vaistai.lt

Su pirmaisiais gandrais Lietuvoje prisistato dulos – gimdyvių padėjėjos (654/0) 

Su pirmaisiais gandrais Lietuvoje prisistato dulos – gimdyvių padėjėjosŠių metų kovo 22–29 dienomis Lietuvoje pirmą kartą minima Pasaulinė dulos savaitė. Šia proga savo veiklą, tikslus ir vertybes pristato ir pačios dulos, kitaip dar vadinamos gimdyvės padėjėjomis. Nors pasaulyje, įskaitant artimiausias mūsų kaimynes Lenkiją ir Latviją, dulos žinomos jau ne vieneri metai, mūsų šalyje tai vis dar naujiena.

Pasak neseniai įkurtos Dulų asociacijos pirminkės Martynos Zaveckienės, dula vadinama moteris, teikianti pagalbą besilaukiančiai moteriai nėštumo, gimdymo metu ir po gimdymo. „Dažnai kyla klausimų, kam reikalinga dula, jei šalia nėščiosios yra gydytojai, akušerės ir vyras, todėl svarbu pabrėžti, kad, turėdama tam tikrų žinių ir savą gimdymo patirtį, dula užima specifinę, tik jai būdingą vietą, – teigia M. Zaveckienė. – Ji neteikia jokios medicininės pagalbos, o yra tarsi sesuo ar draugė, padedanti kitai moteriai gauti reikalingų žinių, pasitikėti savimi, pozityviai priimti gimdymo patirtį“.

„Esami moksliniai tyrimai rodo, kad gimdymas su dula yra palankesnis mamai ir vaikui: mažėja cezario pjūvio tikimybė, trumpėja gimdymo trukmė, moterys geriau vertina savo gimdymo patirtį, o tai turi įtakos žindymo sėkmei, glaudžiam motinos ir vaiko ryšiui ir pasitenkinimui motinyste apskritai. Žinia apie dulas jau keleri metai sklinda mūsų šalyje, todėl natūralu, kad besilaukiančios šeimos vis dažniau ieško dulų  ir atsiranda norinčiųjų tapti dulomis bei teikti šias paslaugas“, – džiaugiasi M. Zaveckienė.

Šiuo metu vyksta pirmieji dulų mokymai. Juose dalyvauja daugiau nei 30 moterų iš visos Lietuvos. Pirmosios dulos įgyja psichologijos, anatomijos ir fiziologijos žinių bei įvairių praktinių įgūdžių. Mokymai baigsis ir pažymėjimai bus įteikti 2014 m. rudenį.

Besimokančios dulos jau lydi pirmąsias gimdyves į gimdymo stacionarus, padeda joms pasirengti gimdymui bei po jo. Šiuo metu šios paslaugos yra nemokamos ir jomis gali pasinaudoti visos norinčios moterys ir šeimos.

Pasaulinė dulų savaitė, šiemet minima kovo 22–28 d., pradėta švęsti 2011 m. Jos iniciatorė – didžiausia tarptautinė prenatalinio ir postnatalinio švietimo organizacija The Childbirth and Postpartum Professional Association (www.cappa.net). Pasaulinės dulų savaitės metu gimdyvių padėjėjos prisistato visuomenei įvairiais renginiais ir akcijomis, siekdamos atkreipti dėmesį į emocinės ir fizinės pagalbos nėštumo bei gimdymo metu privalumus.

Dulų asociacija

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos