vaistai.lt

Hepatito A „renesansas“ (1052/0) 

Hepatito A „renesansas“Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai primena, kad virusinis hepatitas A (VHA) yra vienas iš sparčiausiai plintančių hepatitų, turintis tam tiktus sergamumo periodiškumo dėsningumus. Po daugiau nei dešimtmetį trukusio sergamumo mažėjimo, hepatito A (HA) plitimas įgauna pagreitį. Akivaizdu, kad ekonominių ir socialinių sąlygų gerėjimas nesumažins hepatito A problemos.

Paskutinius 15 metų Europoje sergamumas hepatitu A nuolat mažėjo, nuo 14,0 atv./100 tūkst. gyventojų 1997 metais iki 2,6 atv./100 tūkst. gyventojų 2010 metais. Sergamumo rodikliai Lietuvoje 2000-2011 metais svyravo nuo 0,3 atv./100 tūkst. gyventojų iki 2,8 atv./100 tūkst. gyventojų. Esant tokiam mažam  sergamumui didėja imlių žmonių proporcija, ypatingai jei skiepijimų apimtys yra mažos. Kai imlių žmonių grupėje atsiranda infekcijos šaltinis, iškyla grėsmė ligos išplitimui. Tai patvirtino 2012 metais Vilniuje keliose vaikų ugdymo įstaigose kilę protrūkiai, o vidutinis šalies sergamumo rodiklis, lyginant su 2011 metais, padidėjo 7 kartus.
 
Infekcijos plitimo būdai
 
Hepatito A viruso rezervuaras yra žmonės. Virusas plinta per užterštą maistą, geriamąjį vandenį ir fekaliniu-oraliniu būdu tarp glaudų sąlytį turinčių asmenų (pvz., šeimos narių, vaikų lopšeliuose darželiuose, mokyklose). Infekcijos plitimas gali būti ribojamas griežtomis kontrolės priemonėmis, tokiomis kaip sustiprinta asmens higiena, kontaktą turėjusių asmenų išaiškinimas ir vakcinacija.
 
Lietuvoje hepatitas A dažniausiai plinta fekaliniu-oraliniu būdu, tačiau kitose Europos šalyse pagrindiniu rizikos veiksniu yra maistas. Viruso plitimas su maistu 2012-2013 metais sukėlė protrūkius Italijoje, Danijoje, Švedijoje, Suomijoje ir Norvegijoje, 14 Europos šalių gyventojai užsikrėtė viešėdami Egipte. Epidemiologinis, mikrobiologinis bei aplinkos tyrimai parodė, kad HA plito per šaldytas uogas, importuotas iš Afrikos, Lenkijos, Bulgarijos, Kanados ir Serbijos.

HA atvejai, siejami su kelione į Egiptą 2013 metais, buvo užregistruoti ir Lietuvoje.
 
Rizikos veiksniai
 
Hepatito A virusas yra labai atsparus aplinkos veiksnių poveikiui. Maisto pramonėje naudojamos maisto išsaugojimo technologijos, pvz., rūgštinimas, užšaldymas, neužtikrina viruso nukenksminimo. Viruso plitimas per maistą sukėlė nemažai protrūkių Europoje. Infekcijos rizikos veiksniais buvo žuvis ir jūros produktai, sumuštiniai, daržovės, sultys , džiovinti pomidorai ir šaldytos uogos.
 
Profilaktika

Efektyviausia profilaktikos priemonė yra skiepai. Sumažinti užsikrėtimo riziką galima laikantis asmens ir maisto tvarkymo higienos taisyklių.
 
Hepatito A vakcina
 
Dvi hepatito A vakcinos dozės užtikrina ilgalaikį, apie 20 metų trunkantį imunitetą. Skiepyti rekomenduojama:

  • visus 1 metų amžiaus ar vyresnius vaikus, kurie nebuvo vakcinuoti. Tinkamiausias laikas skiepyti vaikus - prieš leidžiant į darželį ar mokyklą;
  • asmenis, kurie planuoja keliauti į šalį, kurioje yra rizika užsikrėsti;
  • asmenis, dirbančius maisto tvarkymo įmonėse, ypatingai viešojo maitinimo ir prekybos įmonėse;
  • asmenis, dirbančius vaikų priežiūros ir sveikatos priežiūros įstaigose;
  • laboratorijų darbuotojus, kurie dirba su hepatito A virusu ar ligonių klinikine medžiaga;
  • asmenis, vartojančius švirkščiamąsias narkotines medžiagas;
  • asmenis, sergančius lėtinėmis kepenų ligomis;
  • visus asmenis, turėjusius sąlytį ar riziką užsikrėsti hepatito A židinyje.

Jei esate susirūpinę dėl  hepatito A rizikos ir norite pasiskiepyti, kreipkitės į savo gydytoją.
 
Atsargumo priemonės keliaujant
 
Jei nepasiskiepiję keliaujate į regionus, kur yra rizika užsikrėsti, sumažinti užsikrėtimo riziką jums padės dažnas ir kruopštus rankų plovimas. Taip pat rekomenduojama vartoti saugų geriamąjį vandenį ir karščiu apdorotą maistą.
 
Sumažinti užsikrėtimo riziką padės kruopštus rankų plovimas:

  • po sąlyčio su ligoniu;
  • visada, kai rankos vizualiai yra nešvarios;
  • prieš valgį ir maisto gaminimą;
  • kiekvieną kartą pasinaudojus tualetu;
  • prieš maisto tvarkymą ir po jo;
  • suteršus rankas ekskretais ir sekretais;
  • po žaidynių, darbų lauke;
  • dažnai plauti rankas mažiems vaikams ir kūdikiams;
  • rankas trinti su muilu ne trumpiau kaip 20 sekundžių.

Hepatitas A yra užkrečiamoji liga, kurią sukelia visame pasaulyje paplitęs hepatito A virusas. Viruso plitimą galima sumažinti gerinant maisto tvarkymo bei asmeninę higieną, tačiau efektyviausia profilaktikos priemonė yra skiepai.
 
Parengė Epidemiologinės priežiūros skyriaus vedėja  Galina Zagrebnevienė

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos