vaistai.lt

Pasaulinės žindymo savaitės tema – „Žindymo apsauga: kolektyvinė atsakomybė“ (323/0) 

Pasaulinės žindymo savaitės tema – „Žindymo apsauga: kolektyvinė atsakomybė“2021 m. rugpjūčio 1–7 dienomis minima Pasaulinė žindymo savaitė. Šių metų tema – „Žindymo apsauga: kolektyvinė atsakomybė“. Atėjo laikas visiems įsitraukti ir veikti norint apsaugoti ir palaikyti žindymą. Tai padės užtikrinti išgyvenimą, sveikatą ir gerovę vaikams ir jų šeimos nariams, be to, tai yra labai svarbu siekiant tvaraus vystymosi tikslų.

COVID-19 pandemija Pasaulio bendruomenei kelia didžiulius iššūkius. Kaip niekada svarbu garantuoti visuotinį pragyvenimą, sveikatą ir gerovę. Žindymas yra gyvenimo pagrindas ir trumpalaikis bei ilgalaikis indėlis į sveikatą, tinkamą mitybą ir maisto saugumą normaliomis sąlygomis bei kritinėse situacijose. Žindymas taip pat yra žmogaus teisė, kurią būtina gerbti ir saugoti. Kuriant žindymui palankią aplinką yra gyvybiškai svarbus visuomenės požiūris į žindymą, vyriausybės ir kitų suinteresuotų institucijų bendras darbas. Turi būti priimti įstatymai, ginantys motinas bei tėvus bei palaikantys jų teisę į pailgintas motinystės ir vaiko priežiūros atostogas.

COVID-19 pandemija padarė ir teigiamą, ir neigiamą poveikį žindymui. Dauguma valstybių dėl griežtos izoliacijos įvedė judėjimo apribojimus, dėl to tėvai, būdami namuose, daugiau dėmesio galėjo skirti vaikų priežiūrai. Tačiau kai kuriose šalyse motinos ir kūdikiai buvo atskirti dėl suvokiamos koronaviruso perdavimo rizikos. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja motinoms būti kartu su kūdikiais, nes žindymas yra ne tik saugus, bet ir užkerta kelią pernelyg dideliam naujagimių mirtingumui. Motinos ir kūdikio atskyrimas tiek žindymo pradžioje, tiek ir vėliau gali sukelti daug neigiamų pasekmių. Dėl socialinio atstumo reikalavimų sveikatos įstaigos per daug riboja kontaktinį žindyvių konsultavimą ir tai neigiamai atsiliepia žindymui. Taip pat ir vykdant skiepijimo planus žindančios motinos turi būti apsaugotos nuo diskriminacijos. Pasaulio sveikatos organizacija ir kitos institucijos (JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras, Amerikos akušerių ir ginekologų koledžas, Didžiosios Britanijos nacionalinė sveikatos tarnyba) parengė gaires apie žindančių motinų vakcinavimą.

Ir toliau išlieka Tarptautinio motinos pieno pakaitalų rinkodaros kodekso ir vėlesnių Pasaulio sveikatos asamblėjos rezoliucijų nuostatų įgyvendinimo ir stebėjimo svarba. Kai kurie motinos pieno pakaitalų gamintojai, pasinaudodami aktyvia žiniasklaida ir skaitmenine rinkodara bei naudodami neetiškus rinkodaros metodus, reklamuoja savo produktus, taip sukeldami rimtas kliūtis žindymui. Tarptautinio motinos pieno pakaitalų rinkodaros kodeksas nustato, kokia turi būti motinos pieno pakaitalų ir dirbtiniam maitinimui skirtų gaminių rinkodara bei apibrėžia įvairių visuomenės grupių, organizacijų bei vyriausybių vaidmenį remiant ir skatinant kūdikių žindymą. Nors šiemet šiam kodeksui sukanka 40 metų, tačiau vis dar daugelyje šalių jo nesilaikoma. Pasaulio žindymo iniciatyvų aljansas sukūrė kompaniją „Šilta grandinė (angl. Warm Chain)“, kurios tikslas – padėti mamoms ir kūdikiams pirmąsias 1000 dienų ir kiekvienam „Šiltos grandinės“ dalyviui skirtingais etapais teikti koordinuotą bei nuolatinę priežiūrą. Nuosekli informacija apie Naujagimiams palankios ligoninės ar kitas visuomenės sveikatos programas bei gaunama parama ir pagalba gali apsaugoti ar atgrasinti tėvus ir šeimas nuo dirbtinių motinos pieno pakaitalų įsigijimo. Netinkama žindymo praktika reikalauja pastangų ir investicijų visuomeniniu lygmeniu. Pasaulinės žindymo savaitės metu primenama, kad žindymo apsauga yra bendra (kolektyvinė) atsakomybė.

Pasaulio žindymo iniciatyvų aljansas (WABA) 2021 m. veiksmų plane žindymo apsaugos problemas siūlo spręsti įvairiais lygiais: nacionaliniu, bendruomenių, sveikatos priežiūros sistemose ir darbo vietose. Taip pat siūlo kiekvieno lygio problemų sprendimus bei pateikia konkrečius veiksmus, reikalingus žindymui apsaugoti ir palaikyti.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus informacija

Informacija iš:

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos