vaistai.lt

Ministerijos apdovanojimai: šimtai senjorų atrado antrą jaunystę (593/0) 

Ministerijos apdovanojimai: šimtai senjorų atrado antrą jaunystę„Mūsų tėvai ir seneliai yra pamiršta mūsų visuomenės dalis“, – sako Edgaras Stanišauskas. Jo ir kolegės Gretos Šukytės inicijuotas projektas „Susitikim, mieli senjorai“ – tarsi vilties žiburys tiems vyresnio amžiaus žmonėms, kurie dienas leidžia be artimųjų, jaučiasi vieniši, nelaimingi.

Iniciatyva šiais metais buvo įvertinta ir Sveikatos apsaugos ministerijos nominacija „Už aktyvumą, nepavaldų amžiui“ tradiciniuose apdovanojimuose „Už sveiką gyvenseną“.

Jaunimas pavydi

Iniciatyvoje dalyvaujantys senjorai atvirauja susidūrę su vienatve ir liūdnomis mintimis. Tačiau užsiėmimai, skatinantys atrasti naujas, nebandytas veiklas, tarsi sugrąžina jaunystę.

„Bendrauti labai svarbu, bet ateiti ir išmokti kažką naujo yra tikra dovana“, – teigia vienas iš užsiėmimus lankančių senjorų.

Prieš įsitraukiant į užsiėmimus, senjorams sunkiausia buvo žengti pirmąjį žingsnį.

„Bėgant metams, kai atrodo, jog nieko nesinori, šis projektas pakeitė viską. Tai skatina atsikelti ir eiti kokybiškesnės kasdienybės link“, – teigia dar viena projekto dalyvė.

Senjorai sutartinai tvirtina, kad vienas didžiausių turtų – jiems likęs laikas, kurį jie nori praleisti prasmingai. Dalyvaudami projekte „Susitikim, mieli senjorai“, jie gali tai padaryti.

Svarbi visuomenės dalis

Treji metai – tiek laiko prabėgo nuo projekto idėjos gimimo. Tiek laiko senjorai džiaugiasi nemokamais kūrybiniais užsiėmimais, rengiamais ne tik Vilniuje, bet ir Kaune. Ir nors dabar kasdienybė kupina veiklos ir entuziazmo, o senjorų akyse vėl sušvito gyvenimo džiaugsmas, idėjos autoriai neslepia, kad sunkiausia užduotis buvo pradėti – sužadinti brandaus amžiaus žmonių susidomėjimą ir motyvuoti juos dalyvauti siūlomose veiklose.

„Senjorai linkę sėdėti namuose, o tai prastina jų gyvenimo kokybę. Tiesa, džiaugiamės, kad senjorus neretai paskatina šeimos nariai – į šiuos užsiėmimus žmones registruoja anūkai ar kiti artimieji“, – pasakoja Edgaras ir Greta.

Atėję į užsiėmimus, senjorai gali išbandyti linijinių šokių, kalanetikos, tapybos ir kūrybinių dirbtuvių veiklas. Jos padeda pagerinti tiek fizinę, tiek psichologinę savijautą.

2017-aisiais didžiulio senjorų antplūdžio sulaukęs projektas išsiplėtė. Nuo šių metų galimybę praturtinti savo laisvalaikį turi ne tik sostinės, bet ir Kauno senjorai. Skaičiuojama, kad projektas iš viso sulaukė daugiau nei tūkstančio brandaus amžiaus žmonių susidomėjimo.

Senjorai išeina laimingi

Kūrybinius užsiėmimus veda keturi lektoriai: aktorė Dalia Michelevičiūtė, rankdarbių meistrė Kristina Račkauskaitė, trenerė Toma Peštenė ir dailininkas Linas Liandzbergis. Neretai jie tampa ne tik senjorų mokytojais, bet ir psichologais.

„Ateina senjorų su įvairiomis patirtimis, išgyvenimais. Istorijų yra įvairių. Lektoriai dirba tiek, kiek ne kiekvienas sugebėtų. Tai yra pavyzdys“, – sako užsiėmimų organizatorius Edgaras.

Anot jo, senjorai, negali patikėti, kad šie užsiėmimai yra nemokami. Ne kartą pasitaiko situacija, kai atvykę į pirmąją paskaitą, jie dažnai skeptiškai klausia: „Kaip čia gali būti nemokamai? Kur čia šuo pakastas?“. Tiesą, įtarumą greitai pakeičia daugybė gerų emocijų.

Mat vienintelis dalykas, kurį, pasak Gretos ir Edgaro, reikia atsinešti – šypsena.

„Tai ir stumia mus į priekį, nesvarbu, kiek jėgų viskas kainuotų. Matai žmoguje atgimstantį gyvenimo džiaugsmą ir supranti, kad turi pareigą nesustoti. Dingsta abejonės, išsitrina minutės, kuriomis atrodo, kad labai sunku“, – atvirauja Edgaras.

Planuose – projekto plėtra

Įgyvendinti senjorų užimtumo iniciatyvą Gretą ir Edgarą paskatino užsienio šalių patirtys. Jie pasakoja, kad tokie senjorų užimtumo namai populiarūs Amerikoje ir Vokietijoje.

Šiandien projekto „Susitikim, mieli senjorai“ tikslas – plėsti projektą, užsiėmimus rengti ne tik didžiuosiuose miestuose, bet įtraukti ir regionus.

„Juk visi Lietuvos senjorai yra vienodai svarbūs“, – sako idėjos autoriai, jau brandinantys idėją artimiausiu metu užsiėmimus pradėti rengti Klaipėdoje. Galbūt – net ant jūros kranto!

Įvertinta už nepavaldumą amžiui

Jau trečius metus vykstančiuose tradiciniuose Sveikatos apsaugos ministerijos apdovanojimuose „Už sveiką gyvenseną“ iniciatyva „Susitikim, mieli senjorai“ pelnė apdovanojimą „Už aktyvumą, nepavaldų amžiui“. Laimėtojus rinko ne tik ministerijos suburta ekspertų komisija, bet ir kiekvienas, balsavęs internete.

Projekto idėjos bendraautorė Greta teigia, kad apdovanojimo nusipelno ne tik jie.

„Malonu gauti apdovanojimą, visiems mums smagu, bet šio apdovanojimo nusipelnė visi žmonės, kurie buvo nominuoti ir kuriems rūpi šalia esantieji. Mums geriausias apdovanojimas – senjorų šypsenos, padėkos. Apdovanojimas – tai daiktas, bet taip pat ir stimulas mums visiems judėti į priekį“, – įsitikinusi Greta.

 

SAM Spaudos tarnyba

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos