vaistai.lt

Šiemet į Ukrainą pristatyta daugiau nei 33 tūkst. kraujo surinkimo maišelių (209/0) 

Šiemet į Ukrainą pristatyta daugiau nei 33 tūkst. kraujo surinkimo maišeliųNacionaliniam kraujo centrui ir TV3 televizijai paskelbus apie specialią akciją aukoti labiausiai Ukrainoje trūkstamoms medicininėms priemonėms – kraujo surinkimo maišeliams – šalies gyventojai aktyviai prisidėjo prie šios iniciatyvos. Rugpjūtį į Ukrainą pristatyta jau trečioji ir iki šiol stambiausia kraujo surinkimo maišelių siunta.

"Tebesitęsiančios Rusijos agresijos akivaizdoje nenutrūkstama parama Ukrainai ir jos žmonėms yra gyvybiškai svarbi. Kiekviena išgelbėta gyvybė yra mažas, bet svarbus žingsnis link Ukrainos pergalės šiame kare. Todėl Sveikatos apsaugos ministerija ir toliau telks sveikatos institucijų, gydymo įstaigų ir visuomenės pastangas aprūpinti Ukrainą reikalingomis medicinos priemonėmis“, – teigia sveikatos apsaugos viceministrė Danguolė Jankauskienė.

Suvieniję jėgas, Nacionalinis kraujo centras ir TV3 televizija dar šių metų pradžioje paskelbė apie akciją, kuri skatino gelbėti Ukrainos gyventojus, kasdien patiriančius agresoriaus jėgą. Kaip teigė ekspertai, ne kraujo donorų, o būtent kraujui surinkti reikalingų medicinos priemonių, padedančių greičiau pasiekti kiekvieną nukentėjusįjį, Ukrainoje trūko labiausiai.

Lietuvos visuomenė neliko abejinga ir aktyviai prisidėjo prie akcijos. NKC ir Lietuvos gyventojų pastangų dėka vasario mėnesį Ukrainą pasiekė 4,8 tūkst. kraujo maišelių, kurie leido pergabenti 2 tūkst. litrų donorų kraujo ir pagelbėti net 15 tūkst. ukrainiečių.

Birželio mėnesį Ukrainai buvo nupirkta dar 2,3 tūkst. kraujo maišelių, o rugpjūtį šalį pasiekė iki šiol didžiausia siunta – 26 tūkst. kraujo maišelių. Šiai paramai buvo skirtos Lietuvos gyventojų suaukotos ir NKC skirtos lėšos.

Nuo karo pradžios pagalbai Ukrainos medikams NKC jau skyrė daugiau kaip 86 tūkst. eurų. 2022 m. NKC išsiuntė Ukrainai dar 5 tūkst. kraujo surinkimo maišelių.

„Rusijos agresoriai tikisi, kad Vakarų pasauliui atsibos Ukrainos tema, kad mes po kažkiek laiko pavargsime ir sumažinsime savo paramą. Ir dabar, ir po metų ar dar daugiau, svarbu išlaikyti tempą ir dėmesį. Visų rūšių parama ukrainiečiams yra labai reikšminga. Nacionalinis kraujo centras su Lietuvos visuomenės ir TV3 žiniasklaidos grupės pagalba remia Ukrainos kraujo tarnybą, ir tokių pat gražių pavyzdžių matome ir kitose institucijose, kurios suranda broliškas organizacijas Ukrainoje ir tiesiogiai teikia paramą. Dažnai palaikymas, geras žodis ir dėmesys gali būti lemiantys. Kas benutiktų, svarbu nepavargti ir nepasiduoti. Šis paramos projektas tęstinis – būsime kartu su Ukrainos kraujo tarnyba tiek, kiek mūsų reikės“, – sako Daumantas Gutauskas, Nacionalinio kraujo centro direktorius.

Kraujo maišeliai pristatomi į Kyjive įsikūrusią Transplantacijos koordinavimo tarnybą, kuri rūpinasi kraujo surinkimu, perdirbimu ir transfuzija. Į vieną kraujo maišelį paimama po 0,45 l kraujo – priklausomai nuo panaudojamų konservantų, skiriasi tik kraujo komponentų gamybos procesas ir saugojimo laikas.

SAM ir NKC inf.

Informacija iš:

sam.lt 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos