vaistai.lt

Kai graužia rėmenį: kokias dažniausiai klaidas darome gydydamiesi namie? (314/0) 

Kai graužia rėmenį: kokias dažniausiai klaidas darome gydydamiesi namie?Graužimas gerklėje, skausmas už krūtinkaulio ir rūgštaus skrandžio turinio atpylimas, – visi šie simptomai gerai atpažįstami žmonėms, linkusiems į gastroezofaginį refliuksą. „Eurovaistinės" vaistininkas Paulius Raudonis pranešime žiniasklaidai teigia, kad su šiuo negalavimu susiduria itin daug žmonių, tačiau ne kiekvienas žino, kaip teisingai ir greitai atsisveikinti su keliamais simptomais.


Simptomai, kurių nesumaišysi su jokia kita liga

Gastroezofaginio refliukso (GERL) simptomus būtų sunku sumaišyti su kita liga, todėl vaistininkas Paulius Raudonis primena pačius svarbiausius ligos požymius:

„Graužimas gerklėje, raugėjimas ir atpylinėjimas rūgščiu skrandžio turiniu, graužimas gerklėje, skausmingas rijimas ir skausmas už krūtinkaulio valgant, pasilenkiant ar gulint. Visa tai signalizuoja apie refliuksą. Tai reiškia, kad tuo metu į mūsų stemplę pateko sukilęs skrandžio turinys, kuris dirgina gleivinę, kelia skausmus ir diskomfortą. Retkarčiais susidūrus su tokiais simptomais, juos galima numalšinti ir savarankiškai, tačiau jeigu tai kartojasi itin dažnai – bent porą kartų į savaitę – būtina kreiptis į gydytoją", – pasakoja vaistininkas P. Raudonis.

Vaistininkas pabrėžia, kad ignoruojant šiuos simptomus, galima pasidaryti sau tik dar daugiau žalos. Anot jo, negydomas GERL gali padaryti ilgalaikių pasekmių sveikatai – pavyzdžiui, sukelti ryklės uždegimą, pakenkti dantų emaliui ar netgi balso stygoms.


6 patarimai, kaip numalšinti refliuksą

„Suintensyvėjus GERL simptomams žmonės dažnai skuba į vaistines įsigyti jiems padėsiančių vaistinių preparatų. Ir nors jie simptomus numalšins, visgi, visam laikui jų nepašalins. Dėl to svarbu laikytis ir kitų sveikatos patarimų, padėsiančių užkirsti kelią GERL simptomams ateityje", – sako vaistininkas P. Raudonis ir įvardija, ką svarbiausia prisižiūrėti linkusiems į refliuksą:

1. Veskite maisto dienoraštį. Linkusiems į GERL patariama nevartoti riebaus, aštraus maisto, alkoholio, kavos, mėtų ir šokolado. Tačiau nebūtinai visi šie produktai būtent jums gali sukelti GERL simptomus. Dėl to pabandykite keletą savaičių vesti maisto dienoraštį, kuris parodys, kokio maisto pavalgius dažniausiai sutrinka sveikata. Taip žinosite, ko atsisakyti.

2. Geriausios miego pozos. Miegokite ant kairiojo šono arba ant nugaros – pusiau sėdomis pasidėjus stačiau pagalvę. Miegant šiose pozose, skrandžio turinys ir rūgštys turi mažesnę tikimybę patekti į stemplę ir taip sukelti nepageidaujamus skausmus.

3. Medetkų ir šaltalankių aliejai. Esant išdegintai gleivinei galima kas kelias valandas purkštis medetkų ir šaltalankių aliejų, kuris gali veikti priešuždegimiškai, sudrėkinti ir numalšinti skausmą. Pasipurškę 30 minučių nieko negerkite ir nevalgykite.

4. Nepersivalgykite. Jeigu susiduriate su rėmens skausmais, venkite persivalgymo. Geriau valgykite mažesnėmis porcijomis, bet dažniau – po 4-5 kartus į dieną.

5. Jokių naktipiečių. Prieš einant miegoti svarbu, kad jūsų suvalgytas maistas būtų spėtas suvirškinti. Tai neleis rūgštims dirginti jūsų skrandžio, todėl nevalgykite 3-4 valandas iki miego.

6. Negerkite dideliais gurkšniais. Taip pat gerkite daugiau vandens ir venkite alkoholio bei kofeino, kadangi jie taip pat gali sustiprinti GERL simptomus.

Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.

Informacija iš: 

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos