vaistai.lt

Europos vaistų agentūros Ekstremaliųjų situacijų darbo grupės informacija dėl neseniai atnaujintų COVID-19 vakcinų naudojimo (360/0) 

Europos vaistų agentūros Ekstremaliųjų situacijų darbo grupės informacija dėl neseniai atnaujintų COVID-19 vakcinų naudojimoKovojant su COVID-19 pandemija, svarbų vaidmenį suvaidino COVID-19 vakcinos, kurios buvo sukurtos panaudojant pradinį SARS-CoV-2 viruso tipą. Tačiau virusas laikui bėgant mutuoja, atsiranda vis naujesnių jo atmainų, kurios gali būti atsparios sukurtoms vakcinoms, tad pastarąsias labai svarbu atnaujinti. Tokia pat situacija yra ir su gripo virusų tipais, tad vakcinos nuo gripo yra kasmet atnaujinamos.


Atnaujintų vakcinų veiksmingumas

Vakcinų veiksmingumo duomenys parodė, kad atnaujintos vakcinos yra veiksmingos užkertant kelią COVID-19 ligai ir jos komplikacijoms, kurias sukelia naujosios SARS-CoV-2 viruso atmainos. Lyginant pirmąsias COVID-19 vakcinas ir dvivalentes vakcinas, skirtas apsisaugoti nuo Omikron atmainos, pasiskiepiję dvivalentėmis vakcinomis turėjo 12–39 % didesnę apsaugą (priklausomai nuo amžiaus) nuo SARS-CoV-2 Omikron atmainos. Tame pačiame tyrime, kuriame dalyvavo daugiau nei 2 milijonai dalyvių, santykinis dvivalenčių vakcinų revakcinacijos dozės veiksmingumas, palyginti su pirminės vakcinos veiksmingumu, buvo 42,4 % nuo SARS-CoV-2 infekcijos ir 81–85 % nuo sunkios COVID-19 ligos eigos ar mirties. Nauji vakcinų veiksmingumo duomenys taip pat rodo, kad atnaujintos vakcinos, adaptuotos Omikron atmainai XBB.1.5, taip pat apsaugo nuo COVID-19 ligos.

Daugiau informacijos žr. čia.

 

Informacija iš:

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos