vaistai.lt

Eritropoetinas sergant širdies nepakankamumu neveiksmingas (7097/0) 

Eritropoetinas sergant širdies nepakankamumu neveiksmingasAnemija, arba mažakraujystė, sergant širdies nepakankamumu nėra reta diagnozė. Ji pablogina pacientų būklę, pasunkina ligos simptomus ir jos eigą, padidina hospitalizacijų skaičių.

Be statistiškai patikimo skirtumo

Neseniai pasibaigęs RED-HF tyrimas analizavo ryšį tarp darbepoetino alfa efektyvumo ir širdies nepakankamumo sąlygotų simptomų. Tyrime dalyvavo 2278 suaugę pacientai, kuriems buvo diagnozuotas širdies nepakankamumas ir anemija. Vidutinis ligonių amžius buvo 72 metai, o anemija buvo laikoma hemoglobino koncentracija 9-12 g/dl. Pacientams buvo skiriamas darbepoetinas alfa arba placebas kas dvi savaites, kol buvo pasiekta hemoglobino koncentracija 13 g/dl, po to dozę sumažinant iki vienos per mėnesį. Darbepoetiną gavusių ligonių grupėje stebėtas didesnis hemoglobino koncentracijos padidėjimas.

Pagrindinis tyrimo kriterijus buvo paciento nusiuntimas į ligoninę stacionariniam gydymui arba mirtis nuo širdies nepakankamumo. Tarp abiejų grupių nestebėta statistiškai patikimo skirtumo. Darbepoetiną vartojusių ligonių grupėje nustatyti kiek geresni gyvenimo kokybę atspindintys rodikliai ir kartu didesnė trombozės rizika.

Širdies nepakankamumas ir mažakraujystė

Sergant sunkiu širdies nepakankamumu dažnai nustatomas sumažėjęs hemoglobino kiekis – anemija. Pasak LSMU Kardiologijos klinikos docentės dr. Gintarės Šakalytės, jos dažnis, skirtingų klinikinių tyrimų duomenimis, svyruoja nuo 10 iki 70 proc. (vidutiniškai apie 30 proc.).

„Nėra vienos anemijos priežasties sergant širdies nepakankamumu. Tai ir santykinė eritropoetino stoka, atsparumas eritropoetinui, nepakankama mityba – geležies, folio rūgšties, vitamino B12 stoka, ar blogas šių medžiagų pasisavinimas dėl virškinamojo trakto gleivinės edemos, ribotas geležies panaudojimas eritropoezėje, padidėjęs uždegiminių citokinų kiekis. Tam tikrą įtaką anemijos atsiradimui turi ir vaistai, skiriami gydyti pacientus, sergančius širdies nepakankamumu: angiotenziną konvertuojančio fermento inhibitoriai ir angiotenzino receptorių blokatoriai gali padidinti eritropoezės inhibitorių koncentraciją kraujyje, varfarinas arba aspirinas gali sąlygoti kraujavimą iš virškinamojo trakto ir tuo įtakoti anemijos atsiradimą“, – sako doc. dr. Gintarė Šakalytė.

Neretai sergančiam širdies nepakankamumu pacientui nustatomas kardiorenalinis sindromas – tai lėtinis inkstų funkcijos nepakankamumas, širdies nepakankamumas ir sumažėjęs hemoglobino ir eritrocitų kiekis.

„Pacientui, kuris serga sunkiu širdies nepakankamumu, nėra vienos anemijos priežasties, todėl tik vieno iš faktorių – eritropoetino sumažėjimo – korekcija nepagerino pacientų prognozės. Kitų klinikinių tyrimų duomenys prieštaringi. Daugelio nedidelių tyrimų duomenimis, anemijos korekcija iki normalaus ar beveik normalaus Hb gerina lėtinio širdies nepakankamumo pacientų fizinį pajėgumą – NYHA (Niujorko širdies asociacijos) funkcinio pajėgumo klasę, sumažina rodiklių, rodančių širdies nepakankamumo sunkumą (B tipo natriuretinio peptido, BNP, koncentracija) dydžius, netgi gerina inkstų funkciją. RedHF klinikiniame tyrime nebuvo nustatyta, kad gydymas darbepoetinu galėtų sumažinti hospitalizacijų ar mirčių dėl širdies nepakankamumo skaičių, nors buvo nustatyti geresni pacientų, gydytų darbepoetinu, gyvenimo kokybę atspindintys rodikliai“, – sako Kardiologijos klinikos docentė.

Į klausimą, ar anemijos korekcija naudinga visiems širdies nepakankamumu sergantiems pacientams, medikė atsakė: „Sergantys širdies nepakankamumu pacientai yra gydomi pagal ligos gydymo gaires. Širdies nepakankamumo gydymo gairėse teigiama, kad esant anemijai, intraveninių geležies preparatų ir eritropoetinų skyrimo efektyvumas nėra įrodytas“.

Šaltinis
Swedberg et. Al. Treatment of Anemia wirth Darbepoetin Alfa in szstolic heart failure. NEJM, 2013, 1210-9

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos