vaistai.lt

Paprasti patarimai, kaip išlikti sveikam (583/0) 

Paprasti patarimai, kaip išlikti sveikamŠiandieniniame pasaulyje sveikatai, deja, skiriame vis mažiau dėmesio, o gyvendami nuolatiniame lėkime ir patirdami stresą taip pat neprisidedame prie sveikatos puoselėjimo. Nors dažnas žmogus galvoja, kad sveikatos būklė yra visiškai nulemta genetikos, iš tiesų ji gali slypėti ir mūsų gyvenimo būde. 


Manote, kad sudėtinga rasti laiko susitelkti į sveikatą? 

Tiesą sakant, yra daug paprastų ir lengvų būdų, kaip išlikti sveikiems – ar žinojote, kad įtraukę vos 5 minučių mankštą į savo ryto rutiną galite teigiamai prisidėti prie savo nuotaikos ir bendros savijautos? Pradėkite nuo nedidelių pakeitimų ir pamatysite, kokia stipri yra net ir mažiausio įpročio galia.  


Ką apie fizinę ir emocinę sveikatą byloja senovės išmintis?

Ne paslaptis, kad žmogaus sveikata ir gerovė – itin svarbi Rytų Azijos kultūros dalis. Šioje kultūroje didelis dėmesys skiriamas holistiniam požiūriui į gyvenimą, atsižvelgiant į proto ir dvasios pusiausvyrą. Štai senovės kinų medicina teigia, kad maistas – tai vaistas, galintis maitinti ir gydyti kūną. Dėl šios priežasties sveikas žmogus turėtų maitintis sąmoningai: maistą reikia vartoti saikingai, lėtai ir su pasimėgavimu, taip pat būtina atkreipti dėmesį ir į ingredientų kokybę.

Kalbant apie proto ir kūno praktikas, meditacija ir sąmoningumas privalo integruotis į kiekvieno sveiko žmogaus gyvenimą. Vos 10 minučių meditacijai ar jogai kiekvieną dieną padės užtikrinti proto aštrumą ir emocinę gerovę.


Rytinė mankšta ar sporto salė?

Žinoma, vienas iš paprasčiausių būdų išlikti sveikam – teikti pirmenybę reguliariai mankštai ar pasivaikščiojimui parke. Jeigu esate užimtas žmogus, nebūtina valandų valandas praleisti sporto salėje, kad turėtumėte sveiką fizinę formą ir gerą savijautą. Kvėpavimo pratimai, kelių minučių tempimas ar greita treniruotė namuose jums taip pat gali užtikrinti energijos pliūpsnį, kuris padės pradėti dieną. Laisvalaikiu rekomenduojame atrasti jums patinkančią aktyvią veiklą: važinėkite dviračiu, eikite į žygius, išbandykite įvairias sporto šakas – tik jūs žinote, kuri veikla jums suteiks didžiausią vidinį pasitenkinimą. 


Nuo ko pradėti mitybos pokyčius?

Jeigu nusprendėte sveikiau maitintis, jokiu būdu nepradėkite nuo griežtų ir ribojančių dietų – tai gali sukelti stresą jūsų organizme. Verčiau stenkitės valgyti subalansuotą ir įvairų maistą, pamažu atsisakydami perdirbo maisto ir rafinuoto cukraus, kuris lemia antsvorį ir nutukimą, sukelia gliukozės lygį kraujyje. Į savo maistą įtraukite daugiau vaisių ir daržovių, pilno grūdo produktų ir sveikųjų riebalų. Jeigu vis jausite potraukį saldumynams, cukrų keiskite medumi, klevų sirupu ar beržų cukrumi – ksilitoliu. Žinoma, nepamirškite suvartoti pakankamai vandens.


Kaip efektyviai valdyti stresą?

Gyvename amžiuje, kuriame vis sunkiau išvengti nerimo ir streso, o nuolatinės problemos ir perdegimas mus klampina į sunkias psichines ligas. Dėl šios priežasties pastangos bent trumpam atsiriboti nuo streso šaltinių yra būtinos norint išlikti sveikiems. Raskite būdų, kaip susidoroti su stresu, pavyzdžiui, praktikuokite sąmoningumą, bendraukite įsitraukdami į bendruomenes, leiskite laiką gamtoje ar užsiimkite kita atpalaiduojančia veikla, kuri suteiktų džiaugsmo ir dėkingumo jausmą. Skirdami laiko sau ir aktyviai spręsdami asmenines problemas galite išvengti psichinės sveikatos negalavimų, nuo kurių priklauso ir jūsų fizinio kūno sveikata.


Misija – išsimiegoti

Paprasti patarimai, kaip išlikti sveikam

Be mitybos, fizinio aktyvumo ir vidinės ramybės puoselėjimo sveikas žmogus taip pat privalo miegoti bent 7 valandas per parą. Argi nesate pastebėję, kaip vos po vienos bemiegės nakties staiga susirgote? Kokybiškas miegas yra būtinas tam, kad jūsų kūnas ir protas pilnai pasikrautų: tai reiškia ne tik aukštą energijos lygį, bet ir imuninės sistemos atsinaujinimą, uždegiminių procesų reguliavimą organizme. Tad susikurkite sveiko miego režimą – bent valandą prieš miegą išjunkite visus išmaniuosius įrenginius ir atlikite savo vakaro ritualus. Pavyzdžiui, užuot naršę socialiniuose tinkluose, medituokite, savarankiškai domėkitės sveikatos temomis: skirkite laiko paskaityti jus dominančią knygą apie sveikatą – įsigykite internetu.

 

Ką dar galite padaryti dėl savo sveikatos?

Galiausiai, rekomenduojame reguliariai tikrintis sveikatą apsilankius sveikatos priežiūros įstaigoje. Atsakingas požiūris į savo sveikatą gali padėti anksti pastebėti kūno negalavimus ir užkirsti kelią ligų išsivystimui. Būkite sveiki ir laimingi!

 

Foto šaltinis:

https://www.pexels.com/photo/woman-wearing-red-sports-bra-and-black-pants-863974/

https://www.pexels.com/photo/woman-sleeping-on-mattress-covered-with-blanket-371109/







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos