vaistai.lt

Švenčių metu maistas turi būti saugus sveikatai (1224/0) 

Švenčių metu maistas turi būti saugus sveikataiKauno visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad, ruošiant šventinius patiekalus, pavojingiausi produktas yra kiaušiniai bei paukštiena. Paukštiena laikoma svarbiausiu su maistu susijusiu kampilobakteriozės ir salmoneliozės šaltiniu. Sukėlėjai ilgai išlieka gyvybingi išorinėje aplinkoje, o esant palankioms sąlygoms gali daugintis maisto produktuose. Daugelio bakterijų skaičius, esant palankioms sąlygoms, ypač ilgai laikant kambario temperatūroje, maisto produkte per pusę valandos padvigubėja. Jei maistas laikomas šaltai, bakterijos nesidaugina, tačiau išlieka gyvybingos. Todėl maistą, kuriame gali būti šių mikroorganizmų, reikia kokybiškai išvirti arba iškepti. Žarnyno užkrečiamųjų ligų inkubacinis (slaptasis) periodas gali būti nuo kelių valandų iki 7 parų.

Pagrindiniai ligos simptomai: pykinimas, vėmimas, viduriavimas su krauju, gleivėmis, karščiavimas, pilvo, galvos skausmai. Esant virusinės kilmės viduriavimams būdingi ir viršutinių kvėpavimo takų kataro požymiai.

Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Laima Stragienė primena, kad ūmių žarnyno infekcinių susirgimų galima išvengti laikantis paprastų ir visiems žinomų taisyklių:

  • Negalima neapgalvotai taupyti vandens asmens higienai, o elektros energijos – maisto produktų saugumui.
  • Prieš gaminant patiekalus iš žalios mėsos, paukštienos, kiaušinių ir baigus juos gaminti, būtina nusiplauti rankas, nuvalyti stalus, tinkamai išplauti indus bei įrankius.
  • Gaminamą ir paruoštą maistą reikia laikyti tinkamoje temperatūroje, greit gendantį –  tik šaldytuve. Būtina saugiai atskirti paruoštus vartojimui produktus nuo maisto žaliavų.
  • Negalima bet kur valgyti neaiškios kilmės patiekalų, ne šaldytuve laikytų produktų, žalių kiaušinių, nepakankamai šiluma apruoštos mėsos, ypatingai paukštienos, taip pat žuvies, bei neplautų vaisių ir daržovių.
  • Ypač rizikinga pirkti maisto produktus (pieną, varškę, sūrį, ir kt.) iš privačių atsitiktinių asmenų, jei žadate juos naudoti be terminio apruošimo.
  • Įsigyjant maisto produktus būtina atkreipti dėmesį į jų realizavimo datą.
  • Kepant mėsą ant laužo, orkaitėje ar keptuvėje svarbu, kad ją gerai iškepti, nes pavojingos bakterijos žus, kai temperatūra gabalo viduje bus ne žemesnė kaip 80-90°C. Mėsa gabalo viduje neturi būti rausva – priešingu atveju galime susirgti salmonelioze, kampilobakterioze, listerioze ir kitomis žarnyno užkrečiamosiomis ligomis.

Pajutus pirmuosius užkrečiamosios ligos požymius: pykinimą, vėmimą, viduriavimą, pilvo skausmus, karščiavimą, būtina kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Laima Stragienė,
Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė

Kristina Motiejūnaitė,
Kauno visuomenės sveikatos centro vyriausioji specialistė (ryšiams su visuomene)

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos