vaistai.lt

Taršos bomba Kaune: leistinas normas užterštumas viršija 100 kartų (870/0) 

Taršos bomba Kaune: leistinas normas užterštumas viršija 100 kartų Didžiausios šalies pavojingųjų atliekų tvarkymo bendrovės „Žalvaris“ ir „Toksika“ pradėjo pirmuosius ekologinės bombos Eigirgalos kaime, Kauno rajone, nukenksminimo darbus. Įmonės „Jukneda“ nelegaliame sandėlyje ir aplink esančioje teritorijoje kauptos pavojingosios atliekos bus identifikuojamos, perkraunamos į saugią tarą ir paliekamos sandėliuoti, kol bus rasta lėšų atliekų išgabenimui ir galutiniam sutvarkymui.

Ekstremali situacija Eigirgalos kaime paskelbta šių metų rugpjūtį, kai dar 2015 metų balandžio mėnesį Kauno rajono aplinkosaugininkai bendrovei „Jukneda“ priklausančiame sandėlyje ir aplink jį aptiko nelegalų pavojingųjų atliekų sąvartyną. Netinkamai laikomos ir į aplinką išsiliejusios pavojingosios atliekos daro žalą apylinkės gyventojų sveikatai ir aplinkai. Visai šalia ekologinės bombos yra įsikūręs vaikų darželis, mėsa prekiaujanti įmonė, lentpjūvė.

Kauno rajono aplinkosaugininkai nelegaliame įmonės „Jukneda“ sandėlyje aptiko šimtus tonų netinkamai laikomų neapskaitytų pavojingųjų atliekų. Nesandarioje taroje laikomos įvairios pavojingos cheminės medžiagos skleidė smarvę, sunkėsi į dirvožemį ir tekėjo į šalia sandėlio esantį tvenkinį.

Kauno rajono savivaldybės administracija rugsėjo pradžioje kreipėsi į Vyriausybę, prašydama skirti finansavimą pavojingoms atliekoms visiškai sutvarkyti. Specialistai buvo paskaičiavę, jog atliekų išgabenimui ir galutiniam sutvarkymui gali prireikti iki kelių milijonų eurų. „Skaičiavimai buvo atlikti tik vizualiai įvertinus atliekų kiekius ir numanant jų cheminę sudėtį, todėl nebuvo tikslūs. Galutinė atliekų sutvarkymo suma gali paaiškėti tik pavojingąsias atliekas perkrovus ir identifikavus jų cheminę sudėtį“, – sako Paulius Repšys, įmonės „Žalvaris“ projektų vadovas.

Aplinkos ministerija nusprendė kol kas tik lokalizuoti taršą: netinkamai saugojamos atliekos bus perkrautos į saugią tarą, identifikuotos ir paliktos sandėliavimui tame pačiame sandėlyje. Šiems darbams atlikti Aplinkos ministerija skyrė 50 tūkst. eurų.

Ekspertai įspėja, kad atlikus pirminius grėsmės lokalizavimo darbus taršos grėsmė išlieka, nes atliekos bus toliau saugojamos tam visiškai nepritaikytame pastate.

„Atlikus pirminius atliekų identifikavimo ir taršos lokalizavimo darbus reikia kuo skubiau pavojingąsias atliekas saugiai ir atsargiai nuvežti į atliekų tvarkymo įmonės sandėlius ir kuo greičiau pradėti saugiai utilizuoti. Pirminiai darbai visos problemos neišsprendžia. Tiksinčios ekologinės bombos visiškam likvidavimui – pavojingųjų atliekų sutvarkymui ir išvežimui iš esamos teritorijos – reikia gerokai daugiau lėšų. Tačiau tikslią sumą bus galima pateikti tik identifikavus ir ištyrus visų teritorijoje esančių atliekų sudėtį“, – teigia Arūnas Dirvinskas, įmonės „Toksika“ generalinis direktorius.

Nustatyta, kad pavojingosiomis atliekomis užteršta apie 500 kv. m. Teritorijoje aptikta maždaug 300 tonų tepalų, ėsdinimo rūgščių ir kitų atliekų. Dalis skysčių iš nesandarių statinių buvo išsilieję į gruntą. Gamtos apsaugos specialistai nustatė, jog sunkiaisiais metalais (alavu, chromu, cinku, švinu, variu) aplinkos užterštumas smarkiai viršijo leistinas normas. Kai kurias jų – beveik 100 kartų.

Įtariama, kad pavojingas atliekas turėjusi utilizuoti įmonė, kelis šimtus tonų teršalų tiesiog išpylė ant žemės apleistose fermose. Šalia dar keli šimtai tonų pavojingų rūgščių ir tepalų rasta neleistinai laikoma konteineriuose.

Bendrovės „Jukneda“ vadovams buvo skirtos net dvi baudos, jie įpareigoti iki liepos 15-osios chemines medžiagas pervežti į saugią vietą, tačiau atliekos iki šiol neišvežtos ir privalomasis nurodymas neįvykdytas.

Jau anksčiau bendrovei „Jukneda“ buvo panaikinta licencija tvarkyti pavojingąsias atliekas, o prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Bendrovės atstovai dokumentais negalėjo pagrįsti, kur pradingo dar apie 500 tonų pavojingųjų atliekų. Pagal dokumentus įmonės „Jukneda“ laikomų atliekų kiekis turėtų būti 834,589 tonos, tačiau sandėliuose Ateities pl. 31 E, Kaune, ir Eigirgalos k., Kauno rajone, rasta apie 340 tonų atliekų. Įtariama, kad šalia apleistos fermos atliekas laikiusi įmonė taip siekė pasipelnyti. Neoficialiais duomenimis, už tonos pavojingųjų atliekų tvarkymą mokama apie 600 eurų.

 

Informacija iš:

Image

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos