vaistai.lt

Už kompensuojamuosius vaistus galite primokėti mažiau, o kai kurie – be priemokų  (8366/4) 

Už kompensuojamuosius vaistus galite primokėti mažiau, o kai kurie – be priemokų Nuo gegužės 8-osios, kai įsigaliojo naujas 2011 m. kompensuojamųjų vaistų kainynas, Lietuvos vaistinėse kompensuojamuosius vaistus perkantiems ir pigiausius pasirenkantiems privalomuoju sveikatos draudimu apdraustiems pacientams už kai kuriuos iš jų primokėti nereikia, o kai kurių vaistų priemoka gerokai mažesnė negu anksčiau. Kainyne dabar yra per 420 skirtingų veikliųjų medžiagų vaistų ir daugiau kaip 1700 vaistų pagal prekinius pavadinimus.  Jie parduodami vaistinėse, su kuriomis ligonių kasos yra sudariusios sutartis, už juos sumokama Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis, tačiau ne už visus vaistus ir ne visa kaina – už kai kuriuos tenka primokėti kompensuojamuosius vaistus vartojantiesiems.

Ką turi žinoti žmogus, kuriam gydytojas išrašė kompensuojamųjų vaistų, kad už juos tektų primokėti kuo mažiau?

Klauskite gydytojo       
Klauskite gydytojo, kokiu lygmeniu kompensuojami išrašomi vaistai, tai yra, kokia vaistų kainos dalis apmokama PSDF biudžeto lėšomis – 100, 90, 80 ar 50 procentų. Tokius vaistus išrašantis gydytojas paaiškins, kokios galimos priemokos. Jei kompensavimo lygmuo 100 procentų, net 312 naujojo kainyno vaistų dėl paciento priemokai pritaikytos nuolaidos dabar galima įsigyti be priemokos, 104 vaistams priemoka gali būti nuo 1 cento iki 1 lito. Dar 671 vaistui priemoka gali būti nuo 1 iki 5 litų, o 308 vaistams –  nuo 5,01 lito iki 10 litų.
 
Klauskite vaistininko      
Vaisinėje išsiaiškinkite, kokiomis kainomis parduos jums išrašytus vaistus. Mat vaistinėse yra skirtingų gamintojų, bet tos pačios veikliosios medžiagos vaistų. Jų kainos gali labai skirtis – kai kurių net 50 procentų. Todėl prašykite vaistininko monitoriaus ekrane parodyti jums visus  tos pačios veikliosios medžiagos vaistus. Sąraše raskite vaistą, kuriam nustatyta mažiausia priemoka. Jei vaistinė tądien neturėtų pigiausio vaisto,  ji privalo jį užsakyti ir pristatyti: mieste – per 2 darbo dienas, miesteliuose ir kaimuose – per 4 darbo dienas.
       
Ligonių kasų duomenimis, 2010 metais kompensuojamiesiems vaistams ir medicinos pagalboms priemonėms apmokėti iš PSDF biudžeto išleista 653 mln. litų, o pacientai primokėjo už juos apie 165 mln. litų. Dauguma kompensuojamųjų vaistų vartotojų – pensininkai, net  79 proc. pensinio amžiaus moterų ir  61 proc. tokio amžiaus vyrų gydosi kompensuojamaisiais vaistais. Šių žmonių pajamos nėra didelės, todėl jiems ypač svarbu žinoti, kaip įsigyti vaistus, už kuriuos nereikia primokėti arba primokėti kuo mažiau. Pavyzdžiui, daugeliui sergančiųjų visai nereikia primokėti už tokius populiarius vaistus kaip klopidogrelis, nevibololis, simvastatinas,  perindoprilis.
        
Tad dar kartą primename ir akcentuojame: pacientai turi galimybę reikalauti informacijos ir žinoti, kad Lietuvos vaistinėse visada galima gauti kompensuojamųjų vaistų, už kuriuos reikia primokėti mažiausiai.

Daugiau informacijos teikia
Irma Medžiaušaitė
Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos
Vaistų kompensavimo skyriaus vedėjos pavaduotoja
, tel. (8 5) 2364117
http://www.sam.lt/
 
Informacijos šaltinis: Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK).
www.vlk.lt







Komentarai (Viso žinučių: 4)

kreon
Parašė Svečias 2011-09-27 09:42:14
reikalingi vaistai kiekvieną dieną turiu 2 grupę bet už kreoną moku pilnai.Nors yra atlikta PDR opereacija
x
Parašė Svečias 2011-09-26 19:43:50
koki procenta kompensuojama turint 3-cia gr. ir esant pensininkui.
x
Parašė Svečias 2011-09-26 19:43:15
koki procenta kompensuojama turint 3-cia gr. ir esant pensininkui.
Parašė Svečias 2011-06-19 13:31:21
Smagu skaityti informaciją apie sutaupytus pinigus, bet kodėl neaiškinama, kad atpiginti generiniai vaistai, o etiniai vaistai brangsta. Svarbu žinoti, kad esant tai pačiai veikliajai medžiagai, bet kitoms pagalbinėms medžiagoms ir vaistų poveikis gali keistis. SAKOMA, SKUPUS MOKA 2 KARTUS...


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos