vaistai.lt

Ne visas cinamonas – tikras: kaip atsirinkti ir panaudoti? (373/0) 

Ne visas cinamonas – tikras: kaip atsirinkti ir panaudoti?Nuo seno žmonių mitybos racione gausu skirtingų prieskonių. Nors įprasta manyti, kad jie patiekalams suteikia papildomų skonių ir aromatų, tačiau patariama nepamiršti ir prieskonių naudų sveikatai. Štai šaltuoju metų laikotarpiu ypač mėgstamas cinamonas pasižymi antivirusiniu, antibakteriniu bei antiuždegiminiu poveikiu.


Cinamone gausu eterinių aliejų

Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kai kurie egzotiniai prieskoniai gali padėti virškinimui, numalšinti skausmą bei uždegimus. Savo nauda sveikatai pasižymi ir visiems gerai žinomas cinamonas. Šis prieskonis, ypač šaltuoju metų periodu, dažnai naudojamas gaminant desertus, šilus gėrimus, padažus ar net mėsos patiekalus.

„Pirminė prieskonių paskirtis, be abejo, yra maisto gardinimo, tačiau jie nuo seno naudojami ir liaudies medicinoje. Daugybėje prieskonių yra randama naudingų eterinių aliejų, kurie pasižymi antivirusiniu, antibakteriniu bei antiuždegiminiu poveikiu. Prieskonių kvapas padeda sužadinti mūsų apetitą ir paruošti virškinimo sistemą maisto virškinimui. Cinamonas yra išskirtinis šio sezono prieskonis. Jame ypač gausu eterinių aliejų, tad juo patartina ne tik maistą gardinti, bet ir tiesiog kambaryje pasidėti, kad naudingos medžiagos skleistų nuostabų aromatą“, – pranešime žiniasklaidai sako E. Gavelienė ir primena, kad prieskoniai turėtų būti vartojami su saiku ir neturėtų užgožti pagrindinių patiekalo ingredientų.

Cinamoną į mitybos racioną rekomenduojama įtraukti ne tik kalėdinių skonių išsiilgusiems, bet ir sergantiems kai kuriomis ligomis. „Cinamonas jokiu būdu nėra vaistas, tačiau jis gali būti viena iš naudingų, sveikatinančių priemonių. Cinamonas turi įtakos glikemijos kontrolei, todėl jį rekomenduojama valgyti sergantiems cukriniu diabetu. Taip pat jis tinka kūno masės didėjimą kontroliuojantiems žmonėms“, – teigia gydytoja dietologė E. Gavelienė.


Ne visas cinamonas – tikras

Cinamonas – nuo seno žmonių naudotas ir vertintas prieskonis. Tačiau jei dabar cinamoną įprasta naudoti kulinarijoje, tai senovės egiptiečiai jo eterinius aliejus naudojo kūnų balzamavimui. Nors Europoje šis prieskonis buvo žinomas jau seniai, tačiau masiškai jį plukdyti laivais XVI a. pradžioje pradėjo portugalai, sustoję tuo metu dar nežinomoje vietovėje – Ceilone (dabartinėje Šri Lankoje). Vėliau kolonizavimą šiame krašte bei cinamono prieskonių gabenimą į Europą perėmė olandai, o dar vėliau – britai. Šri Lanka iki šiol viena iš daugiausiai cinamono užauginančių valstybių, tačiau jis auginamas ir kituose regionuose: Indonezijoje, Vietname, Kinijoje ar Madagaskare.

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, cinamonas – pirkėjų mėgstamas prieskonis. Jo ryškus, kiek kartus skonis puikiai dera daugybėje patiekalų, o derinyje kartu su imbieru šis prieskoniui daugeliui asocijuojasi su artėjančiu šventiniu įkarščiu bei namuose gaminamais kepiniais ir desertais.

Renkantis cinamoną ekspertė pataria būti atidiems ir prieš įsigyjant patikrinti produkto kilmės šalį bei informaciją, iš kokio augalo yra išgautas prieskonis. „Cinamono kainos kartais gali skirtis net kelis kartus. Taip yra todėl, kad ne visas cinamonas iš tiesų yra tikras. Kai kurie produktai yra tiesiog gausiai pakvepinti cinamono kvapu. Dėl šios priežasties rekomenduočiau žvilgtelti į produkto pakuotės informaciją. Cinamonas turėtų būti labiau šviesesnės rusvos, o ne rausvai rudo atspalvio. Pirkdami cinamoną, jei turite galimybę, taip pat jį pauostykite: ne itin aštrus, kiek saldus prieskonio kvapas byloja apie šviežią ir kokybišką produktą.“


Kada geriau nesmulkintas, o kada maltas?

Renkantis cinamoną O. Suchočeva taip pat rekomenduoja apgalvoti, kam naudosite šį prieskonį. Nesmulkinta cinamono žievė puikiai tiks verdant gėrimus, kompotą arba punšą, taip pat suteiks malonų aromatą kepant antieną ar kitus mėsos patiekalus. Tuo tarpu maltą cinamoną patogiau naudoti kepiniams ir desertams, juo paskaninant pusryčių košes, gaminti padažus ar įberti į kavą. Be to, svarbu žinoti, kad nesmulkinti ir malti prieskoniai turi dar vieną skirtumų.

„Nesmulkinti prieskoniai įprastai pasižymi stipresniu skoniu bei intensyvesniu aromatu, tačiau juos naudoti virtuvėje gali būti kiek sudėtingiau, pavyzdžiui, mažiau patyrusiems kulinarams. Prieskoniais taip pat nesinori užgožti pačio patiekalo skonio, o su nesmulkintais prieskoniais, neįvertinant jų proporcijų, tokia tikimybė kyla. Kalbant apie maltus prieskonius, įskaitant cinamoną, dažnu atveju juos naudoti gali būti daug lengviau, o ir proporcijas nustatyti – gerokai paprasčiau“, – pažymi O. Suchočeva.

Įdomu ir tai, kad cinamono lazdeles galima panaudoti net kelis kartus, taip sutaupant: „Panaudojus cinamono lazdelę, verdant gėrimus ar punšą, galimą ją naudoti ir dar kartą. Tiesa, rekomenduojama ją nuplauti bei gerai išdžiovinti. Be to, tiek nesmulkintą, tiek maltą cinamoną būtina laikyti orui nepralaidžioje pakuotėje arba sandariame indelyje. Taip laikomas cinamonas ilgiau išliks šviežias bei aromatingas.“


Patiekalas tiems, kurie rytais neturi laiko

Per naktį piene arba vandenyje brinkinta avižų košė – maistingas ir greitas patiekalas tiems, kurie rytais neturi laiko ilgai maisto gaminimo rutinai. „Pagardinti tokią košę galima pačiais įvairiausiais priedais: nuo džiovintų, šaldytų arba šviežių uogų bei vaisių, iki riešutų, jogurto, medaus, klevų sirupo, riešutų sviesto ar šokolado. Košę rekomenduojama paskaninti ir cinamonu. Toks pusryčių patiekalas bus ne tik skanus, bet ir sveikatai palankus“, – rekomenduoja O. Suchočeva.

Kulinarijos šefai kviečia pasigaminti per naktį brinkintų avižų košę su kvapniuoju cinamonu, kuris šiam pusryčių patiekalui suteiks ypatingą skonį bei aromatą.


Per naktį brinkintų avižų košė su cinamonu

Patiekalui reikės:

¼ šaukštelio malto cinamono;

100 ml pieno arba vandens;

50 g avižų dribsnių;

2 šaukštų natūralaus jogurto;

50 g įvairių šviežių, šaldytų arba džiovintų uogų;

Šlakelio medaus;

½ šaukštelio riešutų sviesto;

Žiupsnelio druskos.


Gaminimo eiga:

Į nedidelį indelį (geriausia su dangteliu) iš vakaro suberkite avižas, įmaišykite cinamoną ir įpilkite 100 ml pieno arba vandens su žiupsneliu druskos. Viską gerai išmaišykite, uždenkite indelį ir palikite šaldytuve per naktį.

Kitą dieną ant košės uždėkite porą šaukštų natūralaus jogurto, mėgstamų uogų, šlakelį medaus ir riešutų sviesto. Viską išmaišykite ir ragaukite.

Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.

Informacija iš: 

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos