vaistai.lt

Trichineliozės protrūkis Kėdainių rajone (837/0) 

Trichineliozės protrūkis Kėdainių rajoneUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, Kėdainių rajone trichinelioze susirgo 4 asmenys. Atlikto epidemiologinio tyrimo metu nustatyta, kad infekcijos šaltinis galėjo būti rūkytos namų gamybos šernienos dešros. Iš viso minėtomis dešromis vaišinosi 16 asmenų. Visi asmenys, vartoję maistui šernienos dešrų, nukreipti konsultacijai į asmens sveikatos priežiūros įstaigas. Informacija apie trichineliozės židinį perduota Kėdainių valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai.
 
Židinių epidemiologinių tyrimų analizė rodo, kad žmonių trichineliozė Lietuvoje plinta per infekuotą trichinelėmis kiaulieną ir šernieną. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, 2014 m. iš viso buvo užregistruoti trys trichineliozės protrūkiai, kurių metu susirgo 20 žmonių. Vieno protrūkio metu trichinelioze susirgo 15 asmenų, vartojusių maistui sumedžiotų šernų mėsą ir jos gaminius, kituose dvejuose židiniuose (2 ir 3 ligoniai) maistui vartojo namų ūkyje užaugintų kiaulių mėsą, kur dėl trichineliozės tirta nebuvo.
 
Kaip išvengti užsikrėtimo trichinelioze?

  • Žmonės maistui turi vartoti tik veterinarijos specialistų patikrintą kiaulieną, šernieną ar kitą žvėrieną.
  • Tik gavus neigiamą atsakymą galima vartoti mėsą maistui. Jeigu skerdienoje randama nors viena trichinelės lerva, skerdiena turi būti sunaikinama. Trichinelių lervos yra labai atsparios: sušaldytoje iki -18°C. Mėsoje trichinelių lervos žūna tik per 10 dienų, sūdant ar rūkant mėsą bei dešras, jos žūna tik viršutiniuose sluoksniuose, net verdant ar kepant didelio gabalo viduje trichinelės išlieka gyvos.
  • Nepirkti nelegaliai pardavinėjamos mėsos. Į turgavietes patenka mėsa patikrinta dėl trichineliozės, tačiau kilus įtarimui dėl mėsos kokybės galima paprašyti parodyti veterinarijos laboratorijos spaudą ant mėsos.
  • Graužikai – pagrindiniai trichineliozės platintojai gamtoje. Pelės, žiemai subėgdamos į tvartus, pavasarį – į laikus ir miškus, perneša šią ligą nuo laukinių gyvūnų naminiams ir atvirkščiai. Todėl ūkiuose būtina reguliariai naikinti graužikus, kurie patekę į pašarus gali užkrėsti kiaules ar kitus gyvūnus.
  • Kiaules gali užkrėsti ir medžiotojai, jas šerdami žaliomis medžioklės laimikių atliekomis, kurios gali būti užkrėstos trichinelėmis. Todėl sumedžiotų arba kritusių laukinių plėšrūnų, graužikų, valkataujančių šunų ir kačių lavonus reikia sudeginti arba giliai užkasti, kad jų nesuėstų kiaulės ar laukiniai gyvūnai.
  • Trichineliozė – ūmi žmonių ir gyvūnų parazitinė liga, kurią sukelia Trichinella genties apvaliosios kirmėlės. Žmogus užsikrečia valgydamas kiaulieną, šernieną arba kitokią žvėrieną, kurioje yra gyvybingų trichinelių lervų.

Daugiau apie trichineliozę skaitykite čia.
 
Parengė Epidemiologinės priežiūros skyriaus gyd. epidemiologė  Aušra Bartulienė

 

Informacija iš:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos