vaistai.lt

Džiovinti vaisiai cukruje – saugūs ir kokybiški (1118/0) 

Džiovinti vaisiai cukruje – saugūs ir kokybiškiAr Lietuvoje prekiaujama saugiais, vartotojų lūkesčius atitinkančiais džiovintais vaisiais cukruje, atsako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausiasis specialistas – valstybinis maisto produktų inspektorius Donatas Valavičius.

Norėdami mažinti cukraus suvartojimą, vartotojai dažnai girdi rekomendacijas saldumynus keisti džiovintais vaisiais. Ar kontroliuojamas šių produktų gamyboje naudojamas cukraus kiekis?

Džiovintų vaisių gamyboje gali būti naudojamas ne tik cukrus, bet ir maisto priedai – konservantai. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atlieka džiovintų vaisių cukruje prekyba užsiimančių įmonių tikslinius patikrinimus. Tikrinama, ar neviršijamas didžiausias leistinas konservantų kiekis šiuose produktuose, ar tinkamai žymimas cukraus kiekis etiketėse ir kt.

Kokių džiovintų vaisių mėginiai buvo tiriami šiais metais ir kokie pažeidimai pasitaikė dažniausiai?

Šiais metais buvo tiriami dažniausiai vartotojų perkami džiovinti ananasų ir papajos kubeliai, spanguolės, persikai, bananai, vyšnios, kinkanai, melionai, greipfrutai, kriaušės ir imbieras cukruje. Patikrinimų metu buvo paimta 20 mėginių ištirti laboratorijoje, įvertinta džiovintų vaisių cukruje ženklinimo etiketėse pateikta informacija. Atliktų tyrimų rezultatai parodė, kad visuose tirtuose mėginiuose konservantų – sulfitų ir sorbatų, kiekiai neviršijo leistinų normų, o kai kuriuose produktuose jų visai nebuvo aptikta. Pasitaikė atvejų, kai etiketėse cukrus buvo nurodytas pirmoje vietoje, o tai reikštų, kad cukraus gaminyje yra daugiau, nei paties vaisiaus. Reikėtų dar kartą akcentuoti, kad vartotojai atkreiptų dėmesį net tik į produkte esančias sudėtines dalis, bet ir jų eiliškumą, nes šios dalys turi būti nurodytos mažėjimo tvarka.

Iš kokių šalių daugiausiai į Lietuvą importuojami šie vaisiai?

Didžioji dalis šių vaisių į Lietuvą importuojami iš Kinijos, Tailando ir Kanados.

Ar visuose džiovintuose vaisiuose leistinas cukraus kiekis yra vienodas?

Cukraus kiekis, priklausomai nuo vaisiaus rūšies ir jo džiovintų dalių dydžio, skiriasi. Todėl vartotojams renkantis produktą, reikėtų atkreipti dėmesį į etiketėse nurodytas sudėtines dalis ir kokiu eiliškumu jos išdėstytos. Be to, reikėtų atminti, kad džiovinti vaisiai cukruje – desertas, todėl kasdieniniame dienos racione jų neturėtų būti daug.

Kam džiovintiems vaisiams naudojamas cukrus?

Cukrus ne tik suteikia skonį, bet ir vaisius apsaugo nuo gedimo. Džiovintų vaisių cukruje konservavimui dažniausiai naudojamas sieros dioksidas (SO2), kuris etiketėje pažymimas: konservantas sieros dioksidas arba konservantas E 220. Kadangi kai kuriems žmonėms sieros dioksidas ir sulfitai gali sukelti alergines reakcijas, todėl jei šių medžiagų koncentracija produkte didesnė kaip 10 mg/kg, apie tai turi būti nurodyta produkto etiketėje.

Kokios dar informacijos vartotojai turi ieškoti ženklinimo etiketėse?

Be jau minėtos informacijos apie sudėtines dalis ir galimus alergenus, produktų etiketėje turi būti pateiktas tikslus jo pavadinimas, pvz. „Džiovinti vaisiai su cukrumi“, „Džiovinti vaisiai cukruje“, „Cukruoti vaisiai“ ir pan., be to turi būti nurodyta kilmės šalis, tikslus vaisiaus pavadinimas, gamyboje naudoti konservantai, tinkamumo vartoti terminas, laikymo sąlygos, gamintojas ar produkto fasuotojas.

Ar dažnai gaunate nusiskundimų apie šių produktų blogą kokybę kitose Europos Sąjungos valstybėse?

Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF kitos Europos Sąjungos valstybės šiais metais perdavė tik 2 pranešimus dėl viršyto sulfitų kiekio džiovintų vaisių cukruje mišinyje ir cukriniuose imbieruose. Todėl galima teigti, kad šios rūšies produktai yra pakankamai saugūs ir kokybiški vartoti visose Europos valstybėse.

Priminkite, kur vartotojai gali kreiptis dėl nekokybiškų maisto produktų.

Vartotojai dėl nekokybiškų, nesaugių maisto produktų gali kreiptis visą parą nemokama telefono linija 8 80040403 ar pranešti elektroniniu būdu interneto svetainėje.

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos