vaistai.lt

Ebolos hemoraginės karštligės protrūkis Kongo Demokratinėje Respublikoje (918/0) 

Ebolos hemoraginės karštligės protrūkis Kongo Demokratinėje RespublikojeUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centras, remdamasis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ir Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ELPKC) duomenimis, įspėja, kad Afrikoje, Kongo Demokratinės Respublikos (KDR) Bas Uele provincijoje, besiribojančioje su Centrine Afrikos Respublika, užregistruotas Ebolos hemoraginės karštligės (EHK) protrūkis, sukeltas Zaire ebolavirus padermės. Nuo š. m. balandžio 22 d. iš viso šalyje nustatyta 19 EKH atvejų, iš jų – trys mirties. Tai aštuntasis EHK protrūkis šioje šalyje nuo 1976 m.

Siekiant suvaldyti EHK protrūkį šalyje, aktyvuotas Ebolos hemoraginės karštligės valdymo komitetas, vykdoma sustiprinta Ebolos hemoraginės karštligės epidemiologinė priežiūra, sąlytį turėjusių asmenų išaiškinimas ir stebėjimas. Pagalbą Kongo Demokratinei Respublikai taip pat teikia PSO ir Pasaulinis protrūkių perspėjimo ir reagavimo tinklas (GOARN).

PSO nerekomenduoja jokių kelionių ir prekybos apribojimų Kongo Demokratinėje Respublikoje.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro vertinimu, Ebolos hemoraginės karštligės išplitimo rizika Europoje yra labai maža.
 
Ebolos hemoraginė karštligė yra Ebolos viruso sukeliama sunki, dažnai mirtina užkrečiamoji liga. Ebolos virusai plinta per tiesioginį sąlytį su infekuoto asmens, kuriam pasireiškia simptomai, krauju ar kūno skysčiais / ekskretais (pvz., šlapimu, išmatomis, vėmalais) arba per sąlytį su objektais (tokiais kaip adatos), kurie buvo užkrėsti sergančiojo krauju ir (ar) kūno skysčiais. Retais atvejais virusas gali būti perduotas lytiniu būdu septynias savaites po ligonio išgijimo.

Virusu taip pat galima užsikrėsti per tiesioginį sąlytį su mirusių ar gyvų laukinių gyvūnų, pavyzdžiui,  beždžionių, miško antilopių ir šikšnosparnių, krauju, kūno skysčiais ar organais.

EHK inkubacinis laikotarpis trunka 4-5 dienas, retais atvejais – tris savaites. Liga prasideda  ūmiai: karščiuojama, jaučiamas silpnumas, dingsta apetitas, vemiama, viduriuojama, skauda pilvą, galvą ir raumenis, gali būti ir kitų nespecifinių simptomų. Vėliau kai kuriems ligoniams gali prasidėti vidinis ir išorinis kraujavimas ir vienu metu sutrikti kelių organų veikla. Inkubacinio periodo metu užsikrėtę asmenys iki pirmųjų ligos požymių (čiaudulys, kosulys, vėmimas, viduriavimas) yra neužkrečiami.

Žmonių mirštamumas nuo Zaire ebolavirus sukeltos ligos gali siekti 44-90 %.

Keliautojams, vykstantiems į endemines Ebolos hemoraginės karštligės teritorijas, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai rekomenduoja:

  • vengti tiesioginio sąlyčio su ligoniais ar mirusiais nuo šios ligos, su jų krauju, kūno skysčiais ir objektais, kurie galėjo būti užkrėsti virusais;
  • vengti sąlyčio su laukiniais gyvūnais, nevalgyti jų mėsos;
  • vengti vietovių, kuriose gali būti apsigyvenę šikšnosparniai, pvz., urvai;
  • neturėti nesaugių lytinių santykių;
  • dažnai plauti rankas su muilu, naudoti rankų antiseptiką.

Daugiau apie Ebolos hemoraginę karštligę skaitykite čia.

 

 

Informacija iš:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos