vaistai.lt

Pirkti nelegalią produkciją – pavojinga (347/0) 

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybaValstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) nuolat atlieka prekybos maistu vietų kontrolę. Nereti atvejai, kuomet VMVT identifikuoja nelegalius gamintojus ir prekiautojus. Patikrų metu didelis dėmesys skiriamas produktų ženklinimui, atsekamumui, kokybės, saugos ir higienos sąlygų užtikrinimui, tačiau itin svarbus ir pačių vartotojų požiūris.

Pastarąją savaitę tikrinant prekybos vietas Šiauliuose, VMVT inspektoriai, bendradarbiaudami su Valstybinės darbo inspekcijos pareigūnais, nustatė, kad Vilniaus g. 8 esančioje prekybos vietoje rūkytais ir virtais mėsos gaminiais prekiavo asmuo, neturintis VMVT išduoto leidimo maisto tvarkymui.

Tikrindami inspektoriai surado per 179 kg skirtingų gamintojų maisto produktų – nuo rūkytų bei virtų mėsos, duonos gaminių iki uogų, daržovių, namų gamybos konservuotų grybų, kurių nemaža dalis buvo neženklinti, todėl nebuvo galimybės nustatyti, kas, kur ir iš kokios žaliavos pagamino vartotojams siūlomus įsigyti produktus.

Prekiautojas neturėjo valymo ir dezinfekcinių priemonių, todėl negalėjo atlikti tinkamos prekybos vietos ir paviršių dezinfekcijos. Ant prekystalio kartu sudėtus laikė ir nefasuotus vištų kiaušinius, ir jau pagamintą produkciją – duonos ir pyrago gaminius, rūkytus mėsos produktus, tuo keldamas grėsmę vartotojų sveikatai. Jautrūs ir lengvai gendantys maisto produktai buvo dedami į rūdžių pažeistą šaldytuvą. Dėl to neišvengta produktų kryžminės taršos.

Prekiautojui surašytas sprendimas, kuriuo sustabdyta nelegaliai vykdoma veikla, o neatitinkančius reikalavimų produktus jis buvo įpareigotas sunaikinti. 

„Apsiperkantiems iš pavienių prekiautojų viešose vietose visuomet patariame gerai apžiūrėti perkamus produktus – įsitikinti, kad nepasibaigęs jų tinkamumo vartoti terminas, ar nėra akivaizdžių higienos ir laikymo sąlygų pažeidimų, ar jie paženklinti, ar nepažeistos ir geros būklės pakuotės, nes nuo parduodamų neaiškios kokybės ypač gyvūninės kilmės maisto produktų, tokių kaip mėsos, žuvies, kiaušinių, pieno produktų, galima greitai sunegaluoti, todėl reikia rūpintis savo sveikata. Dažnai nepagalvojama, kad neaiškios kilmės ir nežinia kokiomis sąlygomis pagaminti maisto produktai gali sukelti įvairių sveikatos negalavimų, o perkant iš nelegalaus pardavėjo reikėtų žinoti, kad sutrikus sveikatai jau nebus galima pareikalauti jo atsakomybės“, – komentuoja Jurgita Radušienė, VMVT Šiaulių departamento patarėja.

VMVT primena ir tai, kaip pirkėjams pasitikrinti, ar prekiautojai turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose dirba sąžiningai. Vienas iš būdų – paprašyti maisto produktais prekiaujančio asmens pateikti savo, kaip VMVT registruoto ar patvirtinto maisto tvarkymo subjekto, numerį arba kita galimybė įsitikinti, ar veikla vykdoma legaliai, – pasižiūrėti VMVT tinklalapyje skelbiamame Maisto tvarkymo subjektų registre https://vmvt.lt/opendata/mtsr/.

Registruoti maisto gamintojai ir prekiautojai yra reguliariai kontroliuojami VMVT dėl gamybos sąlygų, žaliavų saugos ir kokybės, darbuotojų higienos, imami mėginiai laboratoriniams tyrimams ir kt. Tai tuo pačiu ir jų įsipareigojimas, kad prekiauja saugiai pagamintais produktais.

Be to, VMVT specialistai primena, kad tokią veiklą galima nesunkiai legalizuoti. Smulkiesiems ūkininkams ir gamintojams, norintiems parduoti savo produkciją ir gaminius nedideliais kiekiais, taikomi supaprastinti reikalavimai, apie tai detaliau skaitykite čia – https://vmvt.lt/maisto-sauga/verslui/supaprastinti-reikalavimai.

Dėl veiklos registravimo reikia kreiptis į teritorines VMVT, kur specialistai suteikia reikalingas konsultacijas, kaip tinkamai ir minimaliomis sąnaudomis įrengti gamybos patalpas pagal būtinuosius higienos ir kitus reikalavimus.

Informacija iš:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos