vaistai.lt

Krizinių įvykių psichologinės pagalbos skambučių centras nuo šiol konsultuos ir dėl savižudybės grėsmės (215/0) 

Krizinių įvykių psichologinės pagalbos skambučių centras nuo šiol konsultuos ir dėl savižudybės grėsmėsPsichologinių krizinių įvykių skambučių centras (Skambučių centras) jau teikia psichologinę pagalbą asmenims, kurie patiria savižudybės grėsmę arba savižudybės grėsmė kyla jų aplinkoje.

Skambučių centras, pasiekiamas nemokamu trumpuoju numeriu 1815 (I-V 9–19 val. ir VI 9–15 val., įskaitant šventines dienas), nuo 2021 m. teikia pagalbą įstaigoms, bendruomenėms, šeimoms / asmenų grupėms įvykus savižudybei, smurtinei mirčiai, žmogaus dingimui, nelaimingam atsitikimui, kai buvo sužeistas ar žuvo žmogus, taip pat išprievartavimo, užpuolimo, ar kitokio sukrečiančio įvykio atveju. Jei reikia, atvyksta mobili psichologų komanda, kuri suteikia pagalbą vietoje. Prireikus, teikiamos 5 papildomos krizinės konsultacijos.

Nuo 2024 metų Skambučių centre dirbantys profesionalūs psichologai taip pat konsultuoja visus gyventojus savižudybės grėsmės atpažinimo, reagavimo, ryšio užmezgimo ir motyvavimo kreiptis pagalbos klausimais, prireikus – teikia skubią pirmąją psichologinę pagalbą. Esant ūmiai savižudybės krizei, kai yra grėsmė sveikatai ar gyvybei, būtina iš karto skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112.

Skambučių centro ir mobiliųjų psichologinių krizių įveikimo komandų veiklą finansuoja Sveikatos apsaugos ministerija, o koordinuoja Higienos institutas.

„Skambučių centras, veikdamas kartu su mobiliosiomis psichologinių krizių komandomis, kurios vyksta į įvykio vietą konsultuoti gyventojus nutikus kriziniam įvykiui, yra svarbi veiksmingo atsako dalis valdant krizes. Džiaugiamės, kad ši paslauga skaičiuoja jau 4-us metus ir yra vis labiau atpažįstama visuomenėje, o nuo šių metų Skambučių centrui pradėjus konsultuoti gyventojus, kaip elgtis susidūrus su savižudybės grėsme, pagalba krizę patiriantiems asmenims taps dar labiau prieinama“, – teigia Sveikatos apsaugos ministerijos Psichikos sveikatos skyriaus vedėjas Ignas Rubikas.

Pasak Higienos instituto Psichikos sveikatos centro vadovės Vitos Šulskytės, kreiptis pagalbos gali būti psichologiškai sunku, nes vis dar gaji stigma dėl psichikos sveikatos, tačiau pagalbos svarba yra neabejotina, siekiant rasti teisingus sprendimus, atkurti emocinę pusiausvyrą, išvengti galimo kartotinio traumavimo. Artimųjų, bendradarbių savižudybės atveju profesionalų pagalba prasminga siekiant sumažinti kitų asmenų savižudybės grėsmę. Taigi kreipimasis pagalbos yra labai sveikintinas, drąsus ir svarbus žingsnis bendrai psichologinei gerovei.

2023 m. Skambučių centras sulaukė 262 tikslinių skambučių, iš kurių 112 atvejų skambinančiajam suteikta informacija arba nukreipta į kitą pagalbos šaltinį, 97 atvejais suteikta pirmoji psichologinė pagalba telefonu, o 53 atvejai perduoti mobiliųjų psichologinių krizių įveikimo komandų paslaugoms teikti. Teikdamas paslaugas Skambučių centras nustatė 2397 dėl įvairių krizinių atvejų paveiktus asmenis. Lietuvoje veikiančios 3 mobiliosios psichologinių krizių įveikimo komandos 2023 m. aptarnavo 76 krizinių įvykių atvejus ir suteikė paslaugas 1549 asmenims. Taip pat, beveik 2 iš 5 (39 proc.) visų mobiliųjų psichologinių krizių įveikimo komandų iškvietimų atvejų buvo susiję su artimojo ar bendradarbio savižudybe arba bandymu žudytis.

Pakeistą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymą, reglamentuojantį Psichologinių krizių valdymo paslaugų organizavimo tvarką, rasite čia.

Esant ūmiai savižudybės krizei, kai yra grėsmė sveikatai ar gyvybei, būtina iš karto skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112.

SAM Komunikacijos skyrius

Informacija iš:

sam.lt 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos