vaistai.lt

VMVT stiprins vaisių ir daržovių prekeivių kontrolę: reaguojama į pranešimus apie galimą nelegalią prekybą rusiška ir baltarusiška produkcija (263/0) 

VMVT stiprins vaisių ir daržovių prekeivių kontrolę: reaguojama į pranešimus apie galimą nelegalią prekybą rusiška ir baltarusiška produkcijaLietuvos daržovių augintojų asociacijos, Lietuvos šiltnamių asociacijos bei Žemės ūkio rūmų atstovų susitikime šią savaitę su VMVT komanda aptarti įrankiai ir galimybės, galinčios padėti operatyviau įvertinti šviežių daržovių prekybos rinkos dalyvius, tikrinant įtarimus dėl rusiškos ir baltarusiškos produkcijos, galimai nelegaliai patenkančios į Lietuvą.   

„Labai naudingos kolegų, dirbančių daržovių auginimo ir prekybos sferoje, įžvalgos dėl specifinių niuansų į kuriuos VMVT inspektoriai galėtų atkreipti dėmesį, vykdydami prekiautojų daržovėmis patikras. Tam tikros indikacijos padės kontrolės metu greičiau nustatyti nesąžiningų daržovių pardavėjų veiksmus bandant suklaidinti vartotojus dėl parduodamos produkcijos kilmės ar kokybės.  Mes neturime duomenų, kad pernai ir šiemet iš padidintos rizikos šalių, tokių kaip Rusija, Baltarusija, į Lietuvą tiesiogiai įvežamos daržovės, tačiau  tokių abejonių kyla sąžiningiems rinkos dalyviams. Norime giliau suprasti situaciją, todėl šviežių vaisių, uogų ir daržovių prekeivių kontrolė bus sustiprinta, atlikti papildomi ir produkcijos kilmės tyrimai“, -  pasakojo VMVT vadovė Audronė Mikalauskienė.

Susitikime sutarta, kad daržovių augintojus vienijančių asociacijų atstovai nuolat palaikys tiesioginį ryšį su VMVT bei teiks informaciją ir naujas indikacijas į kurias būtų naudinga atsižvelgti vykdant prekybos daržovėmis kontrolę.

„Lietuvos daržovių augintojų ūkiai yra konkurencingi, modernizuoti ir galintys tiekti aukštus Europos standartus atitinkančią produkciją. Tačiau prekyboje pastebime atvejų, kuomet importuotos iš kitų šalių ankstyvos ir šviežios daržovės yra parduodamos ypač pigiai, kartais net mažesne nei rinkos kaina šalyje iš kurios buvo importuota. Tokie faktai kelia abejonių ar nėra klastojama produkto kilmė. Todėl taip pat svarstome galimybę inicijuoti daržovių tyrimus dėl saugos ir kilmės, taip prisidėdami prie situacijos stebėsenos rinkoje. Duomenimis pasidalinsime su VMVT kolegomis. Džiugu, kad užmezgėme ryšį bei susitarėme dėl nuolatinio bendravimo palaikymo indikuojant problemas daržovių sektoriuje“, - sakė Lietuvos daržovių augintojų asociacijos valdybos pirmininkas Paulius Andriejavas.

VMVT vadovė taip pat patvirtino, kad atlikus prekybos kontrolę, jos rezultatus, susijusius su prekybiniais ryšiais su Lenkija, perduos Lenkijos kolegoms. Su abejomis asociacijomis taip pat sutarta organizuoti nuolatinius susitikimus VMVT svarbiausių klausimų sektoriuje aptarimui.

Pasak A.Mikalauskienės “Stiprėjantis ir aktyvėjantis bendradarbiavimas su verslus vienijančiomis asociacijomis yra ypač svarbus, siekiant geriau suprasti rinkos veikimą, kuriant aiškesnį reglamentavimą, mažinant administracinę naštą ir efektyvinant kontrolę. Ne mažiau svarbus ir visuomenės švietimas, o bendradarbiavimas su verslo atstovais leidžia užsitikrinti kur kas platesnę ir efektyvesnę sklaidą“.

Susitikime asociacijos atstovų buvo pateikta informacija, kuria remiantis, VMVT nedelsiant kreipėsi į Lenkijos kompetentingą instituciją dėl galimų produkcijos, patenkančios į Lietuvą iš Lenkijos, kilmės šalies klastojimo atvejų.  

Informacija iš:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos