiau kaip ta bazinė, pati mažiausia, kaina. Tačiau šiuo metu nei vaistinėse, nei kitose prekybos vietose to bazinio produkto nėra. Bazinė kaina skaičiuojama nuo rinkai netiekiamos prekės, tai iškelia perkamų produktų priemokas pacientams. Priemokos sauskelnėms pakilo ir dėl to, kad neišskirstė šių priemonių pagal dydžius“, – sako J. Misevičienė.

Ne vienerius metus Inkocentro vadovė kritikuoja bazinės kainos skaičiavimo tvarką. „VLK pateikė duomenis, kad tik 6 proc. žmonių renkasi bazinius produktus. 94 proc. pacientų renkasi ne bazinį produktą, prisimoka, nes nori kokybiškų šlapimą ir išmatas sugeriančių priemonių. Kokybiška slauga leidžia racionaliai naudoti PSDF lėšas, jų nešvaistyti. Kokybiška slauga neatsiejama nuo kokybiško produkto. Ir slaugytojų darbo kaštai sumažėja, racionaliai naudojamos biudžeto lėšos. Gal su vaistais ir galima samprotauti, kad generiniai ne kuo ne prastesni už originalius vaistus. Tuo tarpu šlapimą ir išmatas sugeriančias priemones naudojantis pacientas skirtumą jaučia iš karto“, – atkreipia dėmesį J. Misevičienė.


Priemokų amplitudė

VšĮ Inkocentras vadovė atidžiai išstudijavo viešai prieinamą informaciją apie visų kompensuojamų priemonių sąraše esančių produktų kainas ir galimas priemokas, kurias mokės pacientai. Ji sako, kad priemokų amplitudė neįtikėtina – nuo 75 centų iki 18 eurų už vieną pakuotę (28-30 vnt.) gaminių.

„Pavyzdžiui, sąraše yra anatominės sauskelnės, kurios sugeria virš 2.5 litro. Už bazinio produkto pakuotę, nuo kurio paskaičiuota kaina, pacientas turės primokėti 75 centus. Tas produktas, kurio dabar nusipirkti negalima, nes jo tiesiog nėra. Toje pačioje sugėrimo grupėje priemokos sieks 4, 5, 10 ir net 18 eurų. Čia tik vienoje produktų grupėje tokia priemokų amplitudė. Kuo yra didesnio dydžio sauskelnės, tuo yra didesnės priemokos. Tik drabužiai gaminami S ir XL dydžio ta pačia kaina,“ – pastebi J. Misevičienė.


Ką mano pacientai

Pokyčiai kompensuojamų priemonių sąraše įsigaliojo nuo liepos 1 d. „Šiuo metu Inkocentras kartu su partneriais, kitomis pacientų organizacijomis, inicijuoja išsamią apklausą apie pacientų, turinčių šlapimo ir išmatų nelaikymą, kasdienius higienos įpročius, naudojamas slaugos priemones, slaugomų pacientų rutininę priežiūrą. Aiškinsimės, kas lemia jų pasirinkimus šlapimą ir išmatas sugeriančių gaminių; kaip tie įpročiai keičiasi keičiantis valstybės nutarimams. Rudenį pristatysime išsamią, skirtingų pacientų grupių apklausą. Ji leis geriau nei valstybės institucijų pristatomi skaičiavimai suprasti, ko reikia pacientui, kad turint vieną labiausiai gyvenimo kokybę pažeidžiančių susirgimų išlikti aktyviu savo kasdieniame gyvenime ir nepatirti didesnių sveikatos problemų dėl netinkamos ar neprieinamos kokybiškos slaugos“, – sako Inkocentro vadovė.

Ji įsitikinusi, kad valstybinės institucijos dar neįvykdė visų pažadų dėl kokybiškos slaugos, tad ir toliau laukia nebaigti darbai. „Matome ir tai, kad senstanti visuomenė didina slaugos, slaugos priemonių kaštus. Valstybė kompensavime esminių sprendimų yra padariusi, praplėtė grupavimą ir pasirinkimą, tačiau liko ydingas bazinės kainos skaičiavimas ir liko nuskriausti didesnio dydžio pacientai. Turima pripažinti, kad senstant visuomenei išlaidų slaugai tik daugės. Dabar mes matome, kad valstybės institucijos ieško būdų, kaip išleisti kuo mažiau, nors turėtų galvoti, kaip išleisti racionaliau. Tad situaciją atidžiai stebėsime“, –  teigia gydytoja. 

Informacija iš: 

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos