vaistai.lt

Žinomas kraujo vėžio genas yra taikinys ir storosios žarnos navikuose (1117/0) 

Žinomas kraujo vėžio genas yra taikinys ir storosios žarnos navikuoseAnaplastinės limfomos kinazės (ALK) genas jau prieš dešimtmetį surastas kraujo ir limfinės sistemos navikuose. Neseniai atliktas tyrimas nustatė, kad šis genas svarbus ir storosios bei tiesiosios žarnos navikuose ir galėtų ateityje būti pasirinktas kaip taikinys specifiniam šių vėžio rūšių gydymui.

Mokslininkai ištyrė 770 pacientų navikus ir nustatė juose minėto geno pakitimus, kopijų skaičių ir mutacijas. Šie duomenys buvo palyginti su ligonių klinikiniais duomenimis, išgyvenamumu, komplikacijomis.

ALK geno translokacijų nenustatyta, tačiau 3,4 proc. ligonių rastas padidėjęs geno kopijų skaičius. Šiems pacientams nustatyti agresyvesni navikai ir jų mirtingumas buvo didesnis. Padidėjusi rizika išliko ir statistiškai atmetus kitus rizikos faktorius.

„Hematologijoje ALK genas yra svarbus, diagnozuojant anaplastinę didelių ląstelių limfomą. ALK genas yra svarbus šių limfomų prognostinis žymuo. Klinikinių tyrimų duomenimis yra nustatyta, kad ALK+ anaplastinės limfomos turi geresnę eigą ir prognozę nei ALK-. Gydant anaplastinę limfomą, ALK geno inhibicija neaktuali ir nenaudojama. Kitų sričių ALK+ navikų gydyme, kiek žinau, yra vaistai, skirti ALK geno inhibicijai. Pavyzdžiui, plaučių vėžiui naudojamas šio geno inhibitorius Crizotinib“, – portalui vlmedicina.lt pakomentavo gydytoja onkohematologė Ligita Malciūtė.

Šaltinis
Br. J. Cancer 2013 Oct 15;[EPub Ahead of Print], P Bavi, Z Jehan, R Bu, S Prabhakaran, N Al-Sanea, F Al-Dayel, M Al-Assiri, T Al-Halouly, R Sairafi, S Uddin, KS Al-Kuraya

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos