vaistai.lt

Ką vyrams svarbu žinoti apie gerybinę prostatos hiperplaziją? (347/0) 

Ką vyrams svarbu žinoti apie gerybinę prostatos hiperplaziją?Gerybinė prostatos hiperplazija – prostatos, dar vadinamos priešinės liaukos, išvešėjimas, sukeliantis šlapinimosi sutrikimų, kurie gali būti susiję su tam tikromis komplikacijomis. Doc. Darius Trumbeckas, Kauno klinikų Urologijos klinikos Minimaliai invazinės ir rekonstrukcinės urologijos sektoriaus vadovas, sako, kad šios ligos aiškių sukėlėjų nėra nustatyta, tačiau vyresnis amžius gali būti vienas iš veiksnių.

Dažniausiai gerybinė prostatos hiperplazija diagnozuojama vyresniems kaip 50 metų vyrams. „Gerybinė prostatos hiperplazija pacientams pasireiškia šlapinimosi padažnėjimais, šlapinimusi naktį daugiau nei 2-3 kartus, skubiu noru šlapintis ir silpna šlapimo srove“, – šios ligos simptomus įvardina gydytojas.

Be minėtų simptomų nustatyti ligą padeda prostatos specifinio antigeno, kurį gamina prostata, tyrimas.

Pasak doc. D. Trumbecko, simptomus pajutusiam vyrui reikalingas urologo įvertinimas ir apžiūra. „Mes vertiname daug dalykų, kas susiję su gerybine prostatos hiperplazija. Kai nėra komplikacijų ir simptomai nėra varginantys, dažniausiai taikomas medikamentinis gydymas“, – tikina gydytojas.

Doc. D. Trumbeckas priduria, kad chirurginis gydymas taikomas tik tais atvejais, kai yra prostatos išvešėjimo sukeltos komplikacijos, tokios kaip besikartojantis šlapimo susilaikymas, infekcijos, kraujavimai, šlapimo pūslėje atsiradę akmenys. Pacientams atliekama transuretrinė prostatos rezekcijos operacija, kurios metu pašalinami išvešėję prostatos audiniai.

„Kai kurie pacientai, net ir besiskundžiantys simptomais, bet neišryškėjus komplikacijoms, gali visą gyvenimą nepagalvoti, kad reikia kreiptis į gydytoją. Tačiau daliai pacientų simptomai yra labai ryškūs, trukdantys ir varginantys, tad svarbu atitinkamai prisižiūrėti ir atkreipti dėmesį į ligą“, – teigia doc. D. Trumbeckas.

Kasmet Kauno klinikose registruojama virš 1000 naujų gerybinės prostatos hiperplazijos atvejų.

Lapkričio mėnesį dėmesys skiriamas vyrų sveikatai. „Ūsuotas lapkritis“ (angl. Movember) – visame pasaulyje minima iniciatyva, kurios metu skatinama padrąsinti vyrus apsilankyti pas gydytojus, siekiant ligą aptikti dar ankstyvoje stadijoje.

Kauno klinikų informacija

Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.

Informacija iš: 

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos