|
OILESEN Vitaminas D3 400 10mlMaisto papildas |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Vitaminas D padeda palaikyti normalią kaulų ir dantų būklę, normalią raumenų funkciją ir imuninės sistemos veiklą, normalią kalcio ir fosforo absorbciją bei (arba) įsisavinimą.
Vitaminas D reikalingas normaliam vaikų kaulų augimui ir vystymuisi. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kraunama e-parduotuvių informacija... |
OILESEN Vitaminas D3 400 10ml |
||||||||||||||||||||||||||||||||||
Informacinis lapelis | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
OILESEN™ Vitaminas D3 Maisto papildai
Vitamino D3 šaltinis. Vitaminas D padeda palaikyti normalią kaulų ir dantų būklę, normalią raumenų funkciją ir imuninės sistemos veiklą, normalią kalcio ir fosforo absorbciją bei (arba) įsisavinimą. Vitaminas D reikalingas normaliam vaikų kaulų augimui ir vystymuisi.
*RMV - referencinė maistinė vertė
Neviršyti nustatytos rekomenduojamos dozės. Maisto papildas neturėtų būti vartojamas kaip maisto pakaitalas. Labai svarbu sveika ir subalansuota mityba ir sveikas gyvenimo būdas.
Laikyti sausoje, tamsioje vietoje, ne aukštesnėje kaip 25 °C temperatūroje, vaikams nepasiekiamoje vietoje.
Gamintojas: Valentis AG, CH-6982 Agno - Lugano, Šveicarija. Platintojas: UAB “Valentis Pharma”, Molėtų pl. 11, LT-08409 Vilnius, Lietuva. Pagaminta ES.
Kas yra vitaminas D? Vitaminas D yra riebaluose tirpus vitaminas, kuris sintetinamas žmogaus odoje, epidermio gilesniuosiuose sluoksniuose, veikiant ultravioletiniams (UV-B) saulės spinduliams. Vitamino D gaunama iš augalinės ir gyvulinės kilmės maisto produktų, tačiau natūraliuose produktuose jo kiekiai nėra dideli. Daugiausia vitamino D randama riebioje žuvyje (lašišose, silkėse, unguriuose), kiaušinio trynyje, kepenyse, svieste, sūryje. Vitamino D trūkumo paprastai nejaučia žmonės, gyvenantys ties pusiauju, kur netrūksta saulės spindulių. Teigiama, kad žiemą šio vitamino nepakanka daugiau kaip 80% mūsų platumos gyventojų.
Kuo svarbus vitaminas D?
Kodėl vitamino D dažnai trūksta kūdikiams ir mažiems vaikams? Vitamino D atsargos žmogaus organizme (odoje, raumenyse, riebaliniame ir kituose audiniuose) nėra gausios. Išnešioto naujagimio vitamino D atsargos pasibaigia maždaug po 8 savaičių, o neišnešiotų kūdikių organizmas vitamino D sukaupia dar mažiau, todėl neišnešioti gimę vaikai dažniau serga rachitu. Motinos piene vitamino D kiekis yra nevienodas. Net ir vasarą vitamino D motinos piene nebūna daug, maždaug apie 50 tarptautinių vienetų (TV) viename litre, todėl paprastai kūdikiams nuo 2-4 savaičių amžiaus vitamino D rekomenduojama duoti papildomai, ypač rudens-žiemos laikotarpiu.
Kas lemia vitamino D trūkumą paaugliams bei suaugusiesiems? Be genetinių veiksnių yra trys pagrindinės priežastys: Mitybos įpročiai. Nepakankamai vartojama vitamino D turinčio maisto. Šviesos trūkumas. Odoje susidarantis vitamino D kiekis ne visuomet yra pakankamas. Žiemą labai trūksta saulės šviesos, o vasarą ultravioletinius spindulius sulaiko kremai nuo saulės, vis daugiau laiko praleidžiama uždarose patalpose, todėl vitamino D sintezė odoje gali būti nepakankama. Tam tikrų organizmo funkcijų sutrikimai.
Vitamino D vartojimo rekomendacijos Yra pastebėta tendencija, kad paprastai pasirūpinama duoti pakankamai vitamino D kūdikiams, tačiau vėliau reikiamo vitamino D kiekio palaikymu organizme nebesirūpinama. Daugelyje Europos šalių (taip pat ir Lietuvoje) atlikti tyrimai rodo, kad įvairių amžiaus grupių gyventojai suvartoja nepakankamai vitamino D. Mokslininkai ir gydytojai susirūpinę, kaip užtikrinti, kad vitamino D trūkumas nekeltų grėsmės gyventojų gyvenimo kokybei, todėl vyksta tyrimai ir intensyvios diskusijos. Paskutiniu metu siūlomos tokios vitamino D vartojimo normos Centrinės Europos gyventojams:
Rekomenduojami vitamino D kiekiai žmonėms, kuriems labiausiai jo trūksta:
Jei vasarą daug laiko praleidžiama lauke, tuomet vitaminą D vartoti rekomenduojama tik spalio - balandžio mėnesiais. Vyresnio amžiaus žmonėms (nuo 65 m.), rekomenduojama vitaminą D vartoti ištisus metus. Nesant tikriems dėl reikalingo vitamino D kiekio vartojimo, rekomenduojame atlikti tyrimą vitamino D kiekiui organizme nustatyti. Smarkus ir ilgalaikis vitamino D perdozavimas yra pavojingas, todėl būtina atkreipti dėmesį į vitamino D saugaus vartojimo normas. Didžiausi vitamino D kiekiai, kuriuos saugu vartoti kasdien, nustatyti Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) ekspertų:
Literatūra:
1. European Food Safety Authority (EFSA) Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) (2010). “Scientific opinion on the substantiation of health claims related to vitamin D and normal function of the immune system and inflammatory response (ID 154, 159), maintenance of normal muscle function (ID 155) and maintenance of normal cardiovascular function (ID 159) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006”. EFSA Journal 2010; 8(2):1468–85. 2. European Food Safety Authority (EFSA) Scientific opinion of the Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) (2008). “Scientific substantiation of a health claim related to calcium and vitamin D and bone strength pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006”. EFSA Journal 2008; 828:1-13. 3. European Food Safety Authority (EFSA) Scientific opinion of the Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). “Scientific opinion of the substantiation of a health claim related to calcium and vitamin D and maintenance of bone (ID 350) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006”. EFSA Journal 2009; 7(9):1272. 4. European Food Safety Authority (EFSA) Scientific opinion of the Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). “Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to vitamin D and maintenance of bone and teeth (ID 150, 151, 158), absorption and utilisation of calcium and phosphorus and maintenance of normal blood calcium concentrations (ID 152, 157), cell division (ID 153), and thyroid function (ID 156) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006”. EFSA Journal 2009; 7(9):1227. 5. European Food Safety Authority (EFSA) Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). Scientific Opinion in relation to the authorisation procedure for health claims on calcium and vitamin D and the reduction of the risk of osteoporotic fractures by reducing bone loss pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/20061. EFSA Journal 2010; 8(5):1609. 6. IOM (Institute of Medicine). 2011. Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D. Washington, DC: The National Academies Press. 7. Holick MF. Vitamin D Deficiency. The New England Journal of Medicine. 2007; 357:266-81. 8. Barzda A. et al. Suaugusių Lietuvos žmonių faktinės mitybos tyrimas ir vertinimas. Medicinos teorija ir praktika 2009; 15(1):53-58. 9. Pludowski P. et al. Practical guidelines for the supplementation of vitamin D and treatment of deficits in Central Europe. Endocrinologia Polska 2013; 64(4):319-327. 10. Kull Jr M, Kallikorm R, Tamm A, Lember M. Seasonal variance of 25-(OH) vitamin D in the general population of Estonia, a Northern European country. 11. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific Opinion on the Tolerable Upper Intake Level of vitamin D. EFSA Journal 2012;10(7):2813. |
|