vaistai.lt

Pasirūpinkime, kad ant šventinio stalo maistas būtų ne tik skanus, bet ir saugus (1623/0) 

Pasirūpinkime, kad ant šventinio stalo maistas būtų ne tik skanus, bet ir saugusArtėjant šventėms, pirkinių krepšeliai prisipildys įvairiais mėsos, žuvies, kulinariniais gaminiais, tortais ar pyragaičiais. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad greitai gendantys maisto produktai yra gera terpė mikroorganizmams daugintis, todėl ruošiant šventinį stalą ragina nepamiršti kruopščiai laikytis asmens ir aplinkos higienos taisyklių. Kaip apsisaugoti per maistą, vandenį ir aplinką plintančių žarnyno užkrečiamųjų ligų, skaitykite pateiktose rekomendacijose.

Saugus maisto ruošimas yra svarbi kiekvienos šventės dalis. Laikydamiesi šių paprastų taisyklių galime užtikrinti, kad šventiniai patiekalai būtų ne tik skanūs, bet ir saugūs:

• Laikytis higienos. Ypatingai svarbu plauti rankas, nes taip nuplaunami mikroorganizmai, kurie patenka ant rankų nuo užterštų paviršių ar aplinkos daiktų, liečiant gyvūnus. Neplautomis rankomis liečiant burną padedama infekcijai patekti į organizmą. Gali būti užteršiamas ir jau vartojimui paruoštas maistas, todėl rankas rekomenduojama plauti prieš pradedant maistą ruošti, ruošiant, prieš jį valgant, kiekvieną kartą po sąlyčio su žaliavine mėsa, kiaušiniais ir žemėtomis daržovėmis. Plauti rankas itin svarbu pasinaudojus tualetu ir visais atvejais, kai jos yra  nešvarios.

• Darbo vietos paviršių valymas. Dažnai valykite stalo paviršius dezinfekciniais valikliais, ypač po žalios mėsos apdorojimo.

• Maisto produktų etiketės. Patikrinkite galiojimo datas (nevartokite maisto produktų su pasibaigusiu galiojimu).

• Greitai gendantys produktai. Šviežios mėsos ar žuvies produktai, konditerijos gaminiai turi būti suvartojami kaip galima greičiau. Šiuos produktams geriausia laikyti sandariuose, uždengtuose induose, taip apsaugosime produktus nuo galimos kryžminės taršos. Populiarų švenčių patiekalą – įvairias mišraines, kurių sudėtyje yra majonezo ar kitų riebių padažų, su padažu sumaišykite prieš patiekiant ir tik tokį kiekį, kokį manote tuo metu suvartosite. Majonezas ir padažai skatina greitą patiekalo rūgimą.

• Daržovių, šviežių ir džiovintų vaisių bei riešutų paruošimas. Prieš valgant nuvalykite ir nuplaukite šviežias daržoves ir vaisius. Džiovintus vaisius ir riešutus prieš valgant būtinai nuplaukite.

• Apdoroti šiluma. Mėsos ar žuvies patiekalai turi būti gerai iškepti, ištroškinti ar išvirti.

• Maisto produktų saugojimas. Nepalikite maisto kambario  temperatūroje ilgiau nei rašoma ant pakuotės. Po šventinio stalo pietų ar vakarienės, maisto likučius padėkite šaltai, kad maistas nesugestų.

• Palaikyti tvarką šaldytuve. Venkite perteklinės drėgmės, neperkraukite šaldytuvo, t. y. palikite tarpus tarp maisto produktų. Tikrinkite šaldytuvo temperatūrą, kad ji būtų tinkama maistui saugoti.

• Visada stebėti savo sveikatą. Negaminkite maisto, jei pasireiškė žarnyno infekcijos simptomai. Pasijustus blogai, rekomenduojama nedelsti kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Jaukių ir sveikų artėjančių švenčių!

Informacija iš:

Image Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos