vaistai.lt

Vartotojai raginami aktyviai naudotis savo teise įsigyti kokybiškus maisto produktus (1404/0) 

Vartotojai raginami aktyviai naudotis savo teise įsigyti kokybiškus maisto produktusVisose Europos Sąjungos šalyse kovo 15 d. minint Europos vartotojų dieną, akcentuojama, kad turėdami kuo daugiau informacijos apie savo teises, vartotojai produktus ir paslaugas gali rinktis tikslingai. Be to, taip yra skatinama įmonių konkurencija, gamintojai ir prekybininkai atsakingiau vartotojams siūlo savo produkciją. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) primena, kad vartotojai turi teisę įsigyti saugius, tinkamos kokybės maisto produktus, taip pat apie juos gauti teisingą ir visapusišką informaciją valstybine kalba.

Vartotojai turi būti tinkamai informuoti

VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Rūta Kanaukaitė teigia, kad vartotojai gali rinktis tuos maisto produktus, kuriuos nori, tačiau sąmoningam apsisprendimui būtina informacija apie gaminio kilmės vietą, sudėtį, maistinę vertę. Tik turėdamas pakankamai informacijos vartotojas gali apsispręsti rinktis, pavyzdžiui, maisto produktus be maisto priedų, ekologišką produkciją ar ūkininko užaugintas daržoves.   Tad siekiant užtikrinti vartotojų interesus ir garantuoti jų teisę gauti informaciją, vartotojai turi būti tinkamai informuojami apie maisto produktus.

Produktų ženklinimo etiketėje privalo būti nurodytas gaminio pavadinimas, jo sudėtis, išskirtos  sudėtinės dalys, kurios gali sukelti alergiją. Taip pat daugiau kaip 1,2 tūrio proc. alkoholio turinčių gėrimų faktinė alkoholio koncentracija tūrio procentais, minimalus tinkamumo vartoti terminas, jeigu reikia – specialiosios laikymo ir vartojimo sąlygos. Kilmės vieta turi būti pažymėta tuo atveju, jei jos nenurodžius, pirkėjas būtų klaidinamas dėl tikrosios maisto produkto kilmės. Etiketėje vartotojas turi rasti gamintojo, pakuotojo ar pardavėjo pavadinimą ir adresą, fasuotų maisto produktų grynąjį kiekį ir papildomus užrašus, pavyzdžiui, „Su saldikliu (saldikliais)“, „Turi fenilalanino šaltinį“.

Jei pardavė nekokybišką produktą, privalo grąžinti pinigus

Pasak R.Kanaukaitės, įvairiuose ES ir Lietuvos teisės aktuose įtvirtintos nuostatos ir įpareigojimai verslui, kad vartotojams tiekiami produktai turi būti saugūs ir tinkamos kokybės. Tad VMVT ragina vartotojus nesitaikstyti su nesąžiningais verslininkais, kurie siūlo netinkamos kokybės maisto produktus ar maitinimo paslaugas, ir reikalauti produktus pakeisti į kokybiškus arba grąžinti pinigus.

Šiomis teisėmis vartotojas gali pasinaudoti, jei turi pirkimo čekį, ir tol, kol nesibaigė prekės tinkamumo vartoti terminas. Todėl vartotojai visada turėtų stengtis išsaugoti pirkimo čekius, o pastebėjus, kad įsigytas maisto produktas netinkamos kokybės, jo neišmesti, nes pardavėjas gali paprašyti grąžinti tokį produktą. Paties produkto ir pirkimo čekio gali prireikti ir patikrinimą atliekantiems VMVT inspektoriams, į kuriuos vartotojas gali kreiptis, jeigu pardavėjas nepripažįsta, kad maisto produktas nekokybiškas. Apie tai pranešti reikėtų visą parą veikiančiu nemokamu telefono numeriu 8 800 40403 arba užpildyti skundo elektroninę anketą - http://vmvt.lt/lt/top/praneskite.mums/nekokybiski.maisto.produktai/, taip pat pranešimus galima siųsti el.paštu , raštu – adresu Siesikų g. 19, Vilnius.  Prie pranešimo/skundo svarbu pridėti nekokybiško produkto nuotraukas, pateikti apie jį kuo tikslesnę, išsamesnę informaciją.

Praėjusiais metais VMVT ištyrė 143 anoniminius vartotojų skundus, iš kurių 44 % pasitvirtino. Iš viso kasmet VMVT gauna ir išnagrinėja daugiau kaip 2,5 tūkstančio vartotojų skundų. Vidutiniškai trečdalis šių skundų pripažįstami pagrįstais. Jau keletą metų daugiausia skundų sulaukiama dėl maisto produktų ar maitinimo paslaugų kokybės, vartotojai dar gana dažnai skundžiasi įsigiję maisto produktų su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais. Kasmet daugėja skundų dėl neaiškaus, klaidinančio ar netinkamo maisto produktų ženklinimo.

Vartotojo atmintinė

Informacija iš:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos