vaistai.lt

Ne visų tirtų šulinių ir gręžinių vanduo saugus vartoti (157/0) 

Ne visų tirtų šulinių ir gręžinių vanduo saugus vartotiNacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) kasmet organizuoja šulinių, kurių vandenį maistui naudoja nėščiosios ir kūdikiai iki 6 mėn. amžiaus, vandens tyrimus. Praėjusių metų tyrimų rezultatai rodo, kad penktadalio šulinių ir gręžinių vandenyje nustatyta nitritų ir nitratų koncentracija viršijo normas, todėl toks vanduo nėra saugus vartoti. Primename, kad nuo praėjusių metų lapkričio 1 d. nėščiosios ir kūdikius iki 6 mėn. amžiaus auginantys asmenys, norintys nemokamai atlikti šachtinių šulinių ir gręžinių, kurie yra seklesni nei 50 metrų gylio, geriamojo vandens tyrimus dėl užterštumo nitratais ir nitritais, turi patys kreiptis į NVSC.

2023 m. NVSC gavo 524 pranešimus / prašymus apie nėščiąsias ir kūdikius iki 6 mėn. amžiaus, vartojančius šachtinių šulinių / gręžinių vandenį. Nacionalinei visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijai buvo pateiktas ir joje ištirtas 501 šachtinių šulinių ir gręžinių vandens mėginys. 14 ištirtų mėginių (2,8 proc.) viršijo leidžiamą nitritų vertę, 101 (20,2 proc.) – nitratų vertę. Nuo 2016 m. NVSC gauna mažiau prašymų ištirti šachtinių šulinių vandenį, taip pat mažėja ir šulinių vandens mėginių, viršijusių nustatytas nitritų bei nitratų normas.

Pernai daugiausiai šulinių, kurių vanduo neatitiko nustatytų vandens kokybės rodiklių, buvo Utenos, Alytaus, Kauno, Vilniaus, Marijampolės apskrityse – tokie vandens ėminiai sudarė apie ketvirtadalį visų tirtų šulinių, mažiausiai – Telšių apskrityje, kur nustatytų normų neatitiko apie 7 proc. šulinių ir gręžinių, Klaipėdos apskrityje – beveik 10 proc.

Primename, kad geriamajame vandenyje leidžiama nitritų norma yra 0,50 mg/l, nitratų – 50 mg/l.

Nuo praėjusių metų lapkričio 1 d. tiriami ne tik šachtinių šulinių, bet ir požeminių vandens gręžinių, kurie seklesni negu 50 m gylio, mėginiai. 2023 m. lapkričio–gruodžio mėn. ištirti 4 gręžinių vandens mėginiai; viršijusių leidžiamą nitritų ar nitratų vertę nebuvo. Pareiškėjui pageidavus, 2023 m. lapkričio–gruodžio mėn. buvo įvertinta 23 geriamojo vandens šaltinių aplinka bei pateiktos rekomendacijos, kaip reikia prižiūrėti geriamojo vandens šaltinį.

Išsamią 2023 m. šulinių ir gręžinių vandens tyrimų ataskaitą galima rasti čia.


Pavojingiausias nėščiosioms ir kūdikiams

Svarbu atminti, kad nitritais ir nitratais užterštas vanduo neturi specifinio kvapo, skonio ar spalvos.  Nei plika akimi, nei uostant ar ragaujant neįmanoma nustatyti, kad vanduo užterštas. Nitritų ir nitratų pašalinti patiems taip pat negalima – nei virinant, nei filtruojant vandenį buitiniais filtrais jie nedingsta. Su vandeniu ir maistu į žmogaus organizmą patekę nitratai virsta nitritais, sutrikdo kraujo deguonies pernešimą ir sukelia vidinį deguonies badą (methemoglobinemiją), kuris labai pavojingas kūdikiams iki 6 mėnesių amžiaus, nes dėl šios būklės kyla net kūdikių mirties rizika. Jeigu nėščioji vartoja šiomis cheminėmis medžiagomis užterštą vandenį, dėl nuolatinio deguonies stygiaus kraujyje gimsta mažesnio svorio ir silpnesni kūdikiai, lėtėja jų fizinis bei psichinis vystymasis. Todėl nustačius, kad geriamasis vanduo užterštas, reikia rinktis fasuotą geriamąjį vandenį iš parduotuvių ar ieškoti galimybių jungtis prie centralizuotai tiekiamo vandens sistemų.

Išsamiau apie ŠULINIŲ IR GRĘŽINIŲ VANDENS TYRIMUS skaitykite čia.

Informacija iš:

Image Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos