vaistai.lt

Narkotikams taręs „ne“, tu gali gyventi laimingai (935/0) 

Narkotikams taręs „ne“, tu gali gyventi laimingaiKoks narkotikų, alkoholio, tabako poveikis organizmui? Kokia rizika jaunam žmogui, iš smalsumo pabandžiusiam narkotikų, susirgti sunkiomis ir luošinančiomis ligomis? Kokia priklausomybių prevencija? Į šiuos ir kitus klausimus atsakyta Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro (SMPLC) visuomenės sveikatos administratorių ir Trakų pirminės sveikatos priežiūros centro Senųjų Trakų medicinos punkto bendruomenės slaugytojos Reginos Steponavičienės inicijuotose pamokose jaunimui.

Pokyčiai negrįžtami

SMPLC Vaikų sveikatos skyriaus administratorės Marytė Morkūnienė ir Specialistų tobulinimo skyriaus visuomenės sveikatos administratorė Violeta Kandzežauskienė susitiko su Senųjų Trakų Kęstučio pagrindinės mokyklos ir Senųjų Trakų A.Stelmachovskio pagrindinės mokyklos vyresniųjų klasių moksleiviais. M. Morkūnienė patarimą vengti kvaišalų pagrindė žmogaus fiziologija: „narkotinės medžiagos slopina galvos smegenų sritis, „atsakingas“ už džiaugsmo, gerų emocijų, malonumo pojūtį. Dėl sutrikdytos minėtų sričių veiklos žmogus tampa priklausomas nuo narkotinių medžiagų, o tai kartu ir sveikatos, ir socialinės, ir asmenybės sutrikimų problemos, ŽIV bei AIDS rizika.“

„Narkotinių bei priklausomybę sukeliančių medžiagų gali būti net vaisvandeniuose, todėl jų nereikėtų pirkti iš jaunimo vakarėliuose besilankančių prekeivių“, – įspėjo visuomenės medikės. Pokalbių pabaigoje atsakyta į klausimus, mokyklų bendruomenės paragintos perskaityti ir aptarti narkotikus vartojusios devyniolikmetės laišką.

„Gydomieji pavyzdžiai“?

Galbūt jaunimui profilaktikos tikslu turėtų būti rodomi realūs siužetai, tokie, kurio liudininkė – vienos Vilniaus poliklinikos bendruomenės slaugytoja? Pas gydytoją neįgaliojo vežimėliu tėvas atveža sūnų ir kuriam laikui palieka. Kol vaikinui medikai tvarsto amputuotų kojų biges (švirkščiamųjų narkotikų pažeidimų bei komplikacijų pasekmė), tėvas skuba į taborą. Ten perka narkotikų. Be „dozės“ sūnus psichinių ir fizinių kančių nepakeltų. „Galbūt to vaikino jau ir nebėra“, – baigia pasakojimą medikė.
 Alternatyva priklausomybėms, teigia Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos administratorės, – „tai pozityvi, įdomi, naudinga sau ir kitiems žmonėms veikla bei gyvensena.“

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro
visuomenės sveikatos administratorė Danguolė Andrijauskaitė

Informacija iš:

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos