vaistai.lt

Rožių aliejus bulgarams brangesnis nei auksas  (8955/0) 

Rožių aliejus bulgarams brangesnis nei auksasJei bulgaro paklaustumėte, ką svečias turėtų įsimesti į lagaminą grįždamas iš jo gimtosios šalies, šis nedvejodamas atrėžtų – rožių vandens. Nors produkcija iš rožių aliejaus nėra vien Bulgarijos pasididžiavimas, o ir pati gėlė kilusi ne iš šios Balkanų pusiasalio šalies, bulgarai lepią gėlę išdidžiai vadina savo „skystuoju auksu“.

Pernai valstybė ES institucijoms pateikė prašymą, kurį patvirtinus bulgarų gaminamam rožių aliejui būtų suteiktas ES saugomo geografinio prekės ženklo statusas.

O saugoti tikrai yra ką – pernai „skystojo aukso“ kaina pasiekė rekordinį lygį – vieno kilogramo kaina rinkoje siekė kone 7 tūkst. eurų. Ir saugomas šis auksas lygiai taip pat griežtai, kaip tikrasis – rožių aliejus yra laikomas Bulgarijos žemės ūkio banko saugykloje. Savo palankumą Bulgarijoje auginamoms Damasko rožėms parodė ir garsus kvepalų gamintojas „Guerlain“. Vienas iš įmonės kvepalų kūrėjų Thierry Vasseuras, rinkdamasis rožes naujam kuriamam aromatui, bulgariškiems žiedams skyrė aukščiausią įvertinimą. Užnugaryje kvapų ekspertas paliko Indijoje, Turkijoje ar net Prancūzijoje užauginamas gėles, mat bulgariškos rožės kur kas švelnesnio kvapo nei jos giminaitės iš kitų šalių.

T. Vasseuras kasmet gegužę vyksta į Bulgariją ir stebi, kaip yra nuimamas rožių derlius. Svarbūs yra ne tik patys rožių žiedlapiai, pažymi jis, bet ir tai, kaip jie skinami, ar tinkamai apdorojami. Tai, ar aliejus bus geras, priklauso nuo šį darbą išmanančių meistrų. Rožėms gali būti negailestingas ir Bulgarijos klimatas. Kita vertus, sunkūs išbandymai šių gėlių kokybei tik į naudą – po šalčių rožės išvaizda gal ir nedžiugina, bet skleidžia išskirtinį kvapą.

Štai šilumos ir saulės lepinamos Turkijos rožės yra gyvybingesnės, stipresnės, bet bulgariškų rožių aromatu pasigirti negali. Nors Turkija yra didžiausia pasaulyje rožių aliejaus gamintoja, auksas už kokybę atitenka bulgarams.

Atkeliavo iš Damasko
Manoma, kad Damasko rožės pirmą kartą buvo pastebėtos Mažojoje Azijoje. Iš čia jos pateko į Siriją, Artimuosius Rytus ir galiausiai – Viduriniuosius Rytus. Į Europą gėlės 1254 metais atkeliavo kartu su iš Damasko grįžtančiais kryžiuočiais.

Jau XVII amžiuje bulgarai perprato, kaip gražią gėlę paversti dar ir naudinga – Damasko rožės buvo pradėtos auginti eteriniam aliejui gaminti. Be to, „rudens Damasku“ vadinama gėlė žydėjo pakartotinai. Šia neįprasta savybe kitos rožių rūšys nepasižymėjo.

Vienas lašas – iš 30 rožių žiedų
Bulgarijoje rožės vis dar renkamos senu tradiciniu būdu – darbas pradedamas auštant, nes rožes būtina nuskinti iki vidurdienio. Vėliau derlius vežamas į gamyklą ir destiliuojamas. Viena tona rožių užpilama 4 tonomis vandens ir apdirbama garais, išgaunama rožių esencija, o iš jos – „skystasis auksas“. Skaičiuojama, kad iš tonos surinktų gėlių išspaudžiami 4–5 litrai rožių aliejaus, o lašui kokybiško aliejaus gauti reikia apie 30 rožių žiedų.

Damasko rožių aliejų ir iš jo kuriamus gaminius vertina ir liaudies, ir oficialiosios medicinos atstovai, kosmetikos, parfumerijos atstovai. Tai – ne tik stiprus antiseptikas, bet ir puikus afrodiziakas.

Rožių aliejų naudoja ir aromaterapijos specialistai, o žmonės, praktikuojantys meditaciją, pastebi, kad ekstraktas ramina, teigiamai veikia mintis. Kosmetikos priemonių gamintojai rožių aliejų naudoja ne tik dėl teigiamų jo savybių, bet ir iš praktinių sumetimų – šių gėlių ekstraktas tinka visiems odos tipams.

Ir auksas, ir masalas
Šalia Kazanleko miesto esantis Rožių slėnis bulgarams – lyg mums Kuršių nerija. Čia susipina tai, kas gražu, įsimintina, tai, kuo galima didžiuotis ir parodyti šalies svečiui. Tik atvykę, dar būdami oro uoste ar stotyje, kaip mat pastebėsite, kad visur reklamuojama rožių produkcija.

Turistams skirtos parduotuvių lentynos nukrautos gaminiais iš rožių aliejaus – senėjimą stabdančiais kremais, masažo aliejais, rožės formos muilo gabaliukais ar kvapniosiomis žvakėmis.

Ir visi didžiuodamiesi kartoja, kad prasto rožių aliejaus Bulgarijoje išvis niekada nebūta. Kiekvienas kremas, kad ir už 5 Bulgarijos levus (apie 9 litus), bando įtikinti pardavėjai, pasižymi magiškomis savybėmis.

Jei išskirtine gėlių galia netikite, ne bėda – galite paragauti uogienės iš rožių žiedlapių arba lyžtelti rožių medaus. Gal jų skonis jus įtikins, kad rožė – ne šiaip sau graži gėlė. Tikėtina, kad namo grįšite įsigiję vieną kitą stiklainėlį šio skanėsto, o lagamine vietos atsiras ir vienam kitam kosmetikos gaminiui.

Jei ketinate apsilankyti Bulgarijoje, kone geriausias metas tai padaryti – birželio pradžia. Ir ne tik dėl to, kad tuo metu saulė būna švelnesnė.

Vasaros pradžioje bulgarai ir šalies svečiai keliauja į Rožių festivalį Kazanleke. Jame laukia daugybė atrakcijų, renkama Rožių karalienė, atliekamas žiedlapių skynimo ritualas, o viską vainikuoja rožėms dedikuotas paradas.

Ana Savicka

Informacija iš:

lrytas.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net

_____________________________________________________________________

Kosmetikos ir kūno priežiūros priemonės su rožių ekstraktu "Roses from Bulgaria"

Roses from Bulgaria Dieninis veido kremas SPF 20 50 ml Roses from Bulgaria Kūno sviestas 200ml







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos