|
Švenčių metu maistas turi būti saugus sveikatai (1224/0) |
Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad, ruošiant šventinius patiekalus, pavojingiausi produktas yra kiaušiniai bei paukštiena. Paukštiena laikoma svarbiausiu su maistu susijusiu kampilobakteriozės ir salmoneliozės šaltiniu. Sukėlėjai ilgai išlieka gyvybingi išorinėje aplinkoje, o esant palankioms sąlygoms gali daugintis maisto produktuose. Daugelio bakterijų skaičius, esant palankioms sąlygoms, ypač ilgai laikant kambario temperatūroje, maisto produkte per pusę valandos padvigubėja. Jei maistas laikomas šaltai, bakterijos nesidaugina, tačiau išlieka gyvybingos. Todėl maistą, kuriame gali būti šių mikroorganizmų, reikia kokybiškai išvirti arba iškepti. Žarnyno užkrečiamųjų ligų inkubacinis (slaptasis) periodas gali būti nuo kelių valandų iki 7 parų. Pagrindiniai ligos simptomai: pykinimas, vėmimas, viduriavimas su krauju, gleivėmis, karščiavimas, pilvo, galvos skausmai. Esant virusinės kilmės viduriavimams būdingi ir viršutinių kvėpavimo takų kataro požymiai. Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Laima Stragienė primena, kad ūmių žarnyno infekcinių susirgimų galima išvengti laikantis paprastų ir visiems žinomų taisyklių:
Pajutus pirmuosius užkrečiamosios ligos požymius: pykinimą, vėmimą, viduriavimą, pilvo skausmus, karščiavimą, būtina kreiptis į savo šeimos gydytoją. Laima Stragienė, Informacija iš: Image: FreeDigitalPhotos.net
Powered by AkoComment 3.0 vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. Į viršų |
|