vaistai.lt

AIDS: svarbiausia – žinios ir prevencija (267/0) 

AIDS: svarbiausia – žinios ir prevencijaKasmet gruodžio 1 d. minima Pasaulinė AIDS diena, kurios šūkis šiais metais yra „Tegul bendruomenės lyderiauja“ (angl. „Let communities lead“). Visame pasaulyje atkreipiamas dėmesys į bendruomenės (t. y. ŽIV užsikrėtusių asmenų, jų šeimos narių, artimųjų, nevyriausybinių organizacijų, medikų, sveikatos politikos formuotojų ir kt.) svarbą palaikant susirgusiuosius ir perduodant žinias apie prevenciją ir gydymą, didinant jų galimybes gauti reikiamas paslaugas ir gyventi visavertį gyvenimą.

Per pastaruosius dešimtmečius buvo pasiekta didelė pažanga – su AIDS susijusių mirčių sumažėjo 70 proc., o naujų ŽIV infekcijos atvejų skaičius yra mažiausias per pastarąją dešimtmetį.

Pasaulio šalių tikslas – iki 2030 m. pasiekti, kad 95 proc. visų užsikrėtusiųjų ŽIV pasaulyje žinotų, kad yra užsikrėtę ŽIV, 95 proc. užsikrėtusiųjų būtų gydomi bei 95 proc. gydomų asmenų pasiektų gerus rezultatus, t. y. būtų nuslopintas viruso dauginimasis ir jo koncentracija kraujyje.

Minėdamas šią dieną, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) atkreipia dėmesį, kad didelę reikšmę turi ankstyva ŽIV diagnostika ir nuoseklus gydymasis.

„ŽIV diagnozė nėra mirties nuosprendis. Prieinamas labai efektyvus gydymas sumažina ligos plitimą, t. y. apsaugo kitus nuo užsikrėtimo. ŽIV ligos gydymas kartu yra ir prevencija. Dėl baimės vengiama sveikatos priežiūros paslaugų, o tai savo ruožtu prisideda prie vėlyvos ŽIV diagnozės ir gydymo. Todėl būtina mažinti baimes ir stigmą dėl ŽIV infekcijos ir AIDS ligos visuomenėje ir sveikatos priežiūroje“, – paaiškina NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Oksana Jučienė.

Primename, kad ŽIV plinta lytinių santykių metu – gali plisti per visų rūšių lytinius santykius: heteroseksualius ar homoseksualius, oralinius ir analinius, jeigu vienas iš partnerių yra užsikrėtęs; per kraują: dalijantis užkrėstais švirkštais ar adatomis (pvz., vartojant narkotikus), perpilant kraują, atliekant invazines procedūras nesteriliais įrankiais;  ŽIV užsikrėtusi motina gali užkrėsti savo vaiką nėštumo, gimdymo metu arba žindydama.  

Kadangi vakcinos nuo ŽIV nėra, specialistai primena, kad vienas iš būdų išvengti šio viruso yra saugus elgesys.

„Ypatingai svarbu vengti atsitiktinių lytinių santykių, jų metu visada naudoti prezervatyvus. Rekomenduojame nesinaudoti kitų panaudotais (nesteriliais) švirkštais ar adatomis, manikiūro, pedikiūro, tatuiruočių darymo ar kitais instrumentais“, – NVSC atstovė akcentuoja prevencines priemones.


Papildoma informacija

2022 m. Lietuvoje buvo diagnozuoti 252 nauji ŽIV infekcijos atvejai. 47,2 proc. (119) visų naujai užregistruotų ŽIV infekcijos atvejų 2022 m. buvo užsienio šalių piliečiai (įvežtiniai). Sergamumas ŽIV infekcija Lietuvoje 2022 m. siekė 8,9 atvejo 100 tūkst. gyventojų (be įvežtinių užsienio piliečių sergamumo rodiklis sudarė 4,7 atvejų), 2021 m. – 4,3 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Daugiau statistinės informacijos apie sergamumą Lietuvoje, Europoje ir pasaulyje rasite čia.

Šiandien kiekvienas, apsilankęs NVSC (Kalvarijų g. 153, Vilniuje) ir Sveikatos apsaugos ministerijoje (Vilniaus g. 33, Vilniuje), turi galimybę įsisegti raudoną kaspiną, kaip simbolį, reiškiantį, kad asmenys, gyvenantys su šia liga, nėra pamiršti ir nėra diskriminuojami. Baimė būti diskriminuojamiems dėl šios infekcijos yra viena pagrindinių priežasčių, stabdančių žmones tirtis, gydytis ir gyventi visavertį gyvenimą.  

Informacija iš:

Image Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos