vaistai.lt

Vitaminas D nėštumo metu nulemia vaiko kaulų būklę iki 20 metų amžiaus (6983/0) 

Vitaminas D nėštumo metu nulemia vaiko kaulų būklę iki 20 metų amžiausIki šiol buvo neaišku, ar vitaminas D nėštumo metu turi įtakos vaiko kaulų būklei ir vystymuisi po gimimo. Neseniai paskelbti ilgai trukusio prospektyvinio tyrimo duomenys parodė, kad šis efektas užtrunka iki 20 metų amžiaus ir yra reikšmingas.

Tiesioginė proporcija

Australijoje atliktas kohortinis tyrimas įtraukė 341 moteris ir jų vaikus. Moterims 18-ą nėštumo savaitę buvo atliktas vitamino D koncentracijos tyrimas kraujyje. Gimę vaikai stebėti iki 20 metų amžiaus, kuomet buvo ištirtas jų kaulų tankis.

Statistiškai buvo atmesti visi įtaką galėję turėti faktoriai, tokie kaip metų laikas, tiriamųjų kūno masė, dietos įpročiai ir t. t.

Rezultatai parodė tiesioginę proporciją tarp motinos vitamino D koncentracijos ir palikuonių kaulų mineralinio tankio sulaukus 20 metų amžiaus, kartu ir tarp kaulų lūžių rizikos.

Vitamino D trūkumas gali sąlygoti naujagimio traukulius

„Vitaminas D yra esminis komponentas, kuris dalyvauja kaulų ir mineralų metabolizme. Jo trūkumas gali būti augimo atsilikimo ar kaulų deformacijos priežastis vaikystėje ir osteomaliacijos ar osteoporozės priežastis suaugus. Vitaminas D yra svarbus ir būtinas elementas, kuris dalyvauja skeleto homeostazės formavimosi procese, turi įtakos  kasos, imuninės, raumenų, širdies bei kraujagyslių ir net nervų sistemos normaliam formavimuisi ir vystimuisi“, – paaiškino Šiaulių respublikinės ligoninės Moters ir vaiko klinikos direktorius akušeris ginekologas doc. dr.  Linas Rovas.

Jo duomenimis, esą nustatyta, kad didelis vitamino D trūkumas nėštumo metu gali sąlygoti naujagimio traukulius ir pagilintą hipokalcemiją (kalcio trūkumas).

Geriausias efektas, – sakė jis, – pasiekiamas, kai vitamino D nėščiosios papildomai pradeda vartoti nuo  12-16 nėštumo savaitės. Pakankama dozė yra 400 IU (tarptautinių vienetų) parai ir nesukelia toksinio ar kitokio pavojaus vaisiui ar mamai.

Šaltinis
Kun Zhu et al. Maternal Vitamin D Status During Pregnancy and Bone Mass in Offspring at 20 Years of Age: A Prospective Cohort Study. Journal of Bone and Mineral Research.

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos