vaistai.lt

Preparatai atminčiai gerinti ne visada efektyvūs vartojant per anksti (17855/0) 

Preparatai atminčiai gerinti ne visada efektyvūs vartojant per ankstiVis daugiau asmenų kenčia nuo atminties sutrikimų ir galvos smegenų funkcijos blogėjimo didėjant amžiui. Pažengusiai demencijai gydyti yra sukurta nemažai preparatų, tačiau senstant populiacijai šie vaistai dažnai skiriami ir pacientams, kenčiantiems nuo lengvo pažintinių funkcijų sutrikimo.

Nė vienas vaistas nepagerino kognityvinės funkcijos

Kanados mokslininkai iškėlė klausimą, ar šis gydymas efektyvus, ir atliko šia tema atliktų tyrimų analizę. Buvo išnagrinėta daugiau nei 15 tūkst. publikacijų ir iš jų atrinkti 3 tyrimai, kurie atitiko kokybinius kriterijus. Mokslininkai ieškojo tyrimų, kuriuose būtų analizuojamas donepezilis, rivastigminas, galantaminas ir memantinas, juos skiriant tik lengvą kognityvinės funkcijos sutrikimą turintiems ligoniams. Pacientų protinės funkcijos vertintos pagal MMSE skalę.

Visų tyrimų duomenimis, nė vienas iš preparatų nepagerino kognityvinių funkcijų. Vaistų vartojimas buvo susijęs su dažnesniais nepageidaujamais poveikiais, ypač virškinamajam traktui: ligoniai dažniau skundėsi pykinimu, vėmimu ir viduriavimu.

Tyrimo rezultatai – abejotini

„Tyrimo rezultatai kelia abejonių“, – paprašytas išsakyti nuomonę apie tyrimo rezultatus, „Vakarų Lietuvos medicinai“ prisipažino gydytojas neurologas Antanas Lukošaitis. Mat jo darbo praktika parodė, jog vaistai, nors ir nesustabdo ligos progresavimo, bet kognityvines funkcijas pagerina. Apie tai jam prisipažįsta patys ligoniai: sako, kad atmintis, orientacija, mąstymo funkcija pagerėjo, gali lengviau sukaupti dėmesį. Gydytojas, be to, atkreipė dėmesį, jog tyrimo metu analizuoti skirtingų grupių vaistai, kurių skiriasi ir skyrimo indikacijos, ir veikimas.

Gydytojas rekomenduoja pradėjus trikti atminčiai nenumoti į tai ranka, o išsitirti neurologiškai, taip pat pasidaryti skydliaukės, inkstų, kepenų biocheminius tyrimus. Mat atmintis gali trikti ir nebūtinai dėl galvos smegenų pakenkimo, o, pvz., ir dėl hipotirozės ar kitų ligų.  Tik žinant sutrikimo priežastį galima skirti tinkamą gydymą.

Šaltinis
CMAJ 2013 Sep 16;[EPub Ahead of Print], AC Tricco, C Soobiah, S Berliner, JM Ho, CH Ng, HM Ashoor, MH Chen, B Hemmelgarn, SE Straus

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos